Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Így harcolhatja ki az Európa Liga-indulást Nikolics csapata

Négy BL-hely még kiadó a legjobb 16 között, de a csoportelsőség és az EL-indulás sem dőlt el több csoportban. Mutatjuk a lehetséges forgatókönyveket!

A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójára kerül sor két hét múlva. Az ötödik fordulót követően megmutatjuk, hol dőlt el a továbbjutás kérdése. Összeállításunkból az is kiderül, hogy azokban a csoportokban, ahol még több kérdés is nyitott, milyen esélyekkel lépnek pályára a csapatok. Tét a legjobb 16 közé jutás, illetve az Európa Ligát érő helyek kiharcolása!

Bajnokok Ligája, csoportkör, az utolsó forduló párosításai:

December 6. kedd

D-csoport

PSV Eindhoven – FC Rosztov

Bayern München – Atlético Madrid

A kvartettben eldőlt az első két hely sorsa. Az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül csoportelső az Atlético Madrid, míg a Bayern München a második helyen végez.

A harmadik, Európa Liga indulást érő helyért azonban még a PSV Eindhoven és az FK Rosztov csatározik. Ha a holland csapat hazai pályán legyőzi az oroszokat, akkor az EL-ben folytatja. Minden más eredmény esetén biztosan a Rosztov örülhet az EL-be jutásnak.

C-csoport

Manchester City – Celtic Glasgow

FC Barcelona – Borussia Mönchengladbach

Ebben a csoportban gyakorlatilag már minden eldőlt: a Barcelona az első, a City a második helyen jutott tovább a 16 közé. A Borussia Mönchengladbach az EL-ben folytatja – az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül.

B-csoport

Benfica – Napoli

Dinamo Kijev – Besiktas

Itt még gyakorlatilag minden kérdés nyitott: a Benfica, Besiktas, Napoli hármas harcol az első három helyért, míg a Dinamo Kijev már biztosan búcsúzott.

Amelyik csapat nyer a Benfica–Napoli találkozón, biztosan továbbjut a 16 közé. A vesztesnek csak akkor marad esélye a továbbjutásra, ha a Besiktas pont nélkül marad a Dinamo vendégeként. Ha a Besiktas nyer idegenben, a másik párharc eredményétől függetlenül továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Ha mindkét találkozón döntetlen születik, akkor a Benfica és a Napoli a 16 között, míg a török együttes az EL-ben folytathatja.

A-csoport

FC Basel – Arsenal FC

Paris Saint-Germain – Ludogorec

A kvartettben az utolsó fordulóban dől el, hogy az Arsenal vagy a PSG végez-e az első helyen. Amelyik csapat több pontot szerez, azé az elsőség. Azonos pontszám esetén a jobb gólkülönbség dönt kettejük között. Az Európa Ligás helyért még meccsel a 2-2 pontos Ludogorec, illetve az FC Basel. Itt is igaz: amelyik csapat több pontot szerez, megszerzi a harmadik helyet. Ha a felek ugyanannyi pontot gyűjtenek be, itt is a gólkülönbség dönthet.

Szerda, december 7.

H-csoport

Juventus – Dinamo Zagreb

Olympique Lyon – Sevilla

A Juventus már biztosan továbbjutott csoportjából, ha az utolsó játéknapon nyer, biztosan övé az első hely is. A Sevilla és a Lyon között dőlhet el a második hely. A franciák csak akkor érhetnek oda a második helyre, ha legyőzik a Sevillát nagyobb arányban, mint 1-0. Az első mérkőzésen ugyanis a spanyolok idegenben ilyen arányban verték ellenfelüket.

Ha a spanyolok győznek vagy ikszelnek, övék a második hely, a Lyon az EL-ben folytathatja. A Sevilla matematikailag még az első helyre is odaérhet! Ehhez le kell győzniük a Lyont, és abban bízniuk, hogy a Juventus nem nyer a Dinamo ellen. Előzetesen erre nagyon kicsi az esély, hiszen a horvátok még pontot sem szereztek.

G-csoport

FC Porto – Leicester City

Club Brugge – FC Köbenhavn

A Leicester csoportelsőként jutott tovább a kvartettből, de a második és a harmadik hely még kiadó, ezekért a Porto és a Köbenhavn küzd. A képlet egyszerű: a dán csapatnak csak akkor van esélye megszerezni a második helyet, ha legyőzi a Brugge-t, miközben a Porto nem nyer odahaza a Leicester ellen.

Ha a portugálok ikszelnek, a Köbenhavn pedig nyer, a gólkülönbség dönthet. Ebben az esetben előnyben a Kövenhavn, hiszen ők a Porto vendégeként lőttek gólt (1-1), Dániában 0-0-s döntetlen született. A Porto biztosan továbbjut, ha legyőzi a Leicestert. Ez esetben a Kövenhavn eredménytől függetlenül az EL.ben folytatja.

F-csoport

Legia Warszava – Sporting CP

Real Madrid – Borussia Dortmund

A csoportban eldőlt, hogy a Dortmund és a Real Madrid jut tovább az első két helyen, a csoportelsőség kérdése viszont még nyitott. A felek egymással találkoznak zárásként. A Real Madrid csak akkor előzhet, ha legyőzi a németeket. Minden más forgatókönyv esetén a Dortmundé az első hely.

A Legia Warszava – Sporting CP mérkőzésnek komoly tétje van, a csapatok a harmadik hely megszerzéséért küzdenek. A portugáloké lesz, ha legalább egy pontot szereznek. Nikolics együttese akkor folytathatja az EL-ben, ha legyőzi a Sportingot.

E-csoport

Tottenham Hotspur – CSZKA Moszkva

Bayer Leverkusen – AS Monaco

Eldőlt, hogy a Monaco az első, míg a Bayer Leverkusen a második helyen jut tovább az egyenes kiesés szakaszban. A Tottenham Hotspur – CSZKA Moszkva találkozó tétje itt is a harmadik hely. Ha a Spurs legalább egy pontot szerez hazai pályán, folytathatja az EL-ben. Az orosz együttes csak győzelem esetén előzheti meg angol riválisát. A döntetlen nem elég, hiszen a CSZKA Moszkva – Tottenham találkozó szeptemberben 0-1-es eredménnyel ért véget.

Olvasói sztorik