Nemzetközi foci

Hiába borította ki a drukkereket a Klopp–Red Bull frigy, ettől még mindenkinek jó lehet

UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Jürgen Klopp „alkotói szabadsága” után 2025. január 1-jétől a Red Bull globális futballvezetőjeként tér vissza a labdarúgóvilág vérkeringésébe. A napi munkába – elméletileg – nem folyik bele, viszont tőle várják majd, hogy szakmailag előrelépjen a világ egyik legismertebb futballklubhálózata. Miért kellett a Red Bullnak Klopp, és miért lehet jó egy háttérszerep az egyik legkarizmatikusabb edzőnek?

„A szív fölött elhelyezett klubcímer energikus megcsapkodása – ez Klopp egyik védjegye – mostantól, legalábbis a dortmundi szurkolók előtt, udvarias középső ujjas bemutatásnak számít.

Jürgen Klopp sosem szerette a futballt. Jürgen Klopp egyszerűen egy remek szövegű ember, egy marketingprofi, aki tudja, hogyan adja el magát.

Most megmutatta az igazi arcát – azt az arcot, melyet remélhetőleg nem látunk Dortmundban a közeljövőben.”

Ha a fenti idézetből – mely a Borussia Dortmund szurkolói oldalának és fanzine-jának, a Schwatzgelb.de-nek a jegyzetéből származik – indulunk ki, akkor levonhatjuk azt a következtetést, hogy a BVB drukkereinek egy részét igen érzékenyen érintette a tény: „Kloppo” fogta magát, és aláírt egy hosszú távú szerződést a Red Bull futballrészlegével, 2025. január elsejétől az egész klubhálózat főnöke, globális stratégiai és szakmai vezetője lesz. De a tréner egy másik korábbi csapata, a Mainz szurkolói is üzentek a Lipcse elleni bajnokin:

Elfelejtettél mindent, amit adtunk neked? Megőrültél?

TORSTEN SILZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP A mainzi drukkerek kifeszített molinón üzentek korábbi edzőjüknek.

A kinevezés ugyanakkor több szempontból is logikus – erre részletesebben is kitérünk majd –, hiszen Klopp saját bevallása szerint kiégett az edzősködésben, elfogyott az energiája (erre jó megoldás egy energiaital, mondhatnák a cinikusok), és kész hátrébb lépni. A Red Bull-csoport csapatainak játékfilozófiája – a Ralf Rangnick által elképzelt agresszív támadófutball – nagyon közel áll a gegenpressing zászlóvivőjéhez. Ettől még (lásd a fenti példákat) német szurkolók sorát akasztotta ki az egyezség, mert a közöttük levő futballromantikusok úgy hitték: Klopp személyes értékrendje nem passzol a német drukkerkörökben a gonosz birodalmának tekintett Red Bullhoz. Erre persze lehet azt mondani: a futballromantika halott, az efféle gondolkodás igen naiv, és a Red Bull-ördög sem olyan fekete, mint amilyennek lefestik. Meg egyébként is: Jürgen Klopp azt csinál, amit akar, és nem feltétlenül kell szurkolói elvárások szerint cselekednie, sőt.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Olvasói sztorik