Nemzetközi foci

A spanyol armada harmada is garmada!

Az európai kupák kieséses szakaszában tarolnak a spanyolok, képtelenek betalálni ellenük az ellenfelek. Egyikük azért mégis kapott egy gólt – egy másik spanyoltól.

Ahogy a nagy spanyol armada söpört arrébb holmi kis dereglyéket az útjából, olyan ellenállás nélkül halad előre a spanyol klubok inváziója az európai kupasorozatokban. Legalábbis egyelőre. Vitatkoznak jóízűen a különböző fórumokon a különböző bajnokságok szurkolói, szimpatizánsai, melyik liga ér többet – a pályán egyelőre nem igazán sikerül az ellen érvelni, hogy valamiért a spanyol csapatok jelentik a megoldhatatlan feladványt a kontinensnek.
A Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntő visszavágóinál tartunk. A Real Madrid, noha akadt egy-két meleg pillanat a kapuja előtt, végül két habkönnyű 2-0-val csapta ki a Romát (pedig a madridiak korábban pocsék mérleggel bírtak az olasz klubok ellen). A Real összesen három gólt kapott eddig a csoportkörben és a tizenhat között – mindhármat Donyeckben, amikor 4-0-s vezetés után elszórakozta az utolsó negyedórát. A vicces ebben az, hogy a Real hátsó alakzata nem is mondható túl stabilnak, a bajnokságban sokszor csak Keylor Navas bravúrjai mentik meg őket a kínosabb eredményektől. De hát ott az ellenfelek is spanyolok…
A Barcelona idegenben verte 2-0-ra az Arsenalt, a visszavágó formalitásnak tűnik. Az Atlético Madrid kakukktojás volt az első meccsek sorában, mert nem nyert. Gólt viszont ők sem kaptak Eindhovenben a PSV-től, így jó esélyük van a nyolc közé jutásra. Egyáltalán: gólt képtelenség lőni a spanyoloknak, amióta „komolyra fordultak” a dolgok a kupákban.

Az Európa Liga legutóbbi, tizenhat között lejátszott első meccseinek eredményei: Basel-Sevilla 0-0, Villareal-Leverkusen 2-0, Bilbao-Valencia 1-0. Vegyük ide az előző fordulót is: a Sevilla 3-0, 0-1-el ütötte ki a Moldét, a Valencia 6-0, 4-0-lal a Rapidot, a Villareal 1-0, 1-1-el a Napolit, a Bilbao 1-0, 1-1-el a Marseille-t. Szinte csak véletlenül kaptak gólt a hispán klubok. Tizenegy meccsen összesen hármat – ha a BL-fordulót is ide számítjuk, 15 meccsen 3 kapott gól. Mellesleg ebből tíz győzelem – és egyetlen vereség, illetve kettő, de a Bilbao-Valencia párosítás értelemszerűen győzelem is. Időrendben nézve: az utolsó tizenegy spanyol érdekeltségű meccsen egy gólt tudtak lőni az ellenfelek – azt is egyik spanyol a másiknak…
Elképesztő fölény – jellemző, hogy a Bajnokok Ligája egyetlen kudarcot valló spanyol csapata, a Sevilla az Európa Ligába csúszva megint útban van a negyeddöntő felé, ugyebár a két legutóbbi kiírás végső győzteséről beszélünk. Ahogy a vicc mondja, ha ez a leggyengébb (spanyol), képzeljük el a legjobbakat. Azaz, nem kell elképzelni, hisz látjuk őket, hétről hétre. Mindkét nagy kupa címvédője spanyol, két éve is spanyol volt, mellesleg egy spanyol házi BL-döntő után – minek ragozzuk…

A folytatás persze nem lesz okvetlenül ugyanilyen fáklyásmenet, de a papírforma alapján van rá esély, hogy a Bajnokok Ligájában három, az Európa Ligában pedig további három alakulat lesz ott a La Liga képviseletében a nyolc között. (Kettő ottléte már faktum: a Real Madrid mellett a Valencia-Bilbao párharc győzteséé az EL-ben). Mindeközben Anglia a BL-ből kiesett, illetve eleve oda sem került Manchester United és Liverpool párharcán fanyalog a második számú kupában, és a Chelsea után alighanem az Arsenalt is elbúcsúztatja hamarosan a BL-től; az olaszok az egy szem Juventusért imádkozhatnak a müncheni visszavágó előtt és a Lazio EL-továbblépéséért szoríthatnak; még a német klubfutball tartja leginkább a lépést a spanyolokkal (Bayern, Wolfsburg, illetve Dortmund-eséllyel a továbblépésre).
Sokan nagyon szurkolnak egy Barcelona-Bayern München álomdöntőért a Bajnokok Ligájában, de lassan legalább ennyien fognak azért is, hogy ne legyen spanyol házifinálé (bár egy El Clásico nyilván sporttörténeti csemege lenne). Pedig elvileg még mindkét kupában létrejöhet. És a jelek szerint spanyol klubot csak egy másik spanyol tud legyőzni – hogy arról ne is beszéljünk, ki tud nekik egyáltalán gólt lőni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik