Foci vb 2014

Neymar továbblőtte a brazilokat

A házigazda 4-1-re legyőzte Kamerunt, és csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé a vébén.
Világbajnokság, A-csoport, 3. forduló
Kamerun–Brazília 1-4 (1-2)
Brazíliaváros, 67 ezer néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Kamerun: Itandje – Nyom, Matip, N’Koulou, Bedimo – N’Guemo – Choupo-Moting (Makoun, 81.), Mbia, Enoh, Moukandjo (Salli, 58.) – Aboubakar (Webo, 71.). Szövetségi kapitány: Volker Finke
Brazília: Julio Cesar – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luis Gustavo, Paulinho (Fernandinho, a szünetben), Oscar – Hulk (Ramires, 62.), Fred, Neymar (Willian, 70.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Gólszerzők: Matip (26.), illetve Neymar (17., 35.), Fred (49.), Fernandinho (84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétfő este az A-csoport küzdelmeivel, Kamerun és Brazília összecsapásával folytatódott. Az afrikiak számára már nem volt tétje a találkozónak, hiszen nulla ponttal álltak, míg a századik világbajnoki meccsükre készülő brazilok a továbbjutásért léptek pályára.

Nagyon bekezdtek a házigazdák, az első percben a jobb oldalon beinduló Hulkot csak szabálytalanság árán tudták megállítani, Neymar szabadrúgása azonban nem talált társat. Néhány pillanattal később labdát szerzett a visszatámadó brazil csapat, Hulk tálalt Luis Gustavo elé, akinek a veszélyes lövését blokkolták a kameruni védők. Nem hiányzott sok a korai brazil gólhoz.

Az első néhány perc intenzitása után olyannyira visszavett Brazília, hogy a kilencedik percben Kamerun veszélyeztetett: Enoh 22 méteres bombája a kapu előtt álló Marcelót találta el, nagy kérdés, hogy Julio Cesar ki tudta volna védeni, ha csapattársa nem állja a labda útját. Három perccel később David Luiznak kellett nagyot mentenie, Chuopo-Moting cselezte be magát a tizenhatoson belülre, és életveszélyes lövésébe lépett bele a brazilok védője. A 16. percben megszerezte a vezetést a brazil válogatott: Luis Gustavo szerzett labdát a bal oldalon, majd tökéletes beadását Neymar tíz méterről könnyedén passzolta a kapu jobb oldalába (0-1).

Kamerun nem ijedt meg, jól kezdte a mérkőzést, de az első pontosan végigvezetett támadását gólra tudta váltani a brazil csapat, és ez nagy lendületet adott a hazaiaknak. A huszadik percben egy jobboldali beadást bökött kapura a gólszerző Neymar, de Itandje bravúrral védeni tudott. Egy perccel később ismét a baloldalon szereztek labdát a brazilok, Paulinho középre adására Fred vetődött be, a labda előbb átment az afrikai kapus lábai között, de hátranyúlva végül bezsebelte. A kameruniak azonban nem adták fel, előbb egy szöglet utáni fejes csattan a keresztlécen, majd néhány másodperccel később Nyom beadását Matip három méterről senkitől sem zavartatva passzolta a kapuba (1-1).

Az egyenlítőgól utáni percek is jól futballozó kameruniaké voltak, de a vezetést egy kontra után ismét a brazilok szerezték meg tíz perccel a szünet előtt: egy lecsorgó labdát gyűjtött össze Neymar, majd egy jó csel után előbb megvárta, hogy az afrikai kapus elinduljon a hosszú irányába, majd 17 méterről hanyag eleganciával a rövidbe gurított (1-2).

A játékrész utolsó percében növelhette volna előnyét a brazil csapat, parádés egyérintős összjáték után Hulkot találta meg a labda a kaputól hét méterre, de a Zenit támadója addig várt, amíg egy afrikai védő blokkolna tudta a lövést, így 2-1-es brazil vezetéssel vonultak az öltözőbe a mérkőző felek.

Jól kezdte a házigazda a második félidőt is, és növelni tudta előnyét: David Luiz kapott jó labdát a baloldalon, remek középre tekerését pedig három méterről Fred fejelte a hálóba (1-3).

Ezt követően kicsit megnyugodtak a csapatok, de a játék ettől függetlenül lüktető és élvezetes volt ezekben a percekben is. Telt az idő, de helyzetekig egyik válogatott sem jutott el. Kamerun becsülettel állta a sarat, sőt láthatóan egy újabb gólért hajtott. Teltek-múltak a percek, a brazilok ráültek az eredményre, és leginkább azt várták, mikor lesz vége mérkőzésnek, az utolsó tíz percbe lépve úgy tűnt, lélekben a kameruniak is feladták, és beletörődtek az eredménybe. Az utolsó percekben még a brazilok indítottak egy nagy rohamot, aminek a végén meglőtték a negyedik góljukat is: Oscartól kapott fantasztikus labdát a csereként beálló Fernandinho, majd csőrrel, nyolc méterről kilőtte a hosszút (1-4).

A brazil csapat tehát fölényes győzelmet aratott a századik világbajnoki mérkőzésén, és az A-csoport győzteseként jutott tovább a torna legjobb tizenhat csapata közé, ahol Chilével játszik majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik