Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Hét év alatt egymilliárd eurót költött a PSG, mégis rajtamarad a lúzer címke

A PSG idén sem fogja lemosni magáról a lúzer jelzőt, a párizsi csapat megint történelmi fordítás áldozata lett. Két éve a Barcelona pörgette ki a párizsiakat négygólos hátrányból, idén pedig a Manchester United verekedte be magát az otthoni 0-2 után a negyeddöntőbe némi videobírós segítséggel.

Hetekig vitatkoznak majd rajta: emiatt a kezezés miatt esett ki a PSG – VIDEÓ
Presnel Kimpembe kezét érintette a labda, a párizsi játékos viszont háttal volt az esetnél.

Ez zsinórban a harmadik év, amikor a PSG nem tud továbbjutni a nyolcaddöntőből, a két évvel ezelőtti Barca elleni égésről már szóltunk, tavaly pedig a címvédő, még Cristiano Ronaldóval felálló Real Madrid állította meg a franciákat.

A PSG legjobb eredménye a BL-ben az 1995-ben elért elődöntő – abban a szezonban a története első bajnoki címét szerző Vác ellen kezdte meg a menetelést a francia csapat (kint 3-0, itthon 2-1 lett oda), csak viszonyításképpen: a mai csapat egyik legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé három és fél évvel később született.

Az idei kudarc a MU feltámadása mellett azért is fájó, mert a Qatar Investment Authority 2011-es érkezése óta a klub brutális összeget költött el a játékospiacon.

2012 januárjában Maxwell, Thiago Motta és Alex voltak a katari tulajdonos első új szerzeményei, ők hárman 20 millió euróba kerültek. Fél évvel később már 151 millió eurót költött a klub az átigazolási piacon, ekkor szerezték meg Zlatan Ibrahimovicot, Thiago Silvát, Lucas Mourát és Marco Verrattit, David Beckham viszont ingyen jött.

A legtöbbet 2017 nyarán költötte a PSG, amikor csak két új fiú érkezett, de közülük Neymar világrekordot jelentő 222 millió euróért. 

De a mostani idény előtt és közben is 217 millió euróval szegényebb a büdzsé, ebből Mbappé egyedül 135 milliót vitt el, hiszen most véglegesítette az üzletet a PSG a Monacóval.

A Transfermarkt adatai alapján a katariak érkezése óta a PSG 1,06 milliárd eurót vagyis nagyjából 334,5 milliárd forintot költött új játékosokra.

Az eredmény? Öt francia bajnoki cím, négy francia kupa, öt ligakupa, hat Szuperkupa.

Más klubnál minden bizonnyal tökéletesen elégedettek lennének egy ilyen listával a szurkolók és a vezetők, de az az érzésünk, Párizsban az idei bajnoki cím megszerzése után sem lesz igazán őszinte Neymarék és a vezetés mosolya.

Olvasói sztorik