Blogger Tipp

Itt a vége, fuss el véle

Visszatekintő a 30. fordulóra: rajt-cél győzelmet aratott a Debrecen...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

…kiesett a Vasas és a Zalaegerszeg, a Videoton és a Honvéd indulhat az Európa Liga-selejtezőben. Véget ért a bajnokság!

Gólok

A 30. fordulóban stílszerűen 30 gól született, ez volt a negyedik legjobb termés a bajnokságban. Ebben a fordulóban 3,75-ös gólátlagot jegyezhettünk fel. 648 találat esett a bajnokságban, fordulónként 21,6.

Két csapat rúgott négy gólt (Paks, Honvéd), míg négy együttes nem talált a hálóba: Haladás, Újpest, Siófok, Pápa. Ráadásul az Újpest két egymást követő fordulóban tette ezt. A legtöbb találat Pécsett esett (7), míg Újpesten, Siófokon, Pápán és Debrecenben két-két gól született. A bajnokság gólrekordere a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs, nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáján az első forduló óta vezető DVSC végzett az élen (64), a Videoton lett a második (58), a Győr a harmadik (56). A legjobb gólkülönbség is a Debrecené (+46), a Videoton a második (+39), az ETO a harmadik (+25). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (65), a Paks és a Vasas lett még negatív dobogós (51). A legrosszabb gólkülönbség a Zalaegerszegé (-40), amelyet a Vasas követ (-22), majd a Pápa és a Pécs következik (-14). Csak hat csapat végzett pozitív gólkülönbséggel.

A legkevesebb gólt a ZTE rúgta (25), a Pápa 26-tal, a Vasas 29-cel zárt. A legjobb védelem a Debrecené (18 kapott gól), majd a Videoton (19) és az ETO (31) következik a sorban.

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibaly végzett (20), megelőzve a fehérvári Nemanja Nikolicsot (19), és a legjobb magyar címét is birtokló kecskeméti Lencse Lászlót (15).

A legtöbb gólt a paksiak látták. Gólkülönbségük 47-51 lett, azaz 98 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,26-ot jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játszotta, amely 67 góllal végzett (32-35).

Az OTP Bank Liga harmincadik fordulójának „félidei” mérkőzését az első játékrész nyerte 18-12-ra a második ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

Az utolsó fordulóban nem született döntetlen: négy pályán győztek az otthonjátszók, négy helyen pedig elvitték a három pontot a vendégek.

Összesítésben: 240 meccsen 118 hazai győzelem, 62 döntetlen és 60 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban nem volt meccs, szombaton öt találkozón 22 gól esett (átlagban 4), míg vasárnap a három meccsen nyolc gól született (átlag: 2,66). A bajnokság legjobb átlagú napja első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve csak a gólkülönbség dönt! 39 pontot gyűjtött a Videoton, Győr, Debrecen hármas, egyedül a Loki lett veretlen. A Videoton az első (38-7), a DVSC a második (42-14), az ETO a harmadik (37-13). A Zalaegerszeg a leggyengébb saját környezetében (10 pont, győzelem nélkül), majd a Ferencváros (17 pont) és a Vasas következett (19 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (7), a legkevesebb gólt pedig a Videoton kapta (7). A legtöbb találatot hazai környezetben a Debrecen rúgta (42).

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (10 győzelem, 5 iksz), a Vasas pedig nyeretlen. Az Újpest rúgta a legkevesebb gólt saját pályáján kívül (7), míg a Honvéd és a Kecskemét 24-szer volt eredményes. A Debrecen mindössze négy gólt kapott tizenöt idegenbeli meccsén, ebben utolérhetetlenek volt.

Lapok

Összesen 34-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 30. fordulóban (átlag: 4,25), ami nem is olyan rossz. Három piros is előkerült a nyolc meccsen: egy-egy siófoki, újpesti és székesfehérvári mehetett előbb zuhanyozni.

A lapok számát tekintve a legdurvább az Újpest–Videoton meccs volt (7 sárgával, 4-3 arányban, két pirossal), míg Pakson csak egy sárga került elő (0-1).

A Kecskemét (82) és a Pécs (80) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 78 figyelmeztetéssel fejezte be a szezont. A Paks messze a legkevesebbet kapta (48), dobogós még a Diósgyőr és a Videoton (59-59 sárga). A pirosaknál a szombathelyiek és a zalaiak végeztek az élen (9-9), míg az Újpest hét kiállítással harmadik lett. A Pécsből mindössze egyszer küldött le a bíró játékost.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik