Bajnokok Ligája

BL: akár nyolc továbbjutó is lehet ma este

A legfontosabb kérdésekre már kedden választ kaphatunk.

Még mind a nyolc továbbjutó hely kiadó, ám könnyen lehet, hogy kedden, az utolsó előtti fordulóban ezek közül valamennyi el is kel a Bajnokok Ligája E-, F-, G- és H-csoportjában.

E-csoport: a Bayern és társai

A tíz ponttal listavezető Bayern München fogadja a harmadik helyen álló, négypontos Benficát, és amennyiben a német bajnok győz, vele együtt a második Ajax is biztosan továbbjut.

A hollandok ugyanakkor nincsenek a bajor együttesre utalva, mivel négy ponttal előzik meg a portugál gárdát, így ha – a papírformának megfelelően – nyernek a pont nélkül sereghajtó AEK Athén vendégeként, biztosan a nyolcaddöntőbe jutnak.

A Bayern ugyan már egy ponttal is biztosítaná helyét a kieséses szakaszban, ám nagy szüksége lenne a győzelemre, mivel az utóbbi időszakban komoly hullámvölgybe került.

A német bajnokságban három meccs óta képtelen nyerni, így egy siker az együttes önbizalmának is jót tenne, ráadásul pontvesztéssel az Ajax beérhetné a csoport élén. Márpedig az utolsó körben Amszterdamban kell pályára lépniük a münchenieknek.

AEK Athén (görög)‒Ajax (holland) 18.55
Bayern München (német)‒Benfica (portugál) 21.00
Az állás: 1. Bayern München 10 pont, 2. Ajax Amsterdam 8, 3. Benfica 4, 4. AEK Athén 0

F-csoport: a Manchester City és üldözői

A kilenc ponttal vezető Manchester City kényelmes helyzetben van, mivel már egy pont is elég számára a továbbjutáshoz a hat ponttal második Olympique Lyon vendégeként.

Sőt, Josep Guardiola vezetőedző tanítványai még vereséggel is továbbléphetnek, amennyiben Szalai Ádám csapata, a három ponttal harmadik Hoffenheim nem győzi le hazai pályán a két ponttal sereghajtó ukrán Sahtar Donyecket.

Az angol bajnoknál azonban minden bizonnyal győzelemben gondolkodnak, már csak azért is, mert a Lyon az első körben meglepetésre nyerni tudott Manchesterben. Az angolok biztosan vissza szeretnének vágni, egyértelműen ők a meccs esélyesei, viszont egy újabb vereséggel szinte biztosan elbúcsúzhatnának a csoportelsőségtől. Győzelme esetén a Lyon biztosan továbbjut.

Szalaiék egy esetleges keddi vereséggel búcsúznak a sorozattól a csoportkör végén, döntetlennel pedig csak akkor marad esélyük, ha a Lyon kikap, azaz a német gárdának fontos lenne, hogy megszerezze első győzelmét a főtáblán.

Olympique Lyon (francia)‒Manchester City (angol) 21.00
TSG 1899 Hoffenheim (német)‒Sahtar Donyeck (ukrán) 21.00
Az állás: 1. Manchester City 9 pont, 2. Olympique Lyon 6, 3. Hoffenheim 3, 4. Sahtar Donyeck 2

G-csoport: a Real Madrid és a többiek

A címvédő Real Madrid és a második AS Roma egyaránt kilenc ponttal áll az első és a második helyen, és öttel előzik meg a harmadik CSZKA Moszkvát.

Kedden az olasz fővárosban csap össze egymással a két élcsapat, és nem elképzelhetetlen, hogy már továbbjutóként kezdhetik meg a 21 órára kiírt meccsüket, miután a moszkvaiak – közép-európai idő szerint – 18.55-től fogadják a sereghajtó cseh Viktoria Plzent, s ha nem győznek, a Real és a Roma is a 16 közé kerül.

Az orosz gárda ugyanakkor egyértelmű esélyese hazai találkozójának, és ha igazolja a papírformát, különösen a Realt készteti majd nagyobb erőbedobásra, mert a madridiak korábban kikaptak az orosz fővárosban, így a döntetlen a Romával ellentétben számukra nem lenne elég a mostani fordulóban.

CSZKA Moszkva (orosz)‒Viktoria Plzen (cseh) 18.55
AS Roma (olasz)‒Real Madrid (spanyol) 21.00
Az állás: 1. Real Madrid 9 pont (10-2), 2. AS Roma 9 (10-4), 3. CSZKA Moszkva 4, 4. Plzen 1

H-csoport: a Juventus és a Manchester

A kilenc ponttal éllovas Juventusnak a harmadik helyen álló – ötpontos – Valencia ellen már a hazai döntetlen is biztos nyolcaddöntőt érne. Viszont a csoportelsőség szempontjából fontos lenne a győzelem a csapatnak, mivel a mögötte két pont hátránnyal második Manchester United jobb az egymás elleni összevetésben.

A hét ponttal második MU a negyedik körben aratott torinói sikerével elérte, hogy akár az első helyet is megszerezhesse a csoportban, viszont a bravúr ellenére sem tette még egyértelművé továbbjutását.

José Mourinho vezetőedző együttese ugyanakkor már kedden a 16 közé juthat, ehhez le kell győznie hazai pályán az utolsó Young Boyst, s a Juventusnak is nyernie kell.

Juventus (olasz)‒FC Valencia (spanyol) 21.00
Manchester United (angol)‒Young Boys (svájci) 21.00
Az állás: 1. Juventus 9 pont, 2. Manchester United 7, 3. FC Valencia 5, 4. Young Boys 1

nyitókép: Giuseppe Cottini/NurPhoto

Olvasói sztorik