Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Nagyok-Kicsik 28-0: van-e így értelme a Bajnokok Ligájának?

Óriási különbségek voltak az első csoportmeccseken a csapatok között. Érdekes-e így a sorozat és hogyan lehetne máshogy csinálni?

Barcelona-Celtic 7-0, Bayern München-Rosztov 5-0, Legia-Dortumund 0-6, Bruges-Leicester 0-3, Lyon-Dinamo Zagreb 3-0, Manchester City-Mönchengladbach 4-0. Csupa kiütés, már a Bajnokok Ligája első csoportkörében. Ha nem is lehet kijelenteni általánosítva, hogy a „nagyok” agyonverik a „kicsiket” (mert a legyőzöttek között van német csapat is, igaz, a selejtezősök közül), azért elég egyértelmű, hogy a még leggazdagabb ligákból is kiemelkedő együtteseknek egészen más pálya a BL, mint a mezőny többi részének.
Akad persze kivétel, hisz a Real Madrid megszenvedett a Sportinggal és az Atlético is csak 1-0-ra nyert Eindhovenben, de az összkép egyértelmű: ha valaki a sztárcsapatok meccsére kapcsol, jó eséllyel egyoldalú, kiütéssel végződő meccset lát (kivéve, ha egymással játszanak, mint a Juventus és a Sevilla ebben a fordulóban). A „maradék” persze kiélezett találkozókon kapar a fennmaradó továbbjutó helyért, csak kérdés, egy Porto-Köbenhavn vagy Leverkusen-CSZKA meccs mennyi (tévé)nézőt hoz lázba.

Az új UEFA-elnök nem akar külön elitet

Nem csoda, ha újra és újra felvetődik, hogy a Bajnokok Ligája helyett/mellett/átalakításával egy Szuperligát kellene létrehozni, amelyben a nagyok leginkább egymással játszanának (akár többször is), minden egyes alkalommal garantálva az „igazi sportértéket”, vagyis edzőmeccs-szerű gólparádé helyett a markáns küzdelmet. Az UEFA új elnöke, Aleksandr Ceferin viszont ellenzi ezt a forgatókönyvet, ahogy elődje, Michel Platini is tette, aki egyenesen megnyitotta a kaput a selejtezőrendszer átalakításával a kicsik előtt.
De jó-e nekik és nekünk, hogy ott vannak? Több lesz a BL attól, hogy végre a varsói Legia is pályára léphet az elitligában, hogy az első hazai meccsén kapjon egy hatost…? Ha valaha lesz Szuperliga, azt az UEFA fogja szervezni, mert létérdeke, hogy ne maradjon ki belőle – kérdés, mi lesz az európai futball „maradék” részével. Erről kérdeztünk három hazai szakembert.

A Sassuolo többeket érdekelne?

Mártha Bence, a Origo és a Digisport szakírója szerint nincs teljesen egyértelmű a válasz a kérdésre, mert a nagyoknak járó több kvóta sem jelent majd automatikusan jobb meccseket a csoportkörben.
– Olaszországban jelenleg a Sassuolo az egyik csapat, amely akár a BL-helyekért harcolhat. Több embert érdekel majd Európában egy Sassuolo a főtáblán, mint akármelyik belga vagy skót csapat? Nem hiszem. A kérdést ketté kell választani: ha a szigorú értelemben vett minőség felől nézzük, persze, hogy jobb lenne, ha csak a Barcelonát meg a Bayern Münchent látnánk, akár sokszor egymás után, de Platini célja az volt, és hihetetlen módon véghez is vitte, hogy mindenkié lehessen a Bajnokok Ligája. Nekünk, magyaroknak jelen pillanatban nem túl érdekes, hogy a Legia vagy a Köbenhavn mit művel a csoportban, de annak idején a Fradi vagy a Debrecen is kapott hatot meg ötöt, mégis a legfényesebb fejezetként emlegetjük a magyar fociban az ő BL-szereplésüket. Ha magyar klub lenne a főtáblán, máshogy állnánk hozzá a témához – tette hozzá Mártha Bence.

A nagyok megveszik, aztán megeszik a kicsiket

Sallói István, korábbi válogatott labdarúgó,a Digisport szakértője azt mondja, a kiscsapatok élményt kapnak a BL-től, még ha nem is mindig köszönik meg: de nincs jobb megoldás.
– Akkora szakadék van anyagilag a csapatok között, hogy azt nem lehet már eltüntetni. Ezért a nagy klubok mindig fel tudják vásárolni a tehetségeket. Ezen csak külső szabályozással lehetne változtatni, de ez senkinek nem érdeke, a szponzoroknak és a szurkolóknak sem. Ők a sztárokat akarják látni. A kiscsapatoknak nagy dolog, hogy ott vannak, de nem tudom, ennél több élményük van-e. Ugyanakkor nem vagyok híve a Szuperligának, akkor sem, ha hatot rúgnak a nagyok a kicsiknek, mert ettől még óriási élmény látni egy Real Madridot vagy Barcelonát azoknak a kisebb csapatok szurkolóinak, akik máskor aligha látnák őket élőben, ebbe beleérthetjük a magyar szurkolókat is. A jelenlegi lebonyolítást jónak gondolom, legalábbis nem tudok jobbat – fogalmazott Sallói.

A megoldás: egy nagy és egy “mini” Szuperliga?

Érdekes megoldást javasol Vincze Ottó, az a volt Fradi-játékos, aki játszott és gólokat is lőtt a BL-főtábláján, ugynakkor megtapasztalta, milyen érzés igazán nagy pofont kapni egy teljesen más szintet képviselő sztárcsapattól (a Fradi 1995-ben a Real Madriddal és az Ajaxszal szerepelt egy csoportban).
– Pro és kontra lehet nézni a kérdést. Annyira eltávolodott a szűk elit a többitől, hogy már teljesen más színvonalat képviselnek. A Szuperliga óriási piacot jelentene Amerikában vagy Ázsiában is. Mivel a pénz diktál, előbb-utóbb el fog menni ebbe az irányba, mégpedig okkal. Ugyanakkor a fair play azt diktálja, hogy maradjon így, ahogy van. A pályán két bajnok találkozik, a sorsolás diktálja, hogy hogyan. A papírforma a legtöbb esetben bejön, ez nálunk is így volt, de ettől még a sportszerűség ezt kívánja. A megoldás? Ha létrehoznának az elit mögött egy erős, csak a bajnokcsapatoknak kiírt bajnokságot, abban is nagyon jó meccsek lehetnének, telt házak előtt. Egy Legia a Celtickel, a Partizan Beograd a Ferencvárossal jó és izgalmas meccseket játszana. Szakmailag indokolt lenne egy ilyen modell, hogy üzletileg mennyire megoldható, az más kérdés. De talán úgy is megérné, hiszen ha valaki egy ilyen meccsen rúg két gólt, jobban felhívhatja magára a figyelmet, mintha valamelyik óriásklub ellen egy 0-6-os meccsen ott van a pályán. Nekem személy szerint persze óriási élmény volt pályára lépni a Bernabéuban vagy az Ajax ellen, de amikor kaptunk hat gólt, vagy a hollandok ellen húsz perc alatt négyet, az nem érintette túl jól az embert, játékost és szurkolót sem – véli az egykori Üllői úti középpályás.

Olvasói sztorik