Nemzetközi foci

Kettős vereség és debreceni búcsú az EL-től

Fehéroroszországban sem tudott nyerni a DVSC, 3-1-es összesítéssel búcsúztak az Európa Ligától Tisza Tiborék.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó

Torpedo Zsogyino (fehérorosz) – Debreceni VSC-TEVA 1-0 (1-0)
Zsogyinó, Torpedo Stadion. Játékvezető: D. Meckarovski (macedón)
Zsogyino : Fomicsev – Golenkov (Cseljatko, 66.), Klopockij, Lucevics, Cseljagyinszkij, Pankovec – Afanaszjev (Belevics, 87.), Hacsaturjan, Sapoval – Gyemidovics, Zaginajlov (Trapasko, 78.). Vezetőedző: Igor Kriusenko.
Debrecen: Radosevic – Jovanovic, Brkovics, Mészáros N., Korhut – Szekulics, Holman (Dr. Hováth, 59.), Varga J., Szakály P. (Ferenczi, 65.) – Tisza, Castillion (Takács T., 57.). Vezetőedző: Kondás Elemér.
Gólszerzők: Gyemidovics (25.)

Nehéz helyzetből várta a Torpedo Zsogyino elleni EL-visszavágót a debreceni együttes, hiszen egy héttel korábban hazai pályán szenvedtek 2-1-es vereséget fehérorosz riválisuktól. A mérkőzést a piros mezben játszó DVSC kezdte, az első komolyabb helyzetig pedig a 12. percig kellett várni: ekkor Szakály Péter jó tizenhat méterről vette célba az ellenfél kapuját, ám Fomicsev könnyedén hárított. A folytatásban is a debreceniek maradtak támadásban, jól látszott, hogy a hazaiakat nem sürgeti semmi és senki, ha kellett, tíz emberel védekeztek. Ugyanakkor kontratámadásaikkal, illetve egy-egy váratlan labdaszerzés után rendre veszélyt keltettek Radosevic kapuja előtt.

A 25. percben aztán megtört a gólcsend: a jobb szélen elfutó hazai játékos előbb Zaginajlovhoz passzolt, aki középre adott, Mészáros és Jovanovic nem tudott felszabadítani, az ötösnél helyezkedő Gyemidovics pedig lecsapott a labdára és közelről nem hibázott, 1-0. A folytatásban már egyik kapu sem forgott veszélyben, a debreceniek 45 percnyi játék után még távolabb kerültek a hőn áhított továbbjutástól.

A fordulás után a hazaiak hagytak elég területet a debrecenieknek az építkezéshez, de komolyabb helyzetet továbbra sem tudtak kialakítani Tisza Tiborék, hiába próbálták nyomás alá helyezni az ellenfelet.

Az 56. percben Szakály Péter veszélyeztetett jó húsz méterről, de lövése méterekkel szállt kapu mellé. Nem úgy, Sapoval lökete, aki tizenhat méterről csak kapufát talált, így nem változott az eredmény. Kondás Elemér cserékkel próbált új színt hozni csapata játékba, az első óra végéig érkezett Takács T., Dr. Horváth és Ferenczi is, ám támadásban nem tudott eredményes lenni a Debrecen.

A 77. percben kisebb kavarodás alakult ki a fehéroroszok kapuja előtt, Fomicsev előbb kiejtette kezéből a labdát, majd Ferenczi forgolódott és lőhetett volna üres kapura, ám a hálóőr végül rávetődött a játékszerre. Öt perccel a lefújás után szabadrúgást végezhetett el a hazai együttes, Hacsaturjan pedig 30 méterről a felső lécet találta el, Radosevic tehetetlen volt.

Az eredmény a hajrában már nem változott, a Debrecen nem tudott felülkerekedni ellenfelén Fehéroroszországban sem. A Loki gyakorlatilag komolyabb helyzet nélkül (igaz, Tisza Tibor lövése a hosszabbításban még megdolgoztatta a hazaiak kapusát) zárta idegenbeli EL-mérkőzését és búcsúzott az idei nemzetközi porondtól.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte.

– Lényegesen többet vártam a Debrecentől, mind letámadásban, mind agresszivitásban, mind pedig a labdák megszerzésében és megjátszásában. Ami hatalmas baj, hogy nagyon sok hibás passz csúszott be, emiatt nem tudták felépíteni a támadásaikat. Az első félidő nagyon gyengére sikerült, vesztésre állt a Loki, emiatt a csapat kicsit hitehagyottnak tűnt, mintha beletörődtek volna a helyzetbe, bizonytalanul játszottak. A második játékrész már valamivel jobban sikerült: volt egy-egy átlövés, próbálkozás, de ettől több kellett volna a Debrecentől. A hazai mérkőzést követően bíztam a fordításban, hiszen a fehérorosz csapat nem üti meg a DVSC szintjét. Ugyanakkor sajnos bebizonyosodott, hogy nem tudtunk föléjük nőni. A magyar gárda nagyon gyenge napot fogott ki, ennél azt gondolom, sokkal jobbra és többre képes. Rettenetesen gyengén játszottak ma a debreceniek, nem tudták feltörni az ellenfél védelmét és egyszerűen kevés helyzetet alakítottak ki.

– Sajnálom, hogy búcsúzott az Európa Ligától a Debrecen egy olyan ellenfél ellen, amely gyengébb játékerőt képvisel. Hozható lett volna a mérkőzés, de a kiesés után nehezebb lesz felpörögni a bajnokságra is, hiszen bár a fizikai fájdalmat ki lehet heverni, lélektanilag nehezebb felépülni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik