Bajnokok Ligája bajnokok ligája

BL-történelmet írt a Real Madrid

Mandzukic gólját még emlegetni fogjuk, de Ronaldo ismét ellenállhatatlan volt.

Bajnokok Ligája, döntő

Juventus FC – Real Madrid CF 1-4 (1-1)
Cardiff, 53000 néző. Játékvezető: Byrch – Borsch, Lupp – Mazsics.
Juventus: Buffon – Barzagli (Cuadrado, 66.), Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Khedira, Pjanic (Marchisio, 70.) – Dani Alves, Dybala (Lemina, 79.), Mandzukic – Higuaín. Vezetőedző: Massimo Allegri
Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos (Morata, 89.), Casemiro, Modric – Isco (Marco Asensio, 82.), Benzema (Bale, 77.), Ronaldo. Vezetőedző: Zinedine Zidane
Gólszerzők: Mandzukic (27.), illetve Ronaldo (20., 64.), Casemiro (61.), Marco Asensio (90.).
Kiállítva: Cuadrado (83.)

Június harmadikán, szombaton este került sor a Bajnokok Ligája várva várt fináléjára, ahol Cardiffban a Juventus a Real Madriddal csapott össze. Két jelentős rekord is megdőlhetett a találkozó folyamán, mi több: úgy futottunk neki, hogy az egyik biztosan meg fog dőlni, hiszen a Real lehetett az első gárda, amely címet véd a BL-ben; valamint Gianluigi Buffon válhatott minden idők legidősebb BL-győztesévé (Puskás Ferenc rekordját megdöntve).

A kezdőből ezúttal kimaradt a Real részéről Gareth Bale, illetve természetesen a sérült Pepe, viszont a meccskeretbe sem került James Rodríguez. A Juvénél a sérült Sturaro nem játszhatott, óriási meglepetést nem okozott Allegri összeállítása.

A Black Eyed Peas koncertje után kezdődött az összecsapás, amelynek 7. percében érkezett az első helyzet: Pjanic bombázott 24 méterről, Navas kitornászta a sarokból. Öt percre rá Dybala sárgult be egy némileg felesleges faultért.

A 20. percben született meg az első gól: Ronaldo kapott labdát középen, kijátszotta Carvajalnak, aki azonnal visszaküldte a feladónak. A négyszeres aranylabdás nem cécózott, kapásból lőtt és bár nem volt túl erős a löket, egyenesen begurult a sarokba. Buffonnak esélye sem volt, 0-1. A góllal Ronaldo lett az első, aki három BL-fináléban is gólt tudott szerezni (2008-ban és 2014-ben is betalált).

Az előny nem tartott soká: a 27. percben a BL-döntők történetének egyik legszebb gólját lőtte a Juventus. Alex Sandro adott be bal oldalról, Higuaín egy érintéssel levette, majd továbbpiszkálta Mandzukicnak, aki mellel ért hozzá, majd leesés előtt, mintegy 15 méterről ollózott – a bal felsőbe (1-1).

A 31. percben Ramos is besárgult. A 42. percben Carvajal is sárgát kapott, méghozzá Mandzukic megrúgásáért – a zászló kettejük párharcában igencsak a horvátnak állt ekkor (még).

Más érdemleges a félidőben már nem történt, így 1-1-gyel vonultak szünetre a csapatok.

A szünetben nem változtattak az edzők. Az 53. percben Kroos sárgult be, miután odalépett Khedirának. Az 58. percben ismét előnyhöz jutott a Real, miután egy lecsorgót Casemiro bombázott be Buffon kapujába rendkívül távolról, mintegy 28 méterről (1-2). A lassításokból kiderült: a labda irányt változtatott Khedirán.

Nem kellett sok, hogy a harmadik gólját is megszerezze a madridi csapat. A 64. percben Modric vitte le a labdát az alapvonalra a tizenhatoson belül, majd némileg kétségbeesetten középre adott, ahol a legjobb ütemben érkezett – ki más – Ronaldo, hogy a hosszúba pörgetve már kétgólosra növelje az előnyt (1-3).

Pjanic is besárgult, majd lépnie kellett Allegrinek: Barzaglit Cuadrado váltotta. A 70. percben Alex Sandro, a 72.-ben a frissen beállt kolumbiai kapott lapot (időközben Pjanic helyén Marchisio folytatta), majd Bale érkezett Benzema helyett. A 79. percben érdekeset húzott az olasz tréner: Dybala ment le, Lemina kapott lehetőséget. Beindultak a cserék, hiszen a 82.-ben Isco is elhagyta a játékteret, Marco Asensio jött be.

Innen már nem lehetett visszaút a Juventusnak, főleg úgy nem, hogy a 83. minutumban Ramos előbb szerelte Cuadradót, aki a bedobás felé indulva enyhén tolt egyet rajta. A spanyol védő elesett, a csereként beállt kolumbiai második sárgával kiállt.

A 89.-ben Morata is beállt Kroos helyett, a 90. percben még szabadrúgáshoz jutott a Real. A sorfalról levágódott, de Marcelo elérte, megcsinálta a cselt befelé, majd pontosan gurított hátra Marco Asensiónak, aki 8 méterről gurított a kapuba (1-4).

A két lehetséges történelem-írás közül tehát az valósult meg, hogy először került sor címvédésre a Bajnokok Ligája történetében: a Real Madrid 2015-16 után 2016-17-ben is begyűjtötte a serlehet, összességében pedig 12. alkalommal győzött. Gianluigi Buffonnak most sem sikerült, így nem ő lett minden idők legidősebb BL-győztes játékosa, ahogy a Juventus is elbukott.

Olvasói sztorik