Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Várhidi: ezúttal sem lesz címvédés a BL-ben

Az egykori szövetségi kapitány szerint nem úgy kell tekinteni a döntőre, mint egy olasz és spanyol csapat összecsapására.

Szombat este rendezik meg a legmagasabban kvalifikált európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája döntőjét, melyben a Real Madrid és a Juventus csap össze Cardiffban. A királyi gárda történelmet írhat, hiszen 1992 óta, amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, még soha senkinek nem sikerült megvédenie a címét. A Rangadó a korábbi magyar válogatott szövetségi kapitányt, Várhidi Pétert kérte fel, hogy elemezze a finálé esélyeit.

– Két ellentétes stílus csap össze egymással. Mindkét együttes remek formában vitte végig a szezont, ezért nagyon nehéz jósolgatásokba belemenni – kezdte a Sport Tv szakértőjeként is tevékenykedő szakember. – A Real Madridnál világsztárok sokasága játszik, míg a másik oldalon szintén remek képességű játékosok szerepelnek, mégis inkább a csapategységben látom az erősségüket. Az ilyen nagy téttel bíró találkozókon sokat nyomnak a latba az egyéniségek, akik ha átlagon felüli teljesítményt nyújtanak, akkor eldönthetik a meccset.

– Az elmúlt hetek formája alapján véleményem szerint a Juventus felé billen a mérleg nyelve, úgy érzem, hogy elmarad a címvédés – folytatta Várhidi. – Ez a kis különbség azonban nagyon minimális, sok oldalról meg lehetne cáfolni. Nüansznyi dolgok dönthetnek, van amiben a Real Madrid a jobb, van amiben a torinóiak. Kérdés, hogy hogyan mozdul meg a játék, azaz, melyik együttes kezd el hamarabb dominálni, támadólag fellépni. Az előzetes elképzeléseket és taktikát pillanatok alatt felrúghatja egy gyorsan bekapott gól.

– Összességében azt látom, hogy már a Juventus sem egy olaszos csapat. Nem vitás, hogy az olasz futball speciális elképzelése az, hogy hátulról építkezik, megszervezi a védekezését és abból indítja a támadásokat. A Juvéra már nem feltétlenül illik az a jelző, hogy védekező csapat, zsinórban hatodjára nyerte meg a Serie A-t, ami azt jelenti, hogy az egész szezonját domináns szerepben tölti és támadólag lép fel. A „zebrák” képesek arra, hogy kilencven percen keresztül végig koncentráljanak, de azért a másik oldalon olyan sztárok játszanak, akik pillanatok alatt helyzet nélkül képesek zseniális megoldásokra és góllövésre. Nem feltétlenül egy olasz és egy spanyol csapat összecsapásaként kell tekintenünk a meccsre, hanem mint két olyan együttes, amely támadófocit játszik és domináns szerepet tölt be a meccseik nyolcvan százalékán – mondta honlapunknak Várhidi Péter.

A következő szezontól az NB II-es Mosonmagyaróvárnál dolgozó tréner szerint mindkét együttes kellőképpen tart a másiktól, ezért nem várja azt, hogy nyílt sisakkal esnek egymásnak az elejétől. Zárásként hozzátette, gólzáport csak abban az esetben tud elképzelni, hogy ha már a találkozó elején gól születik, hiszen akkor bátrabb játékot kell játszani mindenkinek és ez hozhat váratlan eseményeket és további találatokat.

Olvasói sztorik