Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Atombiztos Real-siker, Bayern-botlás, monacói bravúr?

Kemény feladatra vállalkoztak a Rangadó munkatársai: a BL-nyolcaddöntő valamennyi párharcára tippeltek. Tutik, meglepetések – jön a bevallottan szubjektív esélyleső.

Manchester City–Monaco

K. M.: City. Sokkal mélyebb, minőségibb a keret, és februárig visszanyerheti jó formáját Guardiola alakulata.

Nyikes Zoltán: City. Nem kérdés, hogy a City továbbjut, a Monaco addigra kifullad, könnyed továbbjutást várok Guardioláéktól.

Seres Richárd: City. Kötelező továbbjutás ez az angolok számára, és jobb csapat lévén venni is fogják az akadályt, de arra már nem fogadnék nagy pénzben, hogy zökkenőmentesen – Guardioláék nem vehetik félvállról a hercegségieket.

Herczeg István: City. Kötelező feladat lesz ez az angolok számára, de nem lesz egyszerű feladatuk. Addigra talán javul a formájuk, és behúzzák.

Guber Péter: City. Évekkel ezelőtt ez a párharc még kérdéses lehetett volna, de a City mára már szerzett annyi nemzetközi rutint, hogy ne okozzon problémát a Monaco.

K. G.: Monaco. Meglepi nélkül nincs BL… Nagyon egyben van a mostani szezonban a francia csapat, és remek formája akár a tavaszig kitarthat. Guardiola Cityje viszont meglehetősen rapszodikusan teljesít, és ha a hercegségiek vendégeként is gyenge napot fognak ki, akkor az Etihadban pokoli nehéz dolguk lesz a visszavágón Falcaóék ellen. Tizenegyesekkel a Monaco jut tovább.

Németh Réka: City. Hullámzó teljesítményt nyújt a bajnokság Pep Guardiola Cityje, ennek ellenére a BL-nyolcaddöntőt sikerrel abszolválják a Monaco ellen. Szoros 2×90 perc után a City jut a legjobb nyolc közé.

Riba Gyula: City. Angol továbbjutást vetít előre a papírforma, és ezt a mostani Monaco aligha borítja fel.

Pál T. Gábor: City. Nem egyértelmű a párharc, nagyon nem. Ennek ellenére City-továbbjutást várok, egy Guardiolával jobbak az angolok.

STR: City. Ipari tempóban termeli a gólokat a Monaco, miközben a manchesteri védelem minden, csak nem precíz, ugyanakkor… Fortuna ezúttal sem engedi el Agüeróék kezét.

Real Madrid–Napoli

K. M.: Real Madrid. A címvédő sokkal jobb csapat.

Nyikes Zoltán: Real Madrid. Látványos párharc lesz, támadófocival. A Real már az első meccsen eldönti a továbbjutást, idegenben elég lesz az iksz, összesítésben 5-3.

Seres Richárd: Real Madrid. A jó ízlés megsértése miatt mindkét csapat kiesik. Komolyra fordítva: az olaszok nincsenek egy szinten a címvédővel, Ronaldóék két látványos, sok gólt hozó mérkőzésen, de minden különösebb megerőltetés nélkül lépnek túl a nápolyiakon.

Herczeg István: Real Madrid. A nápolyiaknak nagy falat lesz a királyi gárda, de két jó meccset fognak játszani. Zidane csapata egy-két góllal jobb lesz.

Guber Péter: Real Madrid. Óriási szerencséje volt a Realnak, ez pedig alaposan megkönnyíti útjukat a negyeddöntőbe. A Napoli őszi küzdelmei mehetnek a levesbe.

K. G.: Real Madrid. Ismét szerencsésnek mondhatja magát a „királyi” gárda a sorsolás miatt. Az elmúlt évek Napolijához képest ráadásul a jelenlegi csapat gyengébb is, ezért a Real simán lerendezi az olaszokat.

Németh Réka: Real Madrid. A Napoli minden bizonnyal szervezett védekezést mutat majd Ronaldóék ellen, de a spanyolok számára biztosan nem a nyolcaddöntő jelenti a végállomást a BL-ben.

Riba Gyula: Real Madrid. Bátor, aki Napoli-továbbjutásra tesz… Vagy inkább őrült.

Pál T. Gábor: Real Madrid. Nagyon sima madridi továbbjutás lesz. A Real a végső sikerre hajt, és ebben a olaszok biztos, hogy nem is akadályozzák meg őket.

STR: Real Madrid. Az igazán magasan jegyzett klasszisok tekintetében szakadéknyi a különbség. Ha pedig valami okból akadozna a madridi gépezet, jön Ramos, és „kilencven pluszos” fejesével tőrt döf a nápolyi szívekbe.

Benfica–Borussia Dortmund

K. M.: Dortmund. A Benfica relatíve könnyű csoportot nyert meg, melyben nem kellett szembenézni Dortmund-kaliberű csapattal.

Nyikes Zoltán: Dortmund. Kettős győzelemmel német továbbjutás. A gyenge csoport miatt jutott el idáig a Benfica, nincsenek egy szinten.

Seres Richárd: Dortmund. A Borussia jelenleg nagyon egyben van, és bár két hónap hosszú idő, a portugál pedig szívós csapat, nem tudom elképzelni, hogy ne a németek nyerjék meg ezt a párharcot.

Herczeg István: Dortmund. A portugálok általában eddig jutnak el, bármelyik csapatuk is jut tovább. Ez most sem lesz másképpen, a Dortmund túl jó együttes ahhoz, hogy ilyen korán kiessen.

Guber Péter: Benfica. A Benfica valahogy mindig eljut legalább a nyolcaddöntőbe, de sokszor csak a negyeddöntőben állítják meg. Most csoportmásodikként is elcsípheti a Dortmundot, amely a Real megelőzése ellenére is túl rapszodikusnak tűnik.

K. G.: Dortmund. Gyenge csoportból jutott tovább másodikként a portugál csapat, amely a Dortmund vendégeként nagy különbségű vereségbe is beleszaladhat, így egyértelmű, hogy a németek mennek tovább a negyeddöntőbe.

Németh Réka: Dortmund. Erős BL-kvartettben végzett élen a csoportmeccsek során a német együttes. A nyolcaddöntőben a Benfica sem jelenthet nekik akadályt, a nemzetközi porodon igazán jó formát mutató Reusékat várom a negyeddöntőbe.

Riba Gyula: Dortmund. Nem lenézve a portugálokat, de a Dortmund van olyan erős csapat, hogy kimondjuk: a nyolcaddöntők legegyértelműbb párosítása ez lehet.

Pál T. Gábor: Benfica. A portugálok csoportkörös produkciója csalóka lehet, az egyik leggyengébb négyesből jutottak tovább. De ez nem csak a szurkolókat, hanem a németeket is megtévesztheti. Nagyon szoros csata lesz. A Benfica jut tovább.

STR: Dortmund. Hat csoportmeccs, huszonegy szerzett gól. Van kérdés?

Bayern München–Arsenal

K. M.: Bayern. Az elmúlt években látott párharcoknál szorosabb küzdelmet várok, de a Bayern még mindig jobb.

Nyikes Zoltán: Bayern. Szegény Arsenal ismét „megszívta”. Lehet, jó formában vannak Wengerék, még az is lehet, hogy szoros lesz, de a továbbjutásra esélytelenek.

Seres Richárd: Bayern. Szegény „ágyúsok”. Nagyon jó csapat az Arsenal, a jelenlegi forma alapján pedig nem is lenne esélytelen a Bayern ellen, de Carlo Ancelotti csapatai mindig tavasszal kerülnek csúcsformába – és bár az első meccset februárban játsszák, én úgy gondolom, hogy nagy izgalmak közepette, de ismét a legjobb 16 között búcsúznak majd a londoniak.

Herczeg István: Arsenal. Talán mindenki a „bőrnadrágosok” továbbjutását várja, joggal, hiszen a keretük jobban egyben van. Az Arsenal saját magához képest most a legjobb az elmúlt évekhez képest, és könnyen lehet, hogy ez most eredményben is megmutatkozik. A második meccsen tizenegyesek döntenek majd, és az „ágyúsok” örülhetnek.

Guber Péter: Bayern. Tipikusan az a terep, ahol az Arsenal el szokott vérezni, a különbség csak annyi, hogy most a csoport éléről húztak bele kőkemény ellenfélbe. Így ezúttal sem terem több babér az angoloknak a megszokottnál…

K. G.: Arsenal. Sokan azt jósolják, hogy itt véget az Arsenal számára a BL, ám meglepetést szimatolok. A Bayern München csapata messze nem olyan meggyőző, mint ahogy megszokhattuk, az „ágyúsoknak” pedig végre lehet most egy olyan szezonja, ahol nem fogynak el tavaszra. Ezúttal Wengerék mennek tovább.

Németh Réka: Bayern. A 2016-2017-es szezonban nem nyújt olyan meggyőző teljesítményt a Bayern München, mint az előző idényben, az Arsenal pedig ezúttal a bajnokságban is remekel. Kétszer kilencven perc után könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy döntetlenre állnak majd a felek, de a hosszabbítást a Bayern bírja jobban.

Riba Gyula: Bayern. Angliában a decemberi, januári időszak a topcsapatok széthajtásáról szól, míg a német klubok játékosai a téli szünetben meggémberedett izmaikat éppen, hogy február közepére melegítik „üzemi hőfokra”. A bajoroknak néhány kellemetlen percet szerezhet az Arsenal, de Bayern-továbbjutás lesz a vége.

Pál T. Gábor: Bayern. Mikor, ha nem most? Akkor, semmikor. Az Arsenal nem fogja tudni megnehezíteni a németek dolgát, a párharc lényegi kérdései már az első meccsen eldőlnek.

STR: Bayern. Összpontosítás, fegyelem, formaidőzítés, precizitás, küzdőszellem: ugye, hogy nem az egyébként imádnivaló Arsenal legfőbb jellemzői?

FC Porto–Juventus

K. M.: Juventus. A Porto ebben a gyengécske csoportban nem volt meggyőző, a Leicester az utolsó meccset félvállról a vette, a Juve jobb csapat.

Nyikes Zoltán: Juventus. Addig lesz szoros a párharc, amíg Casillas kivéd mindent. Az első Juve-gól után jöhet a kiütés, és a sima olasz továbbjutás.

Seres Richárd: Juventus. Papíron talán a legkönnyebb ellenfelet kapták a torinóiak, gólzáport és erődemonstrációt ennek ellenére ne várjunk: Marchisióék hajlamosak belealudni az effajta párharcokba. Tipp: az idegenbeli 0-0 után egy-két gólos győzelemmel fog továbbvánszorogni az olasz rekordbajnok.

Herczeg István: Juventus. Allegri együttese ismét simán hozza majd a bajnokságot, így koncentrálhat a BL-re. Ha nem is gólzáporral, de összességében 2-3 góllal lesznek jobbak az olaszok.

Guber Péter: Juventus. Az elmúlt évtizedben inkább a Porto számított egyeduralkodónak a luzitánoknál, de most a Benfica mellett a Sporting is utolérte, így az ilyen párharcokba esélytelenül megy bele. A Juventus talán kapott gól nélkül is továbbjuthat.

K. G.: Juventus. Az olasz bajnoknak lesz talán a legkönnyebb dolga, a két gárda között hatalmas minőségbeli szakadék tátong a torinóiak javára. Sok gól nem lesz a párharc során, de biztos Juve-továbbjutást várok.

Németh Réka: Juventus. Papíron könnyű ellenfelet kapott a Juventus, és ha nem is gálával, de biztosan búcsúztatják a portugál riválist a nyolcaddöntőben.

Riba Gyula: Juventus. Az előző évadban a mutatott játéka alapján a BL egyik favoritja volt a Juventus, és ezúttal is bőven van esélye akár a végső sikerre is. Most nem egy sztárcsapat jön szembe a 16 között, így tovább csodálhatjuk a zebramezesek játékát az egyenes kieséses szakaszban.

Pál T. Gábor: Juventus. A Juventus jobb csapat, alighanem ez a párharc során ki is derül. Ennek ellenére ez a csata hozhat meglepetést.

STR: Juventus. A Porto három, a Juve két kapott találattal lépett túl a csoportmeccseken. Ezt a nyolcaddöntőt látni kell! Vagy nem…

Bayer Leverkusen–Atlético Madrid

K. M.: Atlético. Kevés gólt várok, otthon az Atlético behúzza.

Nyikes Zoltán: Atlético. A három német csapat közül egyedüliként a Bayernek ér véget itt a sorozat. Az Atlético bedarálja őket, Griezmann-mesterhármas a visszavágón.

Seres Richárd: Leverkusen. Egy meglepetést azért minimum illik bemondani, én pedig ebben a párharcban látom a legnagyobb esélyt erre: bármennyire is topcsapattá vált az Atlético az elmúlt években, sokkal ritkábban futballoznak ellenállhatatlanul, mint a vérbeli sztárgárdák. A Leverkusennek pedig nem kell sok: egy Calhanoglu-bomba könnyen nehéz helyzetbe hozhatja a Simeone-legénységet, na és azt se felejtsük el, hogy Chicarito pár éve ejtette már ki a BL-ből a madridiakat egygólos párharc során.

Herczeg István: Atlético. Nemrégiben már összecsaptak, akkor a „matracosok” mentek tovább. Ez most sem lesz másképp, habár Simeone csapata nem most éli csúcsformáját, de így is jobb, mint a Leverkusen.

Guber Péter: Atlético. Nem fog tudni visszavágni a Leverkusen, az Atlético a megszokott fejesekkel masírozhat tovább, aztán majd vagy kiesik a Barca, esetleg a Real ellen, vagy nem – ahogy az lenni szokott…

K. G.: Atlético Madrid. A rendkívül rapszodikusan szereplő gyógyszergyáriak számára túl nagy falat lesz az Atlético, simán továbbmennek a „matracosok”.

Németh Réka: Atlético. Biztos továbbjutást várok a legutóbb a fináléig menetelő Atl. Madridtól a nyolcaddöntőben. A Leverkusen hazai pályán még szoros eredményt tud kiharcolni, de a spanyol fővárosban könnyedén érvényesíti majd a papírformát Simeone csapata.

Riba Gyula: Leverkusen. Talán ez az a párharc, ahol akár még meglepetés is születhet. Aztán persze ilyenkor jön elő az Atleti klasszisa, és egyértelművé teszi a partit a csapat már az első meccsen. Ennek ellenére most nem vagyok benne biztos, hogy a spanyolok mennek tovább…

Pál T. Gábor: Atlético. Két izgalmas 1-1 után, tizenegyesekkel továbbjut az Atlético.

STR: Atlético. A legfőbb érvem a pálya szélén ugrál, hadonászik, ordít, rendszerint fekete ruhába bújva. Diego Pablo Simeonénak hívják.

Paris Saint-Germain–FC Barcelona

K. M.: Barcelona. Az MSN lerendezi a PSG-t, a francia bajnok nem tud 2×90 percen át magas szinten játszani, legalábbis az elmúlt években hasonló derbiken megremegtek a lábak.

Nyikes Zoltán: Barcelona. Két éve rangadónak számított, akkor ötöst vágott a párizsiaknak a Barca. Jelenleg még olyan szinten sincs a francia csapat, mint akkor, már az első meccsen eldönti a továbbjutást a Barcelona.

Seres Richárd: Barcelona. Bár az Arsenalnak sem feltétlen jött be a csoportelsőség, a párizsiak még jobban „megszívták” a helycserét – a Saint-Germain Ibrával sem tudta legyűrni a Barcát, nélküle még kevesebb esélye lesz Messiék ellen.

Herczeg István: Barcelona. A párizsiak jól benézték ezt, egy csapatot akartak elkerülni, de ez nem jött össze… A PSG a saját bajnokságában sem dominál, így nem lesz esélye a Barcelona ellen.

Guber Péter: Barcelona. Tetszettek volna megnyerni a csoportot, ugyebár… Rendkívül peches sorsolást kapott az Arsenal és a PSG, így az A-csoport képviselőitől elköszönünk.

K. G.: Barcelona. Kár volt Blanc-t leváltani, ugyanis Emeryvel a BL negyeddöntőjéről, és még akár a bajnoki címről is lecsúszhat a párizsi csapat. Ibra nagy űrt hagyott maga után, az MSN pedig idegenben is megszórhatja a franciákat. A Barca megy tovább, kettős győzelemmel.

Németh Réka: Barcelona. Sok babér nem terem tavasszal a PSG-nek Európában, a bajnokságban is botladozó párizsiak roppant erős ellenfelet kaptak rögtön a legjobb tizenhat között. Sokgólos párharcot várok, Barca-továbbjutással.

Riba Gyula: Barcelona. Ezt a Barcelonát nem a párizsiak fogják megállítani.

Pál T. Gábor: Barcelona. A PSG katasztrofális formában van, az MSN átrohan majd rajta. Mire a párharc Barcelonába ér, már kétgólos előnyük lesz a katalánoknak.

STR: Barcelona. 2009, 2011, 2015. Na jó, ’13-ban a Bayern München elvitte a show-t, de minden valamirevaló katalán tudja, ez még egyszer nem fordulhat elő. Páratlan évek, páratlan együttes…

Sevilla–Leicester City

K. M.: Sevilla. Szoros, kevés gólt hozó párharcot várok, a Sevilla a nagyobb nemzetközi rutinnak köszönhetően tovább tud jutni.

Nyikes Zoltán: Leicester. A most futó szezonban a BL-ben fog maradandót alkotni a Leicester, a Sevilla sem állhat az útjába: irány a negyeddöntő!

Seres Richárd: Sevilla. Az angolok egy-egy meccset képesek elkapni, ezt már többször is bizonyították, összességében azonban a Sevilla rutinosabb és jobb csapat. Ezt tartom a legkiegyenlítettebb párharcnak, de ha tippelnem kell, a spanyoloké a voksom.

Herczeg István: Leicester. Talán ez a legkiegyenlítettebb párharc. A spanyol együttes jóval nagyobb rutinnal rendelkezik, de Vardyék tovább írják az álmaikat, és meghódítják Sevillát is.

Guber Péter: Sevilla. Szinte hihetetlen, hogy a Premier League-botladozások ellenére menetelt a BL-ben a Leicester, de ennek a tavaszra vége lesz – a prioritás a kiesés elleni küzdelem…

K. G.: Sevilla. Első blikkre ez a párharc tűnik a legkiegyenlítettebbnek, de senkit ne tévesszen meg a Leicester „menetelése”, hiszen a PL-címvédő messze a leggyengébb csoportot nyerte meg. A spanyolok nagyobb nemzetközi rutinja véget vet Vardyék álmainak.

Németh Réka: Sevilla. Zsinórban háromszor ért csúcsra az EL-ben a Sevilla, tavasszal a BL-ben teheti le a névjegyét. A Leicester Cityt jelentő akadályt még biztosan veszik – az angolok könnyű csoportból jutottak tovább, a PL-ben pedig inkább csak szenvedtek idáig.

Riba Gyula: Sevilla. A Leicester maximálisan élt azzal a lehetőséggel, hogy viszonylag könnyebb csoportban harcolhatott a továbbjutásért. A Sevillán viszont csak akkor léphet át, ha idegenben gólt szerezve nem kerül hátrányba. Arra nem tartom képesnek a csapatot, hogy soros riválisa ellen adott esetben hátrányból álljon fel.

Pál T. Gábor: Sevilla. Ezzel a párharccal kapcsolatban nincsenek megérzéseim. A Sevilla most nagyot domboríthat a BL-ben is, talán a nemzetközi rutin mellette szól.

STR: Sevilla. Real Madrid, Barcelona, Real Madrid – mekkora szenzáció lenne, ha a spanyol sormintában a Sevilla kerülne az élre. Persze Iborráék végső sikerére nagyjából annyi az esély, mint a Leicester 2016-os bajnoki címére…

Olvasói sztorik