EB 2016

Az osztrák kapitány a mieink védelmét dicsérte

Marcel Koller szoros csatát vár az Európa-bajnoki csoportban – szerinte „Málta nem Magyarország”.

Az Európa-bajnokságon szoros, kiegyensúlyozott csoportra számít Marcel Koller, a magyarokkal azonos négyesben szereplő osztrák válogatott szövetségi kapitánya.

– Portugália a kvartett favoritja. Olyan játékosa van, mint Cristiano Ronaldo, akit a világon mindenki ismer. De nem csak belőle áll a portugál csapat, amely vasárnap ezt be is bizonyította, ugyanis nélküle is három-nullra nyert Norvégia ellen. Magyarországnak erős védelme van és versenyképes együttes, akárcsak az izlandi, így nagy és szoros küzdelmet várok – mondta a svájci szakember az osztrákok Málta felett aratott 2-1-es sikerét követő sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére.

Koller arra a kérdésre, hogy a klagenfurti találkozó mennyiben szolgálta a felkészülést a magyarok elleni első Eb-meccsre, úgy fogalmazott, „Málta nem Magyarország”, de abból a szempontból mindenképpen hasznos volt, hogy számos dolgot kipróbálhattak, amelyek közül voltak sikeresek és kevésbé sikeresek.

– Elégedett vagyok, mert noha sok ember azt várta, hogy nagyarányú győzelmet arassunk, én tudtam, hogy Málta stabilan védekezik és remekül kontrázik. A feladatot viszont teljesítettük, győztünk. Néhány játékos fáradt volt, emiatt kissé pontatlanul futballoztunk – értékelte csapata győzelmét Koller.

A meccsen – melyet a helyszínen tekintett meg Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és segítője, Andreas Möller – az osztrákok korán, már a negyedik percben vezetést szereztek Marko Arnautovic révén. A hazaiak ezt követően is kreatív futballt mutattak be, így felállt és zárt védelem mögé is be tudták játszani a labdát, ennek köszönhetően Alessandro Schopf növelte az előnyt. Ugyanakkor amennyire meggyőző volt az osztrákok támadó játéka, annyira égbekiáltó hibák jellemezték a gárda védekezését. Az egyik ilyet a második félidőben becserélt David Alaba követte el, amely öngólt eredményezett. A kapus nem a helyén állt, hanem a kaputól jobbra, hogy oda passzolja le neki a labdát a Bayern München sztárja, aki viszont a kapu közepébe gurított.

– Nem értették meg egymást – zárta rövidre a nem mindennapi gól elemzését Koller.

Az osztrákok szombaton az Eb-ről lemaradt hollandokat fogadják Bécsben. A jövő hét pénteken rajtoló, franciaországi Eb-n Mallemortban lesz a bázisuk, s elsőként a magyarokkal találkoznak június 14-én, Bordeaux-ban. Négy nappal később Portugáliával küzdenek meg Párizsban, 22-én pedig Izland lesz az ellenfelük szintén Saint-Denis-ben.