Nemzetközi foci

Hansi Flick elhozta azt a dinamikát, ami eddig hiányzott a Barcából

Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images
Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images
Német vezetőedzője hatására a Barcelona játéka máris sokkal intenzívebb és eredményesebb lett, egyelőre bőven felülmúlja a várakozásokat. Az igazi erőpróba azonban csak a válogatott szünet után következik.

A szezon előtt még teljesen mások voltak az erőviszonyok. A pályán és azon kívül is ezer sebből vérző Barcelona a nyáron csak Dani Olmót tudta hazacsábítani, miközben Joao Cancelo, Joao Félix, Sergi Roberto és Ilkay Gündogan is elhagyta a csapatot. Ronald Araújo, Frenkie De Jong és Gavi már régóta sérültek voltak, az első meccsek után pedig Andreas Christensen, Marc Bernal, Fermín López és Olmo is csatlakozott hozzájuk. Úgy tűnt tehát, hogy az időközben Kylian Mbappéval felturbózott Real Madrid sima rajt-cél győzelmet arathat idén.

Flick együttese azonban a körülmények ellenére eddig nagyon meggyőző játékot nyújt, és kilenc forduló után teljesen megérdemelten vezeti a bajnokságot.

Még mielőtt részletesen belemennénk a Barcelona játékának elemzésébe, érdemes szót ejteni a jelenlegi keret adottságairól. A már említett alapemberek sérülései miatt Flick kényszerhelyzetben van, de a katalánok kerete eleve rendkívül fiatal. Az FBref adatai alapján idén a Barcelonánál 24,9 év az átlagéletkor, ami a második legfiatalabbnak számít a La Ligában. A keretprofilon jól látszik, hogy mindössze három olyan játékosa van a csapatnak, aki elmúlt 29 éves, de a karriercsúcsot jelentő 24–29. közötti életszakaszban sincsenek túl sokan. A tíz legtöbbet foglalkoztatott játékos közül öten 21 évesek, vagy annál fiatalabbak. Ebből a csoportból Lamine Yamal (89 százalék) és Pau Cubarsí (82 százalék) töltötte a legtöbb időt a pályán, de kiemelendő Pedri 72 százalékos játékperc-kihasználtsága is, aki ezelőtt rendszeresen küzdött sérülésekkel.

Ez a fajta fiatalság érződik a Barcelona játékán is. Az utóbbi évek katalán kudarcainak többsége ahhoz köthető, hogy intenzitásban nem tudták felvenni a versenyt az erősebb ellenfeleikkel. Flick érkezésével viszont újra lett lendület és agresszivitás a játékban, amik mellé ráadásul eredményesség is párosul. A letámadás intenzitását többféle módon lehet mérni; legegyszerűbben a PPDA-val, amely azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt enged az ellenfelének a támadó- és a középső harmadban, mielőtt valamilyen védekező akcióval megszakítaná a labdajáratást. Mi most egy nagyon hasonló módszert alkalmaztunk ennek meghatározására; az FBref adati alapján az ellenfél támadó- és középső harmadban történt labdaérintéseit osztottuk el a szerelések számával. Ugyanúgy, mint a PPDA esetében, a kisebb szám itt is intenzívebb letámadásra utal. Ahogy azt az ábra is mutatja,

a Barcelona a második helyen áll a rangsorban, vagyis ezen módszertan alapján csak egyetlen csapatnak (Monaco) intenzívebb a letámadása az öt európai topligában, mint Flick együttesének.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik