Bajnokok Ligája

BL-döntőig repíti a Dortmundot a gólzáporos siker?

A Legia elleni győzelem egy hosszú menetelés kiindulópontja lehet.

A Borussia Dortmund és a Legia Warszawa újraírta a történelem egyik rekordját, korábban sosem született 12 gól Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Tizenhárom éves csúcsot adott át a múlnak a két csapat, korábban a Monaco és a Deportivo La Coruna csapatainak nevéhez fűződött az egy BL-mérkőzésen született legtöbb gól rekordja. 2003. november 5-ét írtunk, amikor a francia csapat 8-3-as verést mért a szebb napokat is megélt spanyol alakulatra.

Didier Deschamps tanítványai gólzáporos sikerüknek is köszönhetően a C-csoport élén zártak, majd a Lokomotiv Moszkva, a Real Madrid és a Chelsea legyőzése révén eljutottak a döntőbe, ahol végül 3-0-ra kikaptak a Portótól. Rendhagyó év volt ez a BL-ben, hiszen egy francia és portugál csapat vívta a finálét, azóta viszont csak spanyol, német, angol és olasz együttesek jutottak el odáig.
Az elmúlt években is láthattunk gólzáporos mérkőzéseket a BL-ben, elég ha csak a tavalyi – későbbi végső győztes – Real Madrid nyolcgólos sikerére gondolunk a Malmö ellen, vagy a Bayern Leverkusen és az AS Roma 4-4-es döntetlenjére. Egy esztendővel korábban pedig szintén a római farkasok voltak érintettek egy nyolc találatot hozó meccsen, akkor hazai pályán szenvedtek 7-1-es vereséget a Bayern Münchentől.
A Dortmund – Legia mérkőzésen született 12 gól csak a modern éra rekordjának számít, ugyanis a Bajnokok Ligája jogelődjeként futó bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK) egy alkalommal 14 találatot hozó mérkőzést vívtak. 1969. szeptember 17-én, a sorozat első fordulójában a Feyenoord 12-2-re nyert az izlandi KR vendégeként. A holland csapat pedig végül egészen a fináléig jutott, s a csapat játékosai magasba is emelhették a győztesnek járó trófeát.

S ha már a múltidézésnél tartunk, a legrangosabb nemzetközi kupasorozat ötven leggólzáporosabb mérkőzései között több magyar csapat neve is fellelhető. A Ferencváros 1965-ben 9-1-re győzött a szintén izlandi Keflavík ellen, míg az akkori Rába ETO Győr 1983-ban 6-3-ra kapott ki hazai környezetben a Dinamo Minsk csapatától. Az 1955-ben Budapesti Vörös Lobogó néven futballozó MTK pedig 6-3-as zakóval küldte haza az Anderlechtet.

Olvasói sztorik