Nemzetközi foci

„Higgy a csapattársakban, higgy magadban!” – ki az a baszk szakember, aki csúcsra járatta a Barcát és a ManCityt?

Chris Brunskill / Fantasista / Getty Images
Txiki Begiristain és Pep Guardiola a Barca után a Manchester Cityt is a csúcsra járatta
Chris Brunskill / Fantasista / Getty Images
Txiki Begiristain és Pep Guardiola a Barca után a Manchester Cityt is a csúcsra járatta
Most aggódhatnak csak igazán a Manchester City szurkolói, főleg azok, akik még bíztak abban, hogy Pep Guardiola utóbbi időben elejtett megjegyzései – miszerint a jövő nyáron talán távozik – nem lesznek igazak. Az viszont biztos, hogy Txiki Begiristain a szezon végén leköszön a sportigazgatói posztról, márpedig ez alapvetően befolyásolhatja az edző döntését. De kicsoda valójában Txiki Begiristain?

Az 1964. augusztus 12-én született Txiki 16 évesen csatlakozott a Real Sociedadhoz, két év múlva pedig már 16 bajnokin játszott az 1982–83-as szezonban, és szép lassan kihagyhatatlan tagja lett a baszk együttesnek. A Sociedad 1986–87-ben Király Kupát nyert, a következő szezonban döntőt játszhatott, amelyet éppen Txiki Begiristain leendő csapata, az FC Barcelona ellen vívott.

A San Sebastian-i szurkolók egy része a mai napig nem bocsátotta meg a vereséget, mondván, nem véletlen, hogy José Mari Bakeróval és Luis López Rekartéval éppen a katalánokhoz szerződött, akiknek épp ez a siker kellett a nemzetközi kupainduláshoz.

A hírek szerint a három Sociedad-játékos szerződtetését Javier Clemente kérte, akit eredetileg a kispadra szánt a Barca vezetése, az edző azonban végül Johan Cruyff lett, akinél Begiristain pillanatok alatt alapemberré nőtte ki magát.

A szélsőként, később támadóként is remeklő labdarúgó 1995-ig hét szezont töltött a klubnál, és miközben az úgynevezett Dream Teamben olyan legendák futballoztak, mint Ronald Koeman, Michael Laudrup, Hriszto Sztojcskov vagy Romário, Cruyff mégis mindig azt mondta, hogy

közülük Txiki volt a legintelligensebb.

Hét barcelonai szezonja alatt igazi címhalmozó lett: 1990 és 1994 között négy bajnokságot, 1989-ben KEK-et, 1992-ben BEK-et nyert, és 1990-ben még egy Király Kupát is magasba emelhetett. A pályafutását két évig a Deportivo La Corunában folytatta (1995–97), végül a japán Urawa Red Diamondsban zárta le.

A válogatottban összesen 22 mérkőzést játszott, ezeken hat gólig jutott.

Johan Cruyff istenítette

Miután visszavonult a futballtól, az FC Barcelona mérkőzéseinek kommentátoraként dolgozott, majd 1999-ben támogatta Lluís Bassat elnökjelöltségét, aki felajánlotta számára a sportigazgatói posztot. Bassat azonban nem tudta legyőzni Joan Gaspartot, így Txiki visszatért a kommentátori és műsorvezetői munkájához.

A 2003-as elnökválasztáson Joan Laporta mellett bukkant fel, és a kettejük által bemutatott sportmodell – világklasszis futballisták szerződtetése és saját nevelésű játékosok első csapatba való integrációja – olyan megnyerőnek bizonyult, hogy Laporta nagy többséggel megnyerte a választásokat.

Txiki Begiristain a klub sportigazgatója lett, ráadásul Johan Cruyff – aki nyilvánosan kijelentette, hogy a saját kritériumai alapján nincs ideálisabb választás a posztra – a személyes tanácsaival segítette. Első lépésként szerződtette edzőnek Frank Rijkaardot, olyan sztárokat csábított a Barcához, mint Ronaldinho, Deco és Samuel Eto’o, akik ismét az európai futball elitjébe helyezték a klubot.

A Barcelona 2005 tavaszán – hat év után – ismét bajnok lett, elhozva ezzel az új vezetés első nagy diadalát. Egy évvel később az Arsenal 2-1-es legyőzésével összejött a Bajnokok Ligája-győzelem is, 2009-ben pedig, immáron Pep Guardiolával a kispadon, Begiristain duplázni tudott a Manchester United ellen 2-0-ra megnyert BL-fináléban.

2010 júniusában, Laporta mandátumának lejártával Begiristain is bejelentette távozását a klubtól. A nagy visszatérésére két évet kellett várni: amikor 2012. augusztus 17-én Ferran Sorianót kinevezték a Manchester City ügyvezető igazgatójává, ő azonnal szerződtette Begiristaint.

Nem csupán azért, hogy felépítse és naggyá tegye az angol klubot, de általa sikerüljön megszerezni Guardiolát.

Txiki mindennek a kulcsa

Az Athletic négy éve megpróbálta kideríteni, hogyan válhatott Begiristain a futball egyik legbefolyásosabb emberévé.

„Nagyon ügyes, nagyon jól ismeri a piacot és annak változásait” – mondta az egyik forrás.

Abszolút a csúcson van, topszakember. Mint ember, hihetetlen – nem sok olyat ismerek, aki sikeres és szerény egy személyben

– mondta róla egy másik.

Begiristainnek az évek során megvoltak a kritikusai, de azt mégsem lehetett elvitatni tőle, hogy nem egy, hanem két nagyszerű Barcelona felépítésében segített, óriási szerepet játszott Pep Guardiola felfedezésében, 2012 óta pedig segített összerakni egy olyan Manchester Cityt, amely beváltotta a globális uralomra vonatkozó terveket.

Ferran Soriano, a Manchester City ügyvezető igazgatója, Khaldoon al-Mubarak klubelnök, Pep Guardiola és Txiki Begiristain a 2023-as Premier League-trófeával

Pedig a baszk szakember is esendő: annak ellenére, hogy döntései maradandó hatással voltak a világ futballjára, rendkívül babonás ember hírében áll. Azt mondta, soha nem veszi le az óráját, amelyet abban az évben kapott, amikor a Barcelona hat trófeát nyert. Két szerencsepólója van, mindig magával hord egy egypezetás papírpénzt, illetve egy négylevelű lóherét ábrázoló emblémát, amelyet még a japán Urawa Red Diamondstól kapott. Rajta a mottó, amit magáévá tett:

Higgy a csapattársakban, higgy magadban, meg tudjuk csinálni!

A mai napig istenként tekint Johan Cruyffra, az irodájában számtalan könyv van – Brian Clough-tól Bruce Springsteenig – , de azt mondta, neki csak egy számít igazán: Cruyff önéletrajza.

A holland legendával olyan bensőséges kapcsolatot ápolt, hogy, miután Cruyffnál 2015-ben tüdőrákot diagnosztizáltak, azon kevesek egyike volt, akik meglátogathatták, és akivel élénk beszélgetést folytatott a futballról – és semmi másról.

Persze a holland támogatása is kellett Begiristain felemelkedéséhez, Laporta nem véletlenül mondta, hogy elnökként a legjobb döntése volt kinevezni sportigazgatónak.

„Ehhez a munkához az ő személyisége a megfelelő, mindig mérlegel és ezután hoz jó döntéseket. Ráadásul nem engedi, hogy bárki beavatkozzon a felelősségi körébe. Őszinte, tisztességes ember, aki azt érezteti veled, hogy abszolút megbízhatsz benne. Egyértelműen érti a futballt, tudta, mit jelent számunkra Johan Cruyff filozófiája.”

Míg manapság is az igazgatótanács tagjaként jelenik meg, és a tárgyalások során övé a vezető szerep, egykoron jobban belefolyt a szakmai munkába. Ötletelt, javasolt, ha kellett, azonnal lépett a játékosátigazolás terén.

Ő volt az, aki hitt Guardiolában, már egy teljes évvel Rijkaard menesztése előtt. Miután felhívták a figyelmét arra, hogy a klub korábbi középpályása edzősködni szeretne, leült vele beszélgetni. De ezzel egy időben még három másik szakembert is meginterjúvolt, köztük Luis Enriquét is. Végül azért esett Guardiolára a választása, mert úgy gondolta, benne van a legnagyobb garancia arra, hogy a klub futballelvei megvalósuljanak.

„Txiki mindennek a kulcsa” – mondta Guardiola évekkel később.

Amikor senki más nem kockáztatott velem kapcsolatban, amikor a Barcánál a vezetők 3 százaléka hitt bennem, ő volt az, aki ragaszkodott a kinevezésemhez. Nélküle mindez nem jöhetett volna létre.

Emberként ő a csúcs

Begiristain 2010-ben távozott a Nou Campból, majd két, Katalóniában töltött év után felhívta régi barcelonai kollégája, Ferran Soriano. Első évének végén rögtön népszerűtlen döntést hozott, hiszen Roberto Mancini helyére – akit imádtak a szurkolók – Manuel Pellegrinit szerződtette. Nyílt titok volt, mire készül, hiszen addigra már hónapok óta beszélgetett a Malaga edzőjével, akit egyértelmű B tervnek gondolt. Guardiola akkor még úgy döntött, hogy a Bayern Münchenhez megy, rá várni kellett. Ugyanakkor a Citynek stílusváltásra volt szüksége.

Amikor 2012-ben megérkeztem ehhez a klubhoz, keresnem kellett a megoldást. Mancini nagyon más volt, és úgy éreztük, hogy a Citynek vonzóbb futballt kell játszania. Erre Manuellel a kispadon nagyobb esély volt

– mondta.

Pellegrinivel bajnoki arany és két Ligakupa-győzelem sikerült, a csapat elmozdult a támadó futballstílus felé, amelyet aztán Guardiolának sikerült tökéletesítenie. Azt a chilei is tudta, hogy maximum addig van rá szükség, amíg Guardiola igent nem mond, és Begiristain folyamatosan nyugtatta a klub vezetőit, hogy előbb-utóbb megkapják a lehetőséget Peptől. Ez 2016-ban be is következett.

Begiristain kőkemény tárgyalópartner, akiről azt tartják, ritkán bocsát meg, de azért kellően okos ahhoz, hogyha kell, beadja a derekát. A mai napig emlegetik Aymeric Laporte esetét, aki 2017-ben visszautasította a klub ajánlatát, ám, miután rájött, hogy rosszul döntött, felhívta Begiristaint. Ő pedig hülye lett volna visszautasítani.

Nagyon kemény tud lenni, de hát már ezer éve tárgyal, nagyon tapasztalt. Az irodájában ő az úr, de ha vége a tárgyalásnak, máris megölelheted. Tökéletesen profi, aki jól el tudja különíteni ezeket a dolgokat.

Emberként ő a csúcs. Az egyik legnagyobb erőssége, hogy elemzi a helyzetet, és a megfelelő változtatásokat hajtja végre, legyen szó a keretről, külsős emberekről, hogy mire van szüksége az edzőnek, melyik játékost kell szerződtetnie” – nyilatkozta róla egy forrás.

A telefonja állandóan csörög, egyszer megváltoztatta a számát, és egy hónapon belül – becslése szerint – mintegy ezer ügynök szerezte meg az újat.

Guardiolával általában azonos véleményen vannak, nem véletlenül tartják úgy a szakmában, hogy „ha Txikivel beszélsz, akkor alapvetően Peppel kommunikálsz.”

Mi lesz Pep Guardiolával?

Begiristain komoly örökséget hagy maga mögött a Manchester Citynél, a közelgő távozása után az angol lapok pedig szinte kivétel nélkül feltették a kérdést: ez azt jelenti, hogy Pep Guardiola is távozik?

Az Athletic szerint néhány hónapja ez volt az ötlet valóban. Begiristain régóta tervezte a távozását, Guardiolát azonban eddig sikerült meggyőzni a folytatásról. Azonban az biztos, hogy a Citynél a tavalyi szezon végén az volt a terv, hogy Guardiola és Txiki is távozik 2025-ben.

Az edző jövőjéről szóló hírek folyamatosan előtérben vannak, a szurkolók a Fulham elleni meccs előtt egy „Pep Guardiola volem que et quedis” („Azt akarjuk, hogy maradj!”) feliratú transzparenst függesztették ki a déli lelátóra.

Közben viszont ott lebeg a klub felett Damoklész kardjaként az a vizsgálat, amelyet a Premier League indított a klub ellen, amely komoly büntetéssel, akár kizárással is fenyeget.

Ennek végkimenetelét és hatását talán egyik spanyol szakember sem akarja már a klubnál megélni.

Kapcsolódó
Egy korszak véget ér, a szezon végén távozik a Manchester City alapembere
Visszavonulása jel lehet Pep Guardiola esetleges nyári távozásához.
Olvasói sztorik