Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Zidane: a Real Madrid élvezi az ilyen pillanatokat

Simeone nem hisz az Atlético bravúrjában.

Nagyszerű közérzetről számolt be Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője az Atlétio Madrid elleni Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója előtti napon.

„Nagyszerű a közérzetem, nem érzek magamon semmiféle nyomást. A Real élvezi az ilyen pillanatokat, amilyenek a szerdai mérkőzésen várhatók” ‒ mondta a francia szakember. A játékosként világbajnok edző a párharc kezdete óta sokszor hangsúlyozta már, és ezúttal sem felejtette el megemlíteni, hogy a múltbéli eredményekből nem lehet megélni, azokból nem szabad kiindulni.

„Ellenfelünknek is megvan az erőssége, nekünk is megvan. Hogy a közelmúltban két BL-döntőben nyertünk ellenük, nem jelenti azt, hogy simán búcsúztatjuk őket. Ha így gondolkodnánk, nagy hibát követnénk el” ‒ fogalmazott.

Zidane – aki továbbjutás esetén játékosként és edzőként együttvéve már a hatodik BL-döntőjében vehetne részt – tagja annak a szűk elitnek, amely futballistaként és trénerként is nyert Bajnokok Ligáját, vagy a sorozat jogelődjének tekinthető BEK-et. Rajta kívül ez csupán hat klasszisnak sikerült.

„Úgy tekintünk a visszavágóra, mint bármely mérkőzésre. Maximális erőbedobással küzdünk majd, aztán meglátjuk, mi történik. A mi célunk változatlan, megpróbálunk gólokat szerezni” – folytatta Zidane.

A Real Madrid szerdán látogat a Vicente Calderón Stadionba az Atléticóhoz. Zidane együttese hazai környezetben Cristiano Ronaldo mesterhármasával 3-0-ra győzött.

A Bajnokok Ligája történetében még nem volt címvédés, a Real Madrid lehet az ötödik csapat, amely eljut a címvédés lehetőségéig. Korábban az AC Milan (1995), az Ajax (1996), a Juventus (1997) és a Manchester United (2009) is elbukott címvédőként a fináléban.

Búcsúzik Európától a Vicente Calderón Stadion

A szerdai madridi derbivel búcsúzik az európai kupaporondtól az Atlético legendás otthona, a Vicente Calderón Stadion, amely 1966-ban nyitotta meg kapuit.

Az első mérkőzésen a Real Madrid hazai pályán Cristiano Ronaldo mesterhármasával diadalmaskodott, s a látottak, valamint a statisztika alapján gyakorlatilag borítékolható a címvédő továbbjutása a fináléba, azonban az is biztos, hogy Diego Simeone tanítványai szeretnék emlékezetessé tenni a szurkolóknak a létesítmény utolsó európai kupamérkőzését. Jövőre ugyanis már új stadionjában, a 67 ezer néző befogadására alkalmas Metropolitanóban fogadja ellenfeleit a csapat.

A Vicente Calderón Stadionban 142 európai kupamérkőzéséből az Atlético 104-et megnyert, 24-szer játszott döntetlent, s csak 14-et veszített el.

A statisztikák szerint az Atlético Madridnak nem sok esélye van, hiszen a Bajnokok Ligájában még egyetlen elődöntős párharcot sem fordítottak meg kétgólos, vagy annál nagyobb hátrányból.

Az Atlético ráadásul az elmúlt négy évtizedben csak egyszer győzte le olyan arányban ellenfelét, amely most továbbjutást jelentene neki, két évvel ezelőtt egy bajnokin 4-0-ra diadalmaskodott a Simeone-csapat. Ugyanakkor ezt az eredményt már csak azért is nehéz lesz most megismételni, mert a Real Madrid legutóbbi 60 tétmérkőzésén mindig szerzett gólt.

Simeone a találkozót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, sok csapat számára lehetetlen feladat lenne a továbbjutás, de bízik az együttesében, s képesnek tartja arra, hogy csodát tegyen. „Nem mondanám, ha nem hinnék benne” ‒ nyilatkozta az újságíróknak az argentin tréner.

„Persze, hogy képesek vagyunk rá. Nézzék csak meg a Barcelonát, nekik még nehezebb dolguk volt” ‒ mondta a csapatkapitány Gabi.

Olvasói sztorik