Bajnokok Ligája

A korábbi FIFA-játékvezető kimondta: Vidal kiállításánál és Ronaldo második góljánál is tévedett Kassai

Bede Ferinc szerint a kollégának nehéz volt dolga volt az adott szituációk megítélésénél, de a két nagy hiba rányomta bélyegét a mérkőzésre.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a Bayern München vezetőedzője és játékosai korántsem voltak megelégedve Kassai Viktor és csapata teljesítményével a kedd esti Real Madrid elleni BL-negyeddöntő visszavágón. Mint ismert, a Real Madrid 4-2-re megverte – és ezzel 6-3-as összesítéssel kiejtette – a Bayern Münchent a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, ám ehhez kellett Arturo Vidal kiállítása és Cristiano Ronaldo két lesgólja is. A felvételek alapján valóban nem csoda, hogy a bajorok mellett a nemzetközi sajtó is ekézi a magyar játékvezetőt. A Rangadó.hu-nak a korábbi NB I-es és FIFA-játékvezető, Bede Ferenc elemezte szakértői szemmel Kassai Viktor tegnapi ítéleteit.

A Bayern München tizenegyese

– Egyértelmű, hogy a Real Madrid játékosa egy ütemet késve lép be Robben elé, aki átesik a lábán. Ezt meg lehet adni, és szerintem sokkal jobban kellene magyarázkodni, ha ezt a büntetőt nem adta volna meg Kassai Viktor, aki elfogadható döntést hozott ebben a szituációban. Az egy másik kérdés, hogy Robben rájátszott az esetre, de élőben ezért egyértelműen tizenegyest kell ítélni.

https://www.youtube.com/watch?v=FFPFr3OYFnA

Vidal második sárga lapja

– Látszik, hogy Vidal becsúszik, és a labdát rúgja el a társának, Boatengnek. Ezután azonban buktatta a mellette kilépő Real-játékost, ami mindenképp szabálytalan, és amiért közvetlen szabadrúgást kell ítélni. Azonban ez a buktatás nem volt felelőtlen, ezért nem kellett volna sárga lapot adni. Ígéretes helyzet megállítása sem lehetett, hiszen Vidal odarúgta a labdát a csapattársának, a Real Madrid játékosa nem tudta volna megjátszani. Ez nem volt sárga lapot érő megmozdulás, főleg nem második sárgás büntetés, ugyanis a második sárgának mindig erősnek kell lennie.

Ronaldo második gólja

– Ronaldo második góljánál a fiatal és nagyon jó Ring György volt az asszisztens, azonban most topszinten jelentősnek mondható hibát vétett. A felvételek alapján láthatjuk, hogy legalább egyméteres lesen állt Ronaldo, amit ezen a szinten észre kell venni.

Ronaldo harmadik gólja Marcelo passza után

– A másik lesgyanús szituációnál Tóth Vencel volt az asszisztens, akinek az utolsó előtti védőjátékos vonalában kellett állnia. Láthattuk, hogy Marcelo átszaladt a Bayern München védelmén, és ekkor az asszisztensnek álló helyzetből kellett indulnia, és a Marcelót megelőzve a labda vonalában kellett volna lennie, hiszen az a leshatár. Ez fizikai lehetetlenség, ezért tűnik úgy, hogy le van maradva három-négy méterrel. Utána már látható, hogy amikor Marcelo lepasszolja, akkor Ronaldo egyik lába és a teste előrébb van, de azt gondolom, hogy ez még benne van abban a hibahatárban, amit még elengedhet az asszisztens. Nem állt vonalban, ezért nem tudta pontosan megítélni a szituációt, de még egyszer hangsúlyozom, fizikai képtelenség, hogy valaki egy lendületben lévő topjátékost álló helyzetből utolérjen, és a labda vonalába kerüljön. Ez a gól még hibahatáron belül van, ugyanis ha az asszisztens nem tudja eldönteni, hogy les volt-e, akkor engedni kell tovább. Élőben ez pont olyan helyzet volt, amit nagyon nehéz megítélni.

A két tévedés rányomta a bélyegét a meccsre

– Összességében olyan érzésem volt, mint a Barcelona-PSG mérkőzésen, ahol rengeteg olyan szituáció történt, melyek játékvezetői szempontból nem egyértelműek, nem fekete-fehér helyzetek, ezáltal nagyon nehéz ezeket jól megítélni. Annyira nem egyértelműek ezek a szituációk, hogy a döntést is nehéz meghozni, és ugyanilyen nehéz volt a Barca-PSG meccsen is, amit a német Aytekin vezetett. Kassai Viktoréknak is nehéz dolguk volt, de sajnos ki kell mondani, hogy Vidal kiállításánál nem döntött tökéletesen, illetve a második Real-gólnál egy komoly asszisztensi hiba történt. Ez a két hiba azért rányomta a bélyegét a meccsre – értékelt Bede Ferenc.

Olvasói sztorik