Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Ki nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

Megvédi-e a címét a Real? Erősödött-e eleget a Juve Higuaínnal? Ancelotti a megfelelő ember a Bayern élére? Rangadó BL-erősorrend.

Február végén lejátszották a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóit: születtek bombameglepetések, néhány csapat egészen kényelmes, némely pedig éppen ellenkezőleg, roppant nehéz helyzetben várhatja a márciusban esedékes visszavágókat, de akad olyan párharc is, aminek a kimenetelében semmivel sem lehetünk biztosabbak, mint az első mérkőzés előtt.

A Rangadó.hu mindezeket figyelembe véve megpróbálkozott a feladattal, hogy a keretek erősségét és az odavágók eredményeit is figyelembe véve felállítsa saját – erősen szubjektív – BL-rangsorát, melyben szerkesztőink szavazatai alapján a végső győzelemre való esélyük szerint rendezzük sorba a még versenyben lévő együtteseket.

1. Real Madrid

Hiába az utóbbi hetekben mutatott botladozás, illetve a Dortmund mögötti második helyezés a csoportkörben, szerkesztőségünk nagy része továbbra is töretlenül bízik a címvédő “királyiakban” – amit jól mutat, hogy a legtöbb első helyet Ronaldóék gyűjtötték be a voksoláson. Harmadik helynél alacsonyabbra csak egyetlen kollégánk helyezte a gárdát, ő viszont meglepetést szimatol: szerinte már a Napoli ellen kiesik a Zidane-csapat.

2. Bayern München

Bár a Realhoz hasonlóan a csoportkörben csak második helyen végzett a csapat (az Atlético mögött), az Arsenal 5-1-es kiütésével mindenkit emlékeztettek arra a bajorok, hogy az őszi szereplésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a BL-ben. Carlo Ancelotti csapatai ráadásul rendre a szezon hajrájára kerülnek csúcsformába, ami miatt nálunk is a sorozat egyik legnagyobb esélyese a német klub.

3. Juventus

A minden sorozatot figyelembe véve tizenegy meccses veretlen szériában lévő torinóiak az elmúlt években szépen lassan elhagyták az előtagot a „titkos esélyes” címkéből. Higuaín olasz rekordot jelentő leigazolásával pedig egyértelműen bejelentkeztek a BL-címért – még ha nálunk csak egyetlen szerkesztő sorolja is őket az első helyre a listán.

4. Atlético Madrid

A Spanyol Kupából már kiesett a csapat, a bajnokságban pedig egyre nagyobb a hátránya az Atléticónak, így gyakorlatilag már csak a BL-ben alkothat maradandót a szezonban – az elmúlt három idényben szerzett két ezüstérem után végre a csúcsra érne a legrangosabb európai kupasorozatban.

5. PSG

Az Arsenal mögötti őszi továbbjutást követően nem sokan gondolták volna, hogy a nyáron Ibrahimovic személyében talán a legjobb játékosát elvesztő PSG képes túljutni a gárda mumusának számító Barcelonán a nyolcaddöntőben – márpedig a 4-0-s hazai győzelmet követően karnyújtásnyira kerültek ettől a bravúrtól a párizsiak. A katalánokat kiejtő együttes pedig a 2004–2005-ös idény óta minden alkalommal eljutott legalább a döntőig…

6. Manchester City

Erősen kezdte az idényt Guardiola irányítása alatt az angol klub, a kezdeti sikereket azonban kisvártatva egyre gyakrabban előforduló kínos pontvesztések követték: az őszi csoportkörből mindössze két győzelmet szerezve jutottak tovább az égszínkékek, a bajnokságban pedig lassan a dobogóról is leszorulnak – nem beszélve arról, hogy a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén sem hallgattatta el a kétkedőket a csapat. Egy remek hajrával ugyan megfordította a találkozót a Monaco ellen a City, de a továbbjutásuk ezzel együtt sincs kőbe vésve.

7. Borussia Dortmund

A csoportkörben a Realt megelőzve az élen végző németek a nyolcaddöntők odavágóinak egyik legnagyobb meglepetését okozva kikaptak a Benfica otthonában: bár az 1-0-s hátrány egyáltalán nem ledolgozhatatlan, egy-két másik nagyágyúval szemben már a negyeddöntőbe jutásért is komoly feladatot kell végrehajtaniuk a sárga-feketéknek a visszavágón.

8. Sevilla

Az Európa Liga előző három kiírását megnyerő Sevilla egy döcögős csoportkörbeli továbbjutást követően ezúttal a BL-ben próbál meg maradandót alkotni – és bár az talán kijelenthető, hogy a piros-fehérek nem tartoznak egy súlycsoportba a sztárcsapatokkal, kupaspecialistaként semmiképp sem lehet leírni őket. Az esetleges menetelés első lépését a Leicester legyőzésével már megtették, de azért idegenben is figyelniük kell majd Sampaoli fiainak.

9. Barcelona

Nem kétséges, hogy a párizsi nagyarányú vereséggel igen nehéz helyzetbe került a katalán sztárcsapat, ugyanakkor Dani Alves szavaiban is van némi igazság: ha van csapat, amely innen képes felállni, az a Barcelona – az pedig nem is kérdés, hogy ha Messiék egy kisebb csoda folytán valahogy továbbjutnak a PSG ellen, akkor újra a sorozat egyik legnagyobb esélyesévé lépnek elő. Szerkesztőségünk épp ezért megosztott volt a katalánok esélyeit illető kérdéskörben, amit jól mutat, hogy az egyéni listahelyezések közül a Barca esetében volt a legnagyobb a szórás – a végső, kilencedik pozíciónál sokkal jobb és sokkal rosszabb helyezéseket is kaptak a gránátvörös-kékek.

10. Monaco

Az újjászületett Falcaóval egyáltalán nem rossz csapat ez a Monaco, és nem jártak messze attól, hogy egy idegenbeli bravúrgyőzelemmel nyissanak a kieséses szakaszban a Manchester City ellen, ugyanakkor a tizenkét perc alatt bekapott három gól arról árulkodik, hogy talán még túl nagy falat a hercegségiek számára az angol sztárcsapat – nem beszélve a többi európai topklubról.

11. Napoli

A Bernabéuban nem kimondottan rossz eredmény a 3-1-es vereség, ugyanakkor ha azt nézzük, hogy a mérkőzés elején még az olaszoknál volt az előny, aligha lehetnek boldogok a nápolyiak a végeredménnyel – odahaza minden tudására és egy nagy adag szerencsére is szüksége lenne a csapatnak, hogy túllépjen a címvédőn.

12. Benfica

A portugálok egyetlen kaput eltaláló lövésükből gólt szereztek a Dortmund elleni odavágón, míg a meccs nagy részében domináló németeknek semmi sem jött össze – de a kiváló eredmény ellenére továbbra sem a csoportkörből csak nagy küzdelem árán továbbjutó „sasok” a párharc esélyesei, a végső győzelmük pedig (ahogy a tizedik hely felett gyakorlatilag minden csapaté) egyenesen csodaszámba menne.

13. Arsenal

Az „ágyúsok” minden évben nagy reményekkel futnak neki a BL-idénynek, ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy zsinórban hetedszer is a nyolcaddöntő jelenti a végállomást a Wenger-csapatnak a sorozatban – az 5-1-es hátrányt még akkor is nagyon nehéz lenne ledolgozniuk Sánchezéknek, ha nem a Bayern München lenne az ellenfél. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sorsolásnál rendre hihetetlen pechje van az Arsenalnak, hisz a londoni együttesnek ez a harmadik találkozója a bajorokkal ebben a periódusban, ami mellett két Barca és egy-egy Milan, illetve Monaco elleni rangadót mutathat fel a gárda – azonban ez aligha vigasztalja Özilt és társait.

14. Leicester

Bár talán minden idők egyik leggyengébb BL-csoportját sikerrel abszolválta az angol címvédő az ősszel, a bajnokságban nyújtott teljesítménye jól mutatja, hogy a csapat nagyon-nagyon messze van Európa élvonalától: a „rókák” szó szerint a kiesés elkerüléséért küzdenek, ami a sikeredző, Claudio Ranieri állásába került a napokban.

15. Porto

Meg kell hagyni, a kiállításig a Porto egyáltalán nem játszott alárendelt szerepben a Juve ellen, sőt tíz emberrel is sokáig tartotta magát, azonban az olasz rekordbajnok végül bedarálta a csapatot. A hazai pályán elszenvedett kétgólos vereség után pedig majdhogynem lehetetlen helyzetbe kerültek a „sárkányok”.

16. Leverkusen

Kétgólos vereséget szenvedett a Bayer is, ráadásul a „gyógyszergyáriak” négyet kaptak saját stadionjukban az Atlético Madridtól – emellett egyik legnagyobb sztárjukat, Hakan Calhanoglut négy hónapra eltiltotta a FIFA február elején. Ezek ismeretében nem csoda, hogy egyetlen egy 15. hely mellett szerkesztőségünk minden tagja az utolsó helyre rangsorolta a német csapatot.

Olvasói sztorik