Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Kulcsemberek sérültek a Manchester Citynél és a Juventusnál

Mindkét együttes BL-nyolcaddöntőt játszik kedden.

BL, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Kedd, 20.45:
FC Basel (svájci)–Manchester City (angol)
Juventus (olasz)–Tottenham (angol)

A Manchester City javítana gyenge nyolcaddöntős mérlegén a Bajnokok Ligájában, és a Basel ideális ellenfélnek ígérkezik az angol bajnoki listavezető számára. A jelenlegi lebonyolítási rendszerben a Manchester City korábbi négy BL-nyolcaddöntős párharca közül hármat elveszített – kettőt a Barcelonával, egyet a Monacóval szemben –, aktuális riválisa pedig mindkétszer kiesett. A Baselt 2015-ben a Porto 5-1-es, 2012-ben a Bayern München 7-1-es összesítéssel búcsúztatta. De Josep Guardiola együttese nem csak emiatt a párharc toronymagas esélyese.

A City tizenhat ponttal vezeti az angol bajnokságot, és végre már a BL-ben is szeretne maradandót alkotni, erre ugyanis évek óta hiába vágyik. Egyelőre a két évvel ezelőtti elődöntős szereplés jelenti a klub számára a csúcspontot. A Manchester City főpróbája mindenesetre parádésra sikerült, a második félidőben négy gólt szerzett Sergio Agüero vezérletével szombaton 5-1-re győzött a Leicester City ellen. Mindezt úgy, hogy a kulcsemberek közül Leroy Sané és David Silva is sérült.

Dybala sem játszhat Fotó: Loris Roselli / NurPhoto

Az erőviszonyok ismeretében lényegesen kiegyenlítettebbnek ígérkezik a Juventus–Tottenham párharc. A tavaly döntős házigazda számára hátrányt jelenthet, hogy Juan Cuadrado és Paulo Dybala sérült, illetve rajtuk kívül mások sincsenek százszázalékos állapotban. Ezzel együtt a torinói együttes formáját aligha – legfeljebb a játékát – érheti kritika az utóbbi hetekben, november 19-e óta ugyanis nem szenvedett vereséget. Massimiliano Allegri csapata azóta 16 összecsapáson mindössze egyetlen gólt kapott (!) és 14 győzelmet aratott. Csak az Internazionaléval, illetve a BL-ben a Barcelonával játszott gól nélküli döntetlent.

A formával a Tottenhamnek sincs gondja, amely a Premier League legutóbbi három fordulójában rangadókat vívott: a Manchester United (2-0) és az Arsenal (1-0) ellen otthon győzött, a Liverpool vendégeként döntetlent (2-2) ért el. Harry Kane személyében pedig olyan gólerős támadót tud a soraiban – 33 tétmeccsen 32 gólt szerzett a szezonban –, aki rendkívül kellemetlen pillanatokat szerezhet a torinói védelemnek.

A kiesés szakaszban az olaszok rutinja sokkal jelentősebb: 2003 óta öt megnyert és három elbukott párharc. Az angolok ebben az időszakban csak egyszer voltak nyolcaddöntősök a BL-ben. Igaz, akkor továbbjutottak, méghozzá olasz riválissal (AC Milan) szemben. A Juventus egyik elbukott párharcában viszont angol csapatra (Chelsea) emlékezhetnek Torinóban.

Olvasói sztorik