EB 2016

A németek elleninél egy Eb-meccsünk sem lesz nehezebb

Bernd Storck nyilatkozott a szombati főpróba előtt.

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint a szombati, németek elleni barátságos mérkőzésnél a jövő pénteken rajtoló Európa-bajnokságon sem várhat nehezebb találkozó a magyar válogatottra.

– Fizikai, taktikai és pszichés szempontból is fontos, hogy az utolsó felkészülési mérkőzésünkön játsszunk a legerősebb ellenféllel. Örülünk, hogy a világbajnok németekkel futballozhatunk, azért jöttünk, hogy hasznos tapasztalatokkal gazdagodjunk és tanuljunk – jelentette ki a gelsenkircheni Veltins Arenában tartott pénteki sajtótájékoztatóján a német szakvezető, aki jelezte, különféle taktikai húzásokat készített elő erre a meccsre.

Storck elárulta, két napja nem dolgoznak annyira keményen, mint eddig, így reményei szerint játékosai frissek lesznek. Abbéli reményét fejezte ki, hogy szombatra kinyitják majd a stadion tetejét, mert szerinte jelenleg rendkívül fullasztó az idő a pályán.

A német szakember az MTI kérdésére, hogy szerephez juthat-e Bese Barnabás, a 23 fős Eb-keret egyetlen olyan játékosa, aki nem szerepelt még a válogatottban, úgy válaszolt, ez nagyban függ a mérkőzés alakulásától, ugyanakkor hozzátette, nem az a fontos, hogy újoncot avat-e, hanem hogy jó felkészülést nyújtson csapata számára a meccs.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint nem kell külön motiválni az együttest, de az némi pluszt ad mindannyiuknak, hogy világsztárokkal teletűzdelt ellenféllel találkoznak egy nagyszerű és vélhetően teltházas stadionban.

– Kiváló felkészülés lesz. Nem gondolunk arra, hogy belefuthatunk egy nagy zakóba. Nem azért jöttünk, hogy védekezzünk és csak túléljük a meccset, még akkor sem, ha tudjuk, nem vagyunk azonos súlycsoportban a németekkel – mondta a Bursaspor szélsője. Úgy vélte, aki szombaton kezdő lesz, az jó eséllyel az Ausztria elleni első Eb-meccsen is a pályán lesz.

Dzsudzsák kifejtette, ahogy vereségnél sem történne tragédia, úgy győzelem esetén sem szabadna azt gondolni, hogy nekik már Portugália és Ausztria nem jelenthet gondot.

– Fura érzésekkel tértem vissza. Noha csak egy évet töltöttem itt, azért jó élményeim maradtak innen – mondta Szalai Ádám, aki a 2013–2014-es szezonban játszott a helyi Schalke 04 gárdájában.

A csatár szerint ez a találkozó „egy újabb lehetőség mindenki számára, hogy bizonyítsa, helye van a csapatban”. Kijelentette, minden meccsen győzelem a cél, és ha úgy jöttek volna ide, hogy túl erős az ellenfél, akkor nem lennének profik.

A magyarok Eb-csoportját illetően Szalai úgy fogalmazott, számukra nincs könnyű négyes, így Portugália és Ausztria esélyesebb. Azt hangsúlyozta, hogy az első, osztrákok elleni meccs rendkívül fontos lesz.

Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott szombaton 18 órától találkozik a világbajnok német csapattal Gelsenkirchenben. Ezt követően kedden utazik majd Franciaországba, ahol elsőként június 14-én Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én, Lyonban Portugália lesz az ellenfele.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:

Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás – Nagy Ádám, Gera Zoltán – Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

Olvasói sztorik