Magyar foci

Marco Rossi: Nincs okom panaszra, van a csapatomban egy Szoboszlai Dominik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar válogatott nagyot mentett a Nemzetek Ligájában, mert a szeptemberi, csalódást keltő eredmények után előbb hazai pályán játszott 1-1-et Hollandiával, majd nyerni tudott Bosznia-Hercegovinában, így alighanem a közvetlen kiesést elkerülte és a második helyért csatázhat a folytatásban.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi a molcsapat.hu-nak nyilatkozva azt mondta, végül mindig az eredmény számít, az emberek azt nézik, hogy nyert vagy veszített a csapat.

Ha kikapsz, a hibáidról beszél mindenki, ha nyersz, senki nem beszél arról, mit lehetett volna másképp csinálni. De nekem óriási a felelősségem, amikor a győzelem idején is észreveszem a hibákat, és amikor nehéz időszakot élünk át, igyekszem pozitív energiákat adni

– mondta a kapitány.

Bár a hollandok ellen közel járt a bravúrgyőzelemhez Magyarország, Rossi szerint is reális eredmény a döntetlen. Azt sajnálja csak, hogy amikor a hajrában Virgil van Dijk kiállítása miatt emberelőnybe került a magyar csapat, akkor játszhattak volna bátrabban. Ugyanakkor szerencsésnek érzi magát, mert kapitányként kész játékosokat kap, és ezúttal mindenkiben megvolt a szív, az akarat, a vagányság, az önbizalom és a jó fizikai állapot is.

„Elsősorban nem is az eredmény miatt vagyok nagyon elégedett a Hollandia elleni meccsel, hanem azért, ahogy a fiúk játszottak. Nem elvéve az egy pont értékét,

nekem többet jelentett, hogy újra láttam azt az önfeláldozó, fegyelmezett játékot, aminek a korábbi sikereinket is köszönhettük.

Visszatértünk ahhoz a karakterhez, ami a lényegünket adja” – mondta Rossi, aki megjegyezte, ha egy csapat kiteszi a pályára a legnagyobb erényét, akkor az edző már nem lehet elégedetlen.

Elvis Barukcic / AFP

Ami a boszniai 2-0-s győzelmet illeti, voltak hibák, de Marco Rossi szerint az volt a fontos a holland meccsel együtt, hogy minden percben csapatként néztek ki, mindenki segítette a másikat, helyén volt mindenki. És ez, ha Hollandia ellen egy pontot is ér, Bosznia ellen már győzelmet.

Jól játszottunk, nyertünk, kontrolláltuk a meccset. Nincs okom panaszra. Egyébként sincs, mert van a csapatomban egy Szoboszlai Dominik, aki kiemelkedett a mezőnyből, de az egész csapattól jó teljesítményt kaptam

– utalt a duplázó csapatkapitányra, aki kapcsán kiemelte a mezőnymunkáját is, és hogy most megmutatta, miért is olyan fontos ő a magyar válogatott számára.

Az Eb-t és a szeptemberi meccseket követően voltak gondok, ütést ugyan nem kapott az önbizalmuk, de megremegtek. Most viszont újra hisznek magukban, ezért is volt fontos, hogy az eredmények és a játék is stimmelt a két mérkőzésen.

Sérülések nehezítették most a kapitány dolgát, legalábbis kívülről így tűnt. Marco Rossi nem így élte meg, a beugrók közül kiemelte Botka Endrét, akit ifista kora óta ismer, meg Fiola Attilát is, illetve azt is elárulta, hogy amikor egészséges, akkor nála Schäfer András helye megkérdőjelezhetetlen.

Ott van Fiola Attila, akit sokan nem értenek, miért hívok meg mindig, pedig az egyik legmegbízhatóbb játékosom, akire minden helyzetben számíthatok

– mondta Rossi, aki azt kéri, mindenki bízzon a döntéseiben, nem véletlen, hogy nem Liverpoolba és Isztambulba jár meccset nézni, hanem mondjuk Kecskemétre, mert így pontosan tudja, mire számíthat például Nikitscher Tamástól, akivel szintén elégedett.

Nem mondok nagy újdonságot: a papírforma azt ígéri, hogy kikapunk. Lehet, hogy így is lesz, de ahogy a szeptemberi meccsek után is mondtam, nagyon nem mindegy, hogyan. A németek elleni vereség módját például nem tudom elfogadni, nem történhet meg még egyszer, hogy eltűnik a pályáról a csapatom

– mondta a Nemzetek Ligája folytatásáról, amit továbbra is rendkívül fontos sorozatnak tart a koefficienspontok és a pótselejtezős helyek miatt.

A magyar válogatott novemberben majd előbb Hollandiába látogat, aztán Németországot fogadja hazai pályán.

Kapcsolódó
Marco Rossi rámarkolt a kézifékre – öt tanulság a magyar válogatott októberi meccseiről
Látható következményei lettek a Düsseldorfban kapott méretes pofonnak, így a magyar labdarúgó-válogatott visszatért a kockázatkerülő futballhoz, ami négy pontot eredményezett az októberi mérkőzéseken.
Olvasói sztorik