Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Találtunk egy magyart, aki súghat a Vidinek az AEK Athénról

Megyeri Balázs a Rangadónak elmondta, miben erős a BL-rivális? Ki a legjobb játékos? Milyen esélye lehet a fehérvári együttesnek?

Kedd este óriási bravúrt hajtott végre a Mol Vidi FC a Malmö elleni Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körének visszavágóján, miután a Pancho Arénában lejátszott gól nélküli döntetlen továbbjutást ért. Így eldőlt, hogy a fehérváriak az ősz folyamán biztosan csoportkörösök lesznek a nemzetközi porondon, de, hogy melyik kupasorozatban – a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában –, arra az AEK Athén elleni playoffkör adja meg a választ.

A görög csapatot jövő szerdán a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában fogadja a Vidi az első találkozón, a Rangadó pedig a jelenleg is a Görögországban légióskodó válogatott kapus, Megyeri Balázs segítségét kérte, hogy elemezze az athéniakat. Az Atromitosz hálóőre az interjú elején megjegyezte, éppen két héttel ezelőtt játszottak felkészülési meccset az AEK-kal, így naprakész információkkal tud szolgálni.

Megyeri idén nyáron igazolt az Atromitoszba, korábban öt évet lehúzott az Olympiakosznál. Fotó: Atromitosz Facebook

– Először is mindenképpen szeretnék gratulálni a Vidinek az eddigi teljesítményéhez, a labdarúgást szerető magyar emberek mindegyike büszke lehet a csapat produkciójára – kezdte honlapunknak a huszonnyolc éves kapus. – Görögországban hasonló a helyzet az AEK-kal, mint otthon a Vidivel, azaz nem a Bajnokok Ligája-csoportkör volt az elsődleges elvárás, hanem a biztos Európa Liga-szereplés. A BL számukra is csak álom volt eddig. Éppen egy itteni friss cikk szólt arról, hogy a 2011-es csőd okozta kizárásuk és a harmadosztályba való visszasorolásuk óta milyen tudatos munka folyik a klubnál, évről évre építik fel a csapatot, amiből most ez lett, már csak egy lépés a Bajnokok Ligája-főtábla.

Megyeri hozzátette, egyáltalán nem érzi a görögökön, hogy lenéznék a Vidit, tisztelik Marko Nikolics csapatát, amely erősebb ellenfeleket ütött ki az eddigi selejtezők során, és ezt ott tiszteletre méltónak tartják.

Jelenleg még alakulóban van az AEK kerete, az elmúlt napokban igazoltak játékosokat, így róluk még nincsenek információim – folytatta a Rangadónak a magyar kapus. – Az biztos, több jó és rutinos játékos is játszik náluk, akik már sok nagy csatát megéltek, valamint eléggé fanatikus szurkolótáborral rendelkeznek, a Celtic ellen is közel negyvenezren voltak a lelátókon, pokoli hangulat várható. Számomra gyors csapat benyomását keltette az AEK, kombinatív játékkal rukkolt elő ellenünk. Nagyon jó pontrúgókkal rendelkezik, a legnagyobb közönségkedvenc pedig a horvát csatár, Marko Livaja, akire véleményem szerint a legjobban kell figyelni. Minden megmozdulása veszélyes a kapu előtt, mindenhonnan keresi a lövőhelyzetet, igazi vérbeli támadó, a Celtic ellen is épp’ egy lesipuskás gólt szerzett, de a tizenhatoson kívülről is szeret próbálkozni. Kötetlen pozícióban játszik, nem kifejezetten középcsatár, többször visszalép, sokoldalú játékos. Az athéniak csapatként is tudnak tetszetős, kombinatív támadásokat vezetni, ezért mindenképpen kiemelném a komplett támadószekciójukat.

Megyeri zárásként hozzátette, a fehérváriak már a Ludogorec és a Malmö ellen is bebizonyították, hogy mit sem ér a papírforma, nála személy szerint kivívták azt, hogy az AEK Athén elleni párharcban ötven százalékot adjon a magyar csapat továbbjutásra, igaz, nehezítő körülmény, hogy az első meccs itthon lesz.

Livaját a Celtic-védők sem tudták tartani. Fotó: MB Media/Getty Images

címlapfotó: MTI / Illyés Tibor

Olvasói sztorik