Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Szalai, Gulácsi, Kádár, Korhut és talán Nagy Dominik sikeréért is szoríthatunk a BL-ben

Visszatér a Chelsea, de több újonc is debütálhat a legrangosabb európai kupasorozatban.

Spanyolország tovább erősítette UEFA-koeficiensét, az eddiginél nagyobb fölényben vezet riválisai előtt. Az angolok az elmúlt évek gyengébb szereplésének köszönhetően visszacsúsztak a németek mögé. A top 10-ben további változás, hogy a belgák a hollandok elé kerültek, ám ettől függetlenül mindkét csapat két-két csapatot indíthat a BL-ben. Magyarország a 31. helyről visszacsúszott a 33. pozícióba.

Ami az indulókat illeti, a spanyoloknál nem lesz változás: a Real Madrid, a Barcelona és az Atlético Madrid főtáblásként képviselheti az országot, míg a Sevilla ismét selejtezőre kényszerül. Az angoloknál a legutóbbi bajnok Leicester City nem tudta megismételni bravúrját, ám ami meglepőbb, az Arsenal két évtized után lemaradhat a BL-ről. A 2012-es győztes Chelsea Antonio Conte vezérletével visszatér a legrangosabb európai kupasorozatba, s a Tottenham is már biztos résztvevő. A további kiadó helyekre a Manchester City és a Liverpool érhet oda, a Manchester United pedig az Európa Liga megnyerésével kaparinthatja meg a BL-indulást.

A németeknél a Bayern München évről évre stabil részvevője a sorozatnak, a Gulácsi Pétert is soraiban tudó RB Leipzig pedig Bundesliga-újoncként másodikként zárja az idényt. Ám nem kizárható, hogy a lipcsei csapat nem indulhat a BL-ben, ugyanis a Salzburg is kivívta az indulást, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pedig nem biztos, hogy engedi majd indulni mindkét Red Bull által működtetett csapatot. A harmadik, még főtáblás pozícióért a Dortmund és Szalai Ádám csapata, a Hoffenheim van versenyben. A Leverkusennel és a Borussia Mönchengladbachhal viszont biztosan nem találkozhatunk a következő idényben.

Az olaszoknál nem lesz változás: a Juventus, a Roma és a Napoli fogja képviselni az ország színeit. A portugáloknál a Benfica megvédte bajnoki címét, ám a Porto ezúttal megelőzte a Sportingot, így a fővárosi csapat selejtezőt kénytelen vívni.

A franciáknál egy év leforgása alaposan átrendeződtek az erőviszonyok, a Monaco bajnoki címe a küszöbön áll, a PSG-nek idén várhatóan be kell érnie az ezüsttel. Sokak meglepetésére a Lyon nem ért oda a dobogóra, így a Nice próbálkozhat majd a selejtezőben.

Oroszországban a CSZKA Moszkva megvédte címét, Ukrajnában azonban trónfosztás történt, a Sahtar Doneck lesz főtáblás, míg Kádár Tamás csapatának, a Dinamo Kijevnek túl kell jutnia egy ellenfélen.

Hollandiában az idei főtáblás PSV helyett a Feyenoord a biztos részvevő, míg az Ajaxnak ezúttal is selejtezőt kell vívnia. Dzsudzsák Balázs egykori csapata pedig az Európa Ligában vigasztalódhat. Belgiumban is trónfosztás várható, ugyanis az Anderlecht négy pontos előnnyel rendelkezik a Club Brugge-el szemben. Három fordulóval a török bajnokság zárása előtt még nem dőlt el ki zár az élen, a címvédő Besiktas és az első bajnoki címére hajtó Istanbul Basaksehir érhet oda a főtáblára.

A csehek, a görögök és a románok egyaránt két csapatot indíthatnak, ám nekik már egyaránt selejtezőt kell vívniuk. Az Olympiakosz mellett a Slavia Praha és a Plzen helye már biztos, így a Sparta a EL-ben vitézkedhet. A Steua ezúttal is második lett, az Astra helyett Viitorul küzdhet meg a főtáblára jutásért.

Ami pedig a további magyarokat illeti, Korhut Mihály csapata, az izraeli Hapoel Beer-Sheva a második selejtezőkörben csatlakozik a mezőnyhöz, csakúgy mint a Videoton vagy a Budapest Honvéd. Lengyelországból pedig Nagy Dominik csapatának, a Legia Warszawának van esélye a BL-indulásra. A címvédő hátránya jelenleg egy pont a Jagellonia, Lech Poznan duóval szemben. A lengyel bajnok is a második körben kapcsolódik be.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik