Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Élete legjobbjával végezte ki a Realt a vajdasági focista

A Real Madrid szurkolóit leszámítva mindenki lenyűgözve figyelte azt, ami a Santiago Bernabéu Stadionban történt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Pontosan azt láttuk ugyanis, ami miatt gyermeki lelkesedéssel nézünk meccseket felnőtt fejjel is: a papírforma igenis borulhat, nincs eleve elrendelve, hogy a sokkal gazdagabb, elvileg jobb, erősebb csapat a tuti nyerő.

Ajax-csoda Madridban: kiesett a BL-címvédő Real
Könnyedén jutott be a legjobb nyolc közé a Tottenham.

A Barcelona az elmúlt egy hétben kétszer is bebizonyította, amit már amúgy is tudtunk: ez a Real Madrid nem az, amelyik még Cristiano Ronaldóval és Zinedine Zidane-nal volt. A Barca pár nap alatt kiejtette a kupából, majd a bajnoki klasszikuson is megverte riválisát – mindkétszer Madridban. Ám még ezek után is az elmúlt három évben BL-győztes Realt mondhattuk az Ajax elleni párharc esélyesének, ha más nem, az idegenben szerzett 2-1-es előny okán mindenképp.

Ilyen blama még sosem volt a Real történetében
Egy hét alatt mindent elvesztett Solari csapata.

A fór a visszavágón bő negyedóra alatt szertefoszlott, 18 perc után már 2-0-ra vezetett a holland csapat, amely végül 4-1-re ütötte ki spanyol riválisát és lépett tovább a legjobb nyolc közé, lezárva ezzel egyszersmind egy korszakot.

Hosszan lehetne sorolni a kiemelkedő teljesítményeket az Ajaxból, többen is életük mérkőzését játszották. Azonban még közülük is ki tudott tűnni egy 30 éves szerb játékos, Dusan Tadic.

A L’Equipe és a Marca is tízes osztályzattal díjazta az előadását.

A francia sportlap korábban csak kilencszer adott tökéletes osztályzatot (Sauzee-nak, Bruno Martininek, Oleg Szalenkónak, Lars Windfeldnek, Lionel Messinek kétszer, Robert Lewandowskinak, Carlos Eduardónak és Neymarnak), míg a madridi újság elismerése kis túlzással olyan, mintha felállva tapsolt volna az ellenfél labdarúgójának a Bernabéu közönsége (a Marca-t hovatovább úgy jellemzik, mint a Real belső újságja)

Már az Ajax első gólját is a szerb készítette elő, de az igazi varázslatot  a második találat előtt mutatta be: két madridi védőt rázott le magáról, majd egy Zinedine Zidane-t idéző pördüléssel Casemirót is faképnél hagyta, hogy utána tökéletes labdával hozza helyzetbe David Nerest. Igazi futballpornó ez a pár másodperc.

Az Ajax második gólja:

Tadic a koronát a teljesítményére a felső sarkos bombagóljával tette fel, két asszisztjával és a találatával gyakorlatilag ki is végezte a Real Madridot, Lasse Schöne parádés szabadrúgásgólja már tényleg a holland gálaelőadás ráadása volt.

Az összefoglaló:

Talán ez a valaha volt legjobb meccsem. Legyőztük a világ legjobb csapatát, büszke vagyok, mert sok embert boldoggá tettünk. Gyerekkoromban imádtam Zidane-t, talán egy kicsit sokat is néztem a játékát

– értékelt a mérkőzés után Tadic, utalva a második gól előtti cselére.

Névjegy – Dusan Tadic

Született: 1988. november 20., Topolya

Klubjai: Vojvodina (2006-2010, 126 meccs/31 gól), Groningen (2010-2012, 76/14), Twente (2012-2014, 85/32), Southampton (2014-2018, 162/23), Ajax (2018-, 40/26)

61-szeres szerb válogatott, 14 gólja van a nemzeti csapatban.

A szerbről talán sokan most hallottak először, de azért nem a teljes ismeretlenségből tört elő. Korábban is akadtak nagy meccsei, bár az kétségtelen, hogy ez a mostani szólt a legnagyobbat.

Tadic a vajdasági, soknemzetiségű, de dominánsan, 59 százalékban magyarok lakta Topolyán született, majd a Vojvodinában nevelkedett és ott is vált profivá. 18 éves volt, amikor bemutatkozott a szerb első osztályban, egy évre rá pedig már az Atlético Madrid elleni UEFA-kupaselejtezőben nyújtott teljesítményével hívta fel magára a nyugat-európai klubok figyelmét.

Szerbiában elég komoly eredménykényszer alatt edződött, erről egy 2014-es, Guardiannak adott interjúban mesélt:

Már egy rossz passznál is kérdőre vonták az embert, sokan ezért nem is vállalták a felelősséget, majd miután eligazoltak, sokkal jobban játszottak. A szurkolók néha rúgták a játékosokat. Eközben a fizetésért volt, hogy könyörögni kellett. Hihetetlenül nagy a nyomás Szerbiában. Ha elveszítettünk egy meccset, olyan volt, mintha valaki meghalt volna.

Bár a belgrádi topcsapatok, a Crvena zvezda és a Partizan is vitték volna, a Vojvodina klubelnöke nem engedte hozzájuk. És ez jól is jött az elsősorban a bal szélen, de amúgy a támadó harmad bármelyik pontján bevethető Tadicnak, mert 2010-ben a Groningen igazolta le 1,2 millió euróért, a támadószellemű holland bajnokság és az ottani szabadabb légkör pedig pont neki és a játékstílusának kedvez. Ezt sikerült azonnal bizonyítania, 17 asszisztjával gólpasszkirály lett már az első szezonjában.

Ezután a karrierje úgy ívelt felfelé, amiről sok kelet-európai focista álmodik:

  • a Groningentől két szezon után a Twentéhez igazolt 7,7 millió euróért,
  • majd újabb két idény, közte egy Európa Liga-főtáblás szereplés után az angol élvonalbeli Southamptonhoz került.

Az a Ronald Koeman csábította át és fizetett érte 14 millió eurót, aki már a Feyenoord edzőjeként is meg akarta őt szerezni. Hamar ment számára a beilleszkedés, a Southampton az ő góljának is köszönhetően ejtette ki az Arsenalt a Ligakupából, majd a 2014 októberében ligarekord-beállítást jelentő négy gólpassza volt a Sunderland elleni 8-0-s bajnokin, amelyen még gólt is szerzett.

Mindig is az előkészítés volt az erőssége, a gólokat viszont egyre többen keveselték tőle:

Túl sokszor nézem, hogy kit hozhatnék játékba, aki jobb helyzetben van, annak automatikusan passzolok. Pedig tudom, hogy néha jobb lenne leszegni a fejem és lőni

– mondta ugyanabban a guardianos cikkben.

Egy ideig az asszisztjaival tudta ellensúlyozni a kevés gólt, de aztán azok száma is megcsappant. Négy év után ért véget a kissé megfáradt kapcsolata a Southamptonnal, ahol a csúcspontokat egy elveszített Ligakupa-döntő és egy EL-főtábla jelentette. Bár elhagyta a világ egyik legerősebb bajnokságát, mégis sikerült előlépnie, visszatért ugyanis Hollandiába és aláírt karrierje legnagyobb klubjához, az Ajaxhoz.

A 30 éves, 61-szeres szerb válogatott Tadic Amszterdamban tényleg új fejezetet nyitott pályafutásában: a kevés gólja miatt sokat bírált támadó jelenleg a második legtöbb találatot jegyzi az Eredivisiében (16-ot). A Bajnokok Ligájában is igen termékeny, a Real előtt betalált már a Benficának és kétszer-kétszer az AEK-nek és a Bayernnek.

Jari Litmanen után ő a második Ajax-játékos, aki egy BL-szezonban legalább hatszor eredményes tudott lenni.

Míg korábban 16 gól volt egy szezonban a legtöbb, amit szerzett, most már 26-nál jár minden sorozatot figyelembe véve. Van mellé 15 gólpassza is, azaz főszerep jut neki, a jó játékának is köszönhetően az európai mezőnyben is komoly tényezőként beszélhetünk az Ajaxról. Arról a csapatról, amely ugyan Európa Liga-döntőt játszott 2017-ben, most mégis kicsit szédülhet, mert a Bajnokok Ligájában 2003 óta nem járt ilyen magasságban.

És amelyet nem lesz, aki ezek után félvállról venne a negyeddöntőben.

Eredmények – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók

Real Madrid – Ajax 1-4 (0-2)
Gólszerző: Asensio (70.), illetve Ziyech (7.), Neres (18.), Tadics (62.), Schöne (72.)
Kiállítva: Nacho (93.)

Továbbjutott: az Ajax 5-3-as összesítéssel.


Borussia Dortmund – Tottenham 0-1 (0-0)
Gólszerző: Kane (49.)

Továbbjutott: a Tottenham 4-0-s összesítéssel.

Nyitókép: Erwin Spek/Soccrates/Getty Images

Olvasói sztorik