Bajnokok Ligája bajnokok ligája

BL: újabb fordításra készül a Monaco, a csodában reménykedik a Leverkusen

Hosszabbításra egyik szerdai helyszínen sem kell számítani.

Az Atlético Madrid‒Bayer Leverkusen és az AS Monaco‒Manchester City párharcok visszavágóival zárul szerdán a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője.

A Monaco és a Manchester City az odavágók talán leglátványosabb összecsapását vívta: az Etihad Stadionban mindkét együttes abszolút nyíltsisakos támadófutballt felvállalva 5-3-as hazai győzelemmel zárult mérkőzésen kápráztatta el a szurkolókat. A francia együttes nagy lehetőséget szalasztott el a szigetországban, hiszen kétszer is vezetett, 11-est is hibázott, majd az utolsó húsz percben három gólt kapott, amivel összesítésben nehéz helyzetbe került.

Ugyanakkor a hercegségbeliek számára nem ismeretlen ez a helyzet, ugyanis a BL selejtezőjében a harmadik, majd a negyedik fordulóban is idegenbeli vereség után harcolták ki a továbbjutást, előbb a Fenerbahce (1-2 után 3-1), majd a Villarreal ellen (1-2 után 1-0). Most azonban két gól a hátránya a csapatnak, amely ekkora differencia után hatból csak egyszer jutott tovább, a 2003/04-es szezon negyeddöntőjében a Real Madriddal szemben (2-4 után 3-1), akkor később döntőt is játszott.

„Az első mérkőzésen olyan nagycsapatokhoz hasonló játékkal nyertünk, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Bayern München. Egyelőre nem álmodhatunk semmiről, hiszen még hátravan a visszavágó, de azt gondolom, ha a szurkolóinkat kérdezik, akkor ő hisznek a sikerben” ‒ nyilatkozta Yaya Touré, a Manchester City elefántcsontparti középpályása.

„Kiváló csapatunk van, ezt szeretnénk megmutatni egész Európának” ‒ mondta a Monaco brazil középpályása, Fabinho.

Az Atlético Madrid továbbjutása szinte biztosra vehető, hiszen a Bajnokok Ligája történetében mindössze két olyan párharc volt, amelyet hazai veresége után tudott megfordítani egy gárda: az 1995/96-os idényben az Ajax a Panathinaikosz ellen (0-1 után 3-0), valamint a 2010‒2011-es szezonban az Internazionale a Bayern München ellen (0-1 után 3-2) vitte véghez ezt a bravúrt.

A két csapat tavaly a sorozat ugyanezen szakaszában találkozott egymással, akkor mindkét találkozót 1-0-ra a hazai csapat nyerte, és Madridban végül tizenegyesekkel jutott tovább a spanyol gárda.

Szintén az Atlético mellett szól, hogy a klub történetének mind a húsz olyan európai kupapárharcából továbbjutott, amelynek idegenben nyerte az első felvonását, ráadásul legutóbbi 33 hazai nemzetközi tétmeccséből csak kettőt veszítette el a Vicente Calderón Stadionban.

A negyeddöntő sorsolását pénteken tartják, eddig a Barcelona, a címvédő Real Madrid, a Bayern München, a Borussia Dortmund, a Leicester City és a Juventus biztosította a helyét a legjobb nyolc között.

Olvasói sztorik