EB 2016

Eb: szurkolói balhé várható az angol–orosz meccsen?

A terror mellett a szurkolói összecsapásokra is figyelmeztetett az USA.

Az Egyesült Államok kormánya nyolcoldalas dokumentumban tájékoztatta az Európa-bajnokság szervezőit a torna terrorfenyegetettségéről – írja cikkébenaz ESPNFC.

Mint kiderül, szakértők szerint a stadionok helyett sokkal inkább a kiszolgálóegységek – mint például éttermek – lehetnek a célpontok. A terroristák célja a kontinensviadal megzavarása lehet, azonban a magasabb védelemmel ellátott stadionok, szurkolói zónák helyett sokkal valószínűbb, hogy a könnyebb, ezeken kívül eső közösségi helyeket veszik célba – éttermeket, kocsmákat, ahol a szurkolók ugyanúgy összegyűlnek meccseket nézni.

A dokumentum arra is kitér, hogy külön veszélyforrás lehet a második játéknapra kiírt angol–orosz összecsapás is. A két nemzet kétszer találkozott a 2008-as Európa-bajnoki selejtezőkben, és Moszkvában súlyos összecsapások is voltak a fanatikusaik között. „Kevés az erőszakos bűncselekmény Franciaországban, de az alkohol és a szurkolás a nagy téttel bíró találkozókon vezethetnek erőszakig” – teszik hozzá.

Szintén ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban emelik ki, hogy a találkozó helyszínén, Marseille-ben az 1998-as világbajnokságon is balhéztak az angolok: akkor a Tunézia elleni meccs után törtek ki zavargások az utcán. Az Egyesült Királyság 2006-ban és 2010-ben a vébé idejére 3000 fanatikus útlevelét vonta be – huliganizmus miatt –, a 2014-es világbajnokságon pedig ugyanez a szám 1500 volt. A jelentések szerint azonban most alig párszáz angol nem indulhat külföldre az Eb ideje alatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik