EB 2016

Veterán, kultikus kapushőssel tér vissza Magyarország – így látják külföldön

A keretszűkítés után külföldi lapok Király Gábor rekorddöntését és Szalai Ádám kezdőbe kerülését várják az Eb-n.

Bernd Storck szövetségi kapitány kedd délután szűkítette a magyar válogatott keretét. A bejelentés után kiderült, melyik 23 játékos képviselheti a magyar színeket a franciaországi Európa-bajnokságon.

A válogatott 1986 után vehet részt világversenyen, talán ebből az apróból is több neves külföldi lap kiemelten foglalkozott a magyar keret összeállításával.

A SkySportsösszeállításában kiemelte, a magyar válogatott egy igazi veterán hálóőrrel vág neki az Európa-bajnokságnak, hiszen Király Gábor a maga 40 évével a torna legidősebb játékosa lehet. A Haladás kapusa, ha kesztyűt húz Ausztria ellen, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus csúcsát döntheti meg. A német világbajnok 39 évesen lépett pályára európai tornán.

Király mellett Kleinheisler Lászlóról is megemlékezik a lap, vörös haja mellett azt is megjegyzik, hogy Magyarországon Paul Scholes a beceneve. A lap szerint a remek szabadrúgásairól híres Dzsudzsák Balázs csakúgy a támadásokat segítheti, mint elől a gólokért felelős Szalai Ádám.

Az ESPNszerint Storck-mester a magyar középpálya sziklaszilárdságára és Szalai Ádám hatékony munkájára alapozhat. Csakúgy, mint a Skysport vagy a Times of India, kiemelik a mackónadrágos Király szerepét, akit nemes egyszerűséggel a kultikus hős jelzővel illetnek.

A lap szerint a magyar védelemben nincsenek igazi nagyágyuk, de megemlítik a korábban a Newcastle Unitedet erősítő Kádár Tamás és az Anderlechtben szereplő Juhász Roland nevét is. Az ESPN szerint a két lengyel légiós, Guzmics Richárd és Kádár Tamás helye szinte biztos a kezdőben, csakúgy, mint Dzsudzsák Balázs szerepe a bal szélen. A középpályán Kleinheisler László is biztos pontnak számít a lapnál, akiről kiemelik, hogy debütálásként sorsdöntő gólt lőtt a norvégok elleni pótselejtezőn.

A lap a támadósor kapcsán azt jegyzi meg, hogy a Priskin Tamás, Nikolics Nemanja, Böde Dániel trió az elmúlt szezonban ötvenöt gólt termelt, ennek ellenére Szalai Ádám kezdőbe állítására van a legnagyobb esély.

Az ESPN szerint a magyar válogatott így kezd az osztrákok ellen:
Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Á., Gera – Németh K., Kleinheisler, Dzsudzsák – Szalai.

Olvasói sztorik