Nemzetközi foci

„Nevetség tárgyává váltunk”; „Azt hittem, ezek az idők már elmúltak” – megosztja az angolokat Tuchel kinevezése

Ian Kington / IKIMAGES / AFP
Ian Kington / IKIMAGES / AFP

Thomas Tuchel lesz 2025. január 1-től az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Mindez nemcsak azért nagy szó, mert egy újabb topkategóriás edző ül le egy nemzeti csapat kispadjára, hanem azért is, mert a német szakember mindössze a harmadik külföldi edző lesz az angol válogatott élén Sven-Göran Eriksson és Fabio Capello után.

A Daily Mail kommentárban elégedetlenkedett a döntés után. Mint írták, sötét nap volt az angol labdarúgás történetében, amikor a szövetség megegyezett Tuchellel.

A szerző szerint a nyáron elveszített Európa-bajnoki döntő után leköszönt Gareth Southgate nem volt mindenki kedvence, de mégiscsak egy korábbi angol válogatott labdarúgóról van szó. Majd azon kesergett, hogy bár Lee Carsley egyértelműen nem jó választás, de biztosan lett volna angol edző, aki alkalmas a kapitányi posztra. A Mail-cikk szerint viszont Tuchel igazi „fogd a pénzt és fuss!” kaliberű szakember (akiről egyébként azt is megírták, hogy évi 5 millió fontot keres majd).

Mit mond el mindez az angol edzői rendszerről? Sértő, tudatlan és megbocsáthatatlanul rövidlátó döntés ez. Vajon Spanyolország és Franciaország döntene hasonlóképp?

– pedzegeti a Daily Mail, amely megjegyzi, hogy talán a jelenleg a Manchester City irányító Pep Guardiola kivételt jelentett volna, de Tuchel kapcsán nem érzik, hogy bármi kapcsolata lenne a játékosokkal vagy a szurkolókkal.

Sötét nap ez az angol labdarúgás számára. Nevetség tárgyává váltunk.

Hasonló véleményen van Gary Neville is, a korábbi válogatott labdarúgóból lett szakértő szerint saját magának árt az angol foci Thomas Tuchel kinevezésével. Neville úgy látja, biztosan lettek volna olyan angol edzők, akik megfelelőek a poszt betöltésére. Ehelyett mindig a külföldet próbálja másolni Anglia.

Nincs egy tiszta identitásunk, nem építünk olyan stílust, ami ránk jellemző. Azt látjuk, hogy Európa minden pontjáról jönnek ide edzők, akik aztán meghonosítják a saját stílusukat, amit aztán mi lemásolunk. Szerintem azonban a saját utunkat kellene járnunk, amiben az angol edzők kivirágozhatnának. Azt hittem, ezek az idők [amikor külföldi edzőket nevezünk ki] már elmúltak

– mondta Gary Neville a Sky Sportsnak.

Nem mindenki dőlt azért a kardjába Angliában, ahogy az MTI lapszemléjéből kiderül, van olyan szeglete is az angol sajtónak, ahol kifejezetten örülnek Thomas Tuchel megbízásának. A The Sun például azt írta, hogy

Thomas Tuchelnek minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy tipikus angol edzővé váljon. Taktikai érzék, tettrekészség, energia, tapasztalat – és zavaros szerelmi élet.

Az angol futball ismét üdvözli a legrobbanékonyabb, legdinamikusabb, legkarizmatikusabb és legnyurgább edzőt, aki valaha szenzációt okozott a Premier League-ben” – írta a bulvárlap.

Az Independent is próbált a pozitívumokra fókuszálni.

A német képes arra, hogy kombinálja a modern és a gyakorlatias, célravezető taktikát,

emellett sok játékost ismer azokból az időkből, amikor a Chelsea-nél dolgozott. A Bayern Münchennél töltött idő alatt pedig szoros barátságba került a csapatkapitány Harry Kane-nel” – írták.

Az 51 esztendős Tuchel -az előző szezon végén távozott a Bayern Münchentől, azóta munka nélkül volt. 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel, de dolgozott a Mainz, a Borussia Dortmund és a Paris Saint-Germain csapatánál is. Az elmúlt hat évben Lőw Zsolt is ott volt a stábjában, a magyar edző azonban ezúttal nem követi.

Kapcsolódó
Lőw Zsolt nem követi Tuchelt az angol válogatotthoz – reagált a magyar edző
Együtt dolgoztak a PSG-nél, a Chelsea-nél és a Bayern Münchennél is.
Olvasói sztorik