Bajnokok Ligája bajnokok ligája

BL: új edzőjében bízhat az angol bajnok, kényelmes helyzetben a Juventus

Az FC Portónak történelmi fordításra lenne szüksége Torinóban.

Az angol bajnok Leicester City még Claudio Ranieri irányításával ért el biztató eredményt ‒ 2-1-es vereség ‒ Sevillában, kedden viszont már a szezon végéig megbízott Craig Shakespeare vezetésével harcolhatja ki a továbbjutást a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

A legutóbbi idényben óriási meglepetésre bajnok Leicester a Premier League mostani kiírásában nagyon gyengén szerepelt, a klub vezetői ezért döntöttek Ranieri menesztése mellett február 23-án. Az addigi másodedző Shakespeare ideiglenesen vette át az együttest, ám olyan remekül kezdett, hogy a napokban az évad végéig bizalmat kapott. A Leicester ugyanis rögtön az első mérkőzésén 3-1-re legyőzte a Liverpoolt, majd egy hétre rá a Hull Cityt is ugyanennyire múlta felül.

Jorge Sampaolinak, a Sevilla edzőjének a szavaiból az derül ki, hogy egyáltalán nem örül a riválisnál történt váltásnak, mert így – szerinte ‒ nehezebb dolguk lesz, mint várták.

„A meccselemzőink részletesen bemutatták, milyen volt a Ranieri irányította együttes, és mi változott azóta. A Leicester olyan veszélyes lett, amilyen tavaly volt” ‒ mondta a szakember, hozzátéve, hogy az angol együttes játékosai szerinte úgy fognak futballozni kedden, mintha világbajnoki döntőben lépnének pályára, ezért is sajnálja, hogy az első meccsen nem annyival nyertek, amennyivel a játék képe alapján megérdemelték volna.

A nap másik mérkőzésén az olasz bajnok Juventus a 2-0-s idegenbeli győzelme után kényelmes helyzetből kezdheti az FC Porto elleni visszavágót Torinóban. A portugál listavezetőnek a továbbjutáshoz az FC Barcelona múlt heti bravúrjához hasonlóra volna szüksége, legalábbis annyiban, hogy olyasmit kellene végrehajtania, amire még nem akadt példa.

Amióta a legrangosabb kupasorozatot Bajnokok Ligájának hívják, még egyetlen csapat sem jutott tovább, ha kétgólos hátrányba került a hazai első találkozón. Olyanra is csak kétszer akadt példa, hogy úgy harcolta ki az idegenbeli visszavágón a továbblépést egy gárda, hogy saját pályáján egy góllal kapott ki.

A Juventus Arenában ráadásul nemhogy két góllal, de eggyel sem szoktak győzni az ellenfelek. Az olasz bajnok a nemzetközi porondon 2013 áprilisában kapott ki legutóbb saját stadionjában, azóta húsz mérkőzést játszott le veretlenül. Minden sorozatot figyelembe véve pedig 2015 augusztusában veszített eddig utoljára Torinóban, az azt követő 45 meccsen egyszer sem hagyta el vesztesen a pályát.

„Tisztában vagyunk azzal, milyen nehéz a helyzetünk, de a futballban sok minden megtörténhet, ahogy azt mindannyian láthattuk” ‒ írta bizakodva közösségi oldalára Iker Casillas, a Porto legendás spanyol kapusa.

Olvasói sztorik