Nemzetközi foci

Történelem a szemünk előtt: újabb Maldini játszott az olasz válogatottban

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

Nagyapja és édesapja után immár Daniel Maldini is pályára lépett az olasz labdarúgó-válogatottban, a fiatal támadó hétfőn a Nemzetek Ligájában mutatkozott be a csapatban. Olaszországban még nem volt hasonlóra példa.

Az olaszok az A divízió negyedik fordulójában 4-1-re verték Udinében Izraelt – ezzel a záró két kör eredményeitől függetlenül továbbjutottak a negyeddöntőbe –, és Luciano Spalletti szövetségi kapitány a 73. percben cserélte be a Monza játékosát.

Nagyon örülök, hogy részese lehettem a meccsnek, mint ahogy annak is, hogy a szüleim ott ültek a lelátón

– mondta boldogan a 23 éves Daniel Maldini.

Nagyapja, a 2016-ban elhunyt Cesare Maldini 14-szer volt válogatott, játékosként és edzőként is vezette az AC Milant, emellett szövetségi kapitányként is dolgozott. Fia, az 56 éves Paolo 25 éves pályafutását végig a Milannál töltötte, ahol 647-szer lépett pályára, és 125-ször húzta magára a címeres mezt, melyben vb- és Eb-ezüstérmet szerzett.

A Maldiniken felbuzdulva a Football Italia korábban összeszedett pár példát arra, hogy egy család három generáción át képviseltette magát egy ország válogatottjában.

  • Izlandon Arnor, Eidur és Andri Gudjohnsen is szerepelt a nemzeti csapatban, Eidur ráadásul az első mérkőzésén épp az édesapja cseréjeként állt be.
  • Spanyolországban a Real Madriddal ötszörös BEK-győztes Marquitos két barátságos mérkőzést játszott a válogatottban, fia, a többi közt az Atlético Madridot és a Barcelonát is erősítő Marcos 1984-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt a spanyol csapattal, míg az unoka, Marcos Alonso 22 alkalommal öltötte magára a címeres mezt.
  • A Vladimir Weiss név és a válogatott összefonódott már: a legidősebb Vladimir a csehszlovák válogatottban játszott, a középső Vladimir a csehszlovák és a szlovák nemzeti csapatot is erősítette és szövetségi kapitány is volt, míg a legfiatalabb Vladimir 2009 és 2022 között 77 alkalommal szerepelt a válogatottban.
Kapcsolódó
„Nem várhatjuk, hogy Szoboszlai minden meccsen gólt szerezzen” – félig üres pohárról is beszélt Marco Rossi
Soha nem gondolta volna, hogy olyan edzőkkel emlegetik majd együtt, mint Sebes Gusztáv. Az olasz kapitány már 70 meccsen át irányította a magyar válogatottat.
Olvasói sztorik