Bajnokok Ligája bajnokok ligája

A csoportelsőség előnye mit sem ér?

Az elmúlt évek tendenciája idén nagyot fordulhat, az elmúlt öt szezonban csupán hat csoportmásodik jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, idén öt-hat együttesnek is reális esélye mutatkozik erre.

A Bajnokok Ligája csoportkörében rendszerint óriási csatát vívnak a csapatok azért, hogy kvartettjük élén zárjanak. Az elsőség ugyanis azt jelenti, hogy papíron gyengébb ellenfelet kaphatnak a nyolcaddöntőben, de ami még ennél is fontosabb, a párharc visszavágóját hazai környezetben játszhatják.

A Real Madrid és a Bayern München már elbúcsúztatott egy-egy csoportelsőt, s a Barcelona továbbjutási esélyei is igencsak alacsonyak. A Manchester City kedvező helyzetből várhatja a Monaco elleni visszavágót, de a Sevilla és a Benfica is egygólos előnnyel léphet majd pályára.

Nem egyedülálló ez a jelenség, de nem is jellemző, korábban csupán a 2007-08-as és a 2009-10-es szezonban remekeltek a csoportmásodikak a nyolcaddöntőben. Előbbi esetben öten, míg utóbbiban négyen jutottak tovább papíron esélytelenebbül.

A Bajnokok Ligája küzdelmeit a 2003-04-es szezon óta bonyolítják a jelenlegi szisztéma szerint, ahol a nyolc csoportelső a nyolc csoportmásodikkal találkozik. A korábbi rendszerben a legjobb tizenhat mezőnyét kvartettekre osztották, s csak a negyeddöntőktől vívtak egyenes kieséses párharcot.

Az új rendszer bevezetésekor a Porto borította a papírformát, csoportmásodikként egészen a döntőig menetelt, ahol a Monaco együttesét intézte el. A portugál gárda sikere óta csak a top 4 bajnokság (angol, német, olasz, spanyol) valamely képviselője emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

Később a 2004-05-ös szezonban a Liverpoolnak sikerült csoportmásodikként nyernie, az angol együttes egy nagyon emlékezetes finálét vívott az AC Milan ellen, háromgólos hátrányból állt fel. Legutóbb a 2009-10-es évadban az Inter ért fel a csúcsra úgy, hogy korábban második lett csoportjában.

Az elmúlt öt BL-szezont tekintve viszont csupán hat csapat tudta borítani a papírformát: legutóbb a PSG 4-2-es összesítéssel és kettősgyőzelemmel búcsúztatta a Chelsea-t, míg a Benfica hasonló módon intézte el a Zenitet. A folytatásban mindkét együttes számára a negyeddöntő jelentett végállomást.

A 2014-15-ös idényben a későbbi döntős Juventus lépett túl csoportmásodikként a Dortmundon, míg a PSG ekkori a londoni kékeket kárhoztatta búcsúra. Egy szezonnal korábban senki sem tudta borítani a papírformát, a 2012-13-as idényben a Real Madrid állította meg aManchester Unitedet, míg egy szezonnal korábban a Marseille idegenben lőtt több góllal ejtette ki az Inter együttesét.

Olvasói sztorik