Nemzetközi foci

Kis híján elszórakozta előnyét a Debrecen

A DVSC 2-0-ra kikapott az Európa Liga-selejtező visszavágón Montenegróban, de továbbjutott.
Európa Liga-selejtező, 1. forduló, visszavágó
FK Szutjeszka (montenegrói) – Debreceni VSC-TEVA 2-0 (0-0)
Niksics, 2200 néző. Játékvezető: Lambrechts (belga)
DVSC: Verpecz – Jovanovics, Mészáros N., Brkovics, Korhut – Bódi, Varga J., Szakály P. (Morozov, 92.) – Kulcsár T. (Balogh N., 73.), Horváth Zs. (Szécsi, a szünetben), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Maszato (53.), Bozsovics (tizenegyesből 81.)
Továbbjutott: Debrecen (3-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Háromgólos előnnyel utazott Montenegróba a Debrecen az Európa Liga első selejtezőkörének visszavágójára. A DVSC az FK Szutjeszka otthonában sem védekező csapattal állt ki: három támadóval a soraiban küldte pályára együttesét Kondás Elemér.

Niksicset nem érte a felfrissülést hozó hidegfront: körülbelül 33 fokban vette kezdetét a találkozó. Ennek is köszönhetően finoman szólva is lassú tempóban kezdődött a meccs, az első tíz percben semmi említésre méltó nem történt a pályán. A 11. percben Sidibe törte meg a csendet: keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt. Négy perccel később a hazaiak kerültek közel a vezetéshez, de Bódi blokkolta a debreceni rövidzárlat utáni hazai lövést. Nem sokkal később egy beadásnál luftot rúgott a hosszún üresen érkező montenegrói támadó.

Majdnem negyed órának kellet eltelnie a következő helyzetig, azonban éles szögből nagyon csúnyán fölé lőttek a hazaiak. Mintegy fél óra elteltével ivószünet szakította meg a játékot, de ettől sem frissültek fel a csapatok. Varga József indult meg a labdával a 33. percben, beadását viszont könnyedén húzta le a kapus. Bár a DVSC előzetes felállásától támadóbb játékot vártunk, a játékosok rendre visszahúzódtak a saját térfelükre, a meddő mezőnyfölényével azonban nem tudott mit kezdeni a Szutjeszka. A Debrecen aztán ismét fölénybe került, többet járatta a labdát, de a tizenhatos előterében ugyanúgy elfogyott a levegő a játékrész hajrájában, mint korábban.

Pillanatok alatt eljutott a debreceni kapuig a Szutjeszka a második félidő elején, de a befejezés ismételten nagyon gyengére sikerült. Az ötvenedik percben Bódi szerzett labdát, Sidibe elé tálalt a tizenhatoson belül, de a szenegáli nem talált kaput mintegy tíz méterről. Az 53. percben Fukui Maszato kapott remek labdát, majd 15 méterről kilőtte a jobb alsót (1-0). Egy perccel később Sidibe válaszolhatott volna, de két védő szorításában fölé fejelt, majd egy percre rá Varga távoli lövését csak másodjára tudta magához ölelni a hazaiak kapusa.

A 64. percben labdát veszített a középpályán a DVSC, Maszatót ugratták ki ziccerben, és a lábak között, Verpecz mellett gurított mellé. A 74. percben a frissen beállt Balogh Norbert bolondította meg a védőket, középre adott, Korhut lövése pedig a blokkról pattant mellé. A 77. percben Radovics kapus hibázott nagyot, ám Sidibe ezúttal négy méterről rúgta fölé a labdát. Egy perccel később Radovics már bravúrt mutatott be: Balogh fejesét a gólvonalról ütötte ki.

A nyolcvanadik percben büntetőhöz jutott a hazai együttes Mészáros hibája után. Verpecz érezte az oldalt, de Drasko Bozsovics jól helyezett lövését nem tudta fogni (2-0). Két perccel később újabb hazai lövés – Verpecz bravúrral véd. Az utolsó öt percben ismét jobban figyelt a DVSC a labdatartásra. Bár Maszatónak még volt egy lehetősége, az elkerülte a kaput, majd Bódi veszélyes szabadrúgását védte a kapus. Az eredmény már nem változott, így három góljából egyet megőrzött a Debrecen, és továbbjutott.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője értékelte:

Tipikus magyar betegségnek lehettünk szemtanúi. Amikor nem számolunk azokkal a szerencsefaktor-tényezőkkel, amelyek a labdarúgásban mindig benne vannak, akkor ez történik. Ha van szerencsém, akkor tudok előrefelé haladni, de ha nincs, akkor egy helyben topogok, vagy lefelé csúszok. Legyünk őszinték, ha őszintén értékeljük az első mérkőzést, azt mondhatjuk, hogy nem annyira a Debrecen volt a jó, hanem óriási bakikat követett el a Szutjeszka, ennek következtében a DVSC azt gondolta, hogy most már minden rendben van. Kétségkívül feljöttek a mieink a második félidőben, de ez nem véletlen, mert amelyik csapat a gólokat kapja, az egyre inkább gyengélkedik, a másik pedig jobbá válik.

Ezek nagyon fontos dolgok, és biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb erre felhívta a figyelmet, de tudat alatt azért biztosan benne volt a játékosokban, hogy háromgólos előny birtokában utazhattak ki, és olyan nagy baj már nem lehet. Én sem tartottam valószínűnek, hogy három gólt rúgnak a Debrecennek. Szerencsére csak kettőt tudtak rúgni, úgyhogy nem lett hosszabbítás, de azt gondolom, hogy ezt a magyaros mentalitást el kellene felejtenünk, ki kellene lépnünk ebből a monotóniából, mert ez nem jó így…

https://www.youtube.com/watch?v=o1KPmecZ0YI

Legyünk őszintén ismét: ezt a mérkőzést gólokkal kellett volna nyernie a DVSC-nek, de ólomlábakon jártak a játékosai, mintha csak arra gondoltak volna, hogy valamikor csak vége lesz már a meccsnek… Nem látszott a győzni akarás, pedig ha egy picit többet birtokolják a labdát, ha többet játszottak, többet futottak volna, akkor lehetett volna keresnivalójuk ezúttal is, és behúzzák a meccset. Így viszont eléggé szorossá tették, mert amikor a labda elgurult keresztben a kapu előtt kettő-nullánál, akkor óriási baj lehetett volna, mert három-nullnál nem biztos, hogy nem remegünk meg, és nem történik valami katasztrófa.

Viszont ha a másik oldalát nézzük, ne legyünk elégedetlenek, mert annak is örülnünk kell, hogy továbbjutott a csapat, ez kétségkívül fontos dolog. Ezúttal a továbbjutás volt a lényeg, amit teljesített a Debrecen, ennek örülni kell. Ebből biztosan tanulni fognak, és elemzik majd, hogy így nem lehet. Reméljük, hogy a történtek intő példaként szolgálnak a jövőre nézve, és többé nem fordul elő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik