Magyar foci

„Szalai Storck döntése, és most nem lehet belekötni”

Kovács Kálmán annak idején nem értett egyet Szalai Ádám kirohanásával, és szerinte jogos volt, hogy egy ideig nem hívták meg a válogatottba, ám Bernd Storck bizalma sokat jelent a csatárnak, ezért jelenleg érthető, hogy ő a center.

Szalai Ádám a nyáron egy év után szerzett gót a magyar válogatottban – a legjobbkor, az Ausztria elleni Eb-meccsen. Az őt folyamatosan kritizáló hangok akkor elhallgattak, majd újra felerősödtek, mikor a csatár kikerült német klubja kezdőcsapatából és a Feröer-szigetek ellen sem villogott a vb-selejtezőn. De Svájc és Lettország ellen is megkapta a lehetőséget, amit három remek góllal hálált meg, igazolva Storck bizalmát. A Rangadó a volt kispesti csatárt, a francia bajnokság egykori ezüstcipősét, Kovács Kálmánt arról kérdezte, hogyan kezelheti egy csatár, ha nem megy neki a góllövés, illetve ha folyamatosan kapja a jelentős kritikákat.
– Ha egy játékos átlagban minden harmadik meccsén betalál, az elfogadható átlag. Ha valaki éveken át rendszeresen tíz gól felett lő egy szezonban, abba nem lehet belekötni. Más kérdés, hogy Szalai Ádám nem játszik folyamatosan a klubjában, Bernd Storck ennek ellenére bízik benne. Az én időmben Kozma Pista a Liverpoolban játszott, de amikor kimaradt, Jenei Imre, az akkori szövetségi kapitány azt mondta, nem hívja meg a kispadról – elevenítette fel Kovács Kálmán a régi emlékeket. Szalait ő sem gondolta a legjobb megoldásnak, de elismeri, a mostani produkciójába nem lehet belekötni.

Nikolics sem jó megoldás

– Ezek a kapitány döntései. A lettek ellen, a tévén nézve a meccset, nem nagyon éreztem Szalai posztját. Ugyanakkor megértem, hogy a kapitány nem változtatott korábban sem center poszton. Dimitri Danilovics, aki a Honvédnál volt edzőm, annak idején azt mondta, a kapus és a center abszolút bizalmi poszt, ezen nem cserélgetünk. Hogy Szalainak szerencséje van-e Storckkal, nem tudom, az biztos, sokan változtattak volna, de az az igazság, én Nikolicsot sem érzem igazán nemzetközi szintű játékosnak. Talán Balogh Norbit be lehetne építeni, talán előrébb tartana már, ha több bizalmat kap. De ez az én magánvéleményem – ráadásul, ő meg Olaszországban sem játszik rendszeresen, sosem fog kiderülni, előrébb tartanánk-e vele.
– Előre felesleges okoskodni. Sosem lehet tudni, kivel nyersz és ki az, aki esélyes rá, mégsem fogja behúzni. Outsider is nyerhet olimpiát, a futballban is így van. lehet, hogy egy csatár a klubjában csak szenved, a válogatott meccseket mégis ő dönti el – tette hozzá Kovács Kálmán.

Más típusú játékos kellene, de Strock dönt

A rigai produkció nem nyűgözte le az egykori válogatott csatárt, ám az eredmény volt a legfontosabb, ehhez pedig megint csak kellett egy Szalai-villanás – ismeri el az egykori kispesti kedvenc.
– Sok múlik a szerencsén. Az első gól például milyen érdekes volt, Nikolics szépen megverte az emberét, de a lassításon látszott, kb. két centivel a becsúszó gyerek lába alatt ment el a labda… Ha az a csel nem sikerül, nincs vezetés, talán végig szenvedjük a meccset. Szalai Ádám is nagyon tompa volt, aztán a végén egy perc alatt volt két szép fejese, amire nem sokan képesek – ez a futball. A centernek kell a bizalom. Aztán lehet, hogy megint lesz egy ötmeccses „csendes” szériája, de már hozott annyit a kapitánynak, hogy ez most már személyes, érzelmi kérdés is. Véleményem szerint a magyaros játékstílushoz jobban feküdne egy másfajta center, de Storck a kapitány és az ő döntése számít – véli Kovács, aki nem titkolja, ő is azok közé tartozik, akik annak idején kissé kiakadtak a csatár egyszemélyes sajtótájékoztatóján…

Most miért nem ostoroz Szalai…?

– Úgy gondolom, Szalai hibázott, amikor az amszterdami 8-1 után kiállt a sajtó elé. Amit akkor elmondott, ahhoz képest most sem tartunk előrébb, most mégsem mondja… Szerintem nem kellett volna bevállalnia. Nem kezdték volna ki ennyire, ha nem kezdi el ott szólni a frázisokat – ezek után érthető, hogy sokkal többet vártak el tőle a pályán is. Persze, az edző feladata a nevelés is, és Bernd Storck jó módszerekkel nevel – akkor is, ha annak idején egyetértettem Pintérrel, hogy azok után nem hívta meg a támadót. Most viszont két meccsen három gólt lőtt, így teljesen érthető, ha játszik.
A válogatott további vb-esélyeivel kapcsolatban Kovács Kálmán a legkevésbé sem optimista, mert a két rivális már most előrébb jár, és egyébként is erősebb csapat a magyarnál, amely Feröeren eltékozolt kettőt az elvileg kötelezően begyűjtendő pontokból.
– Az esélyeink elszálltak, ez sajnos egyértelmű. Én azt mondtam, ebben a csapatban egy bravúr van benne. De most már kettő kellene – ha Svájcban nyernénk, azzal visszahoznánk a pesti meccset, de akkor még mindig kellene 3-4 pont a portugálok ellen. Az első két meccs után a kijutás már csodavárás, de a magyar futballban még nincs benne a csoda – fogalmazott Kovács Kálmán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik