Magyar foci

Egyiptomi üzletember veheti meg az NB II-es futballklubot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ajka város képviselő-testülete szeptember 25-én előterjesztette, majd egyhangú szavazás után el is fogadta azt a javaslatot, amely szerint „Ajka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete névértéken, azaz 1 519 000 forint összegért meg kívánja vásárolni az NB II-es FC Ajka futballcsapatát működtető kft. társtulajdonosának, a Futball Club Ajka Sportegyesület F.C. Ajka Korlátolt Felelősségű Társaságban lévő 49 százalékos üzletrészét” – tudta meg a 24.hu.

Ezzel a csapatot működtető kft.-ben az önkormányzat az eddigi 51 százalékos helyett 100 százalékos üzletrészre tett szert.

Információink szerint

  • az egyesület kivásárlására azért volt szükség, mert az önkormányzat egyedüli tulajdonosként így gyorsabban, hatékonyabban tudja értékesíteni a sportvállalkozását annak az egyiptomi üzletembernek, vagy az általa képviselt cégnek, amelyik már jelezte vételi szándékát,
  • és aki mögött, mellett az a Kiss József sejlik fel, aki az ezredforduló környékén a Veszprém LC-ben volt tulajdonos, később menedzserként is dolgozott, és Egyiptomban is van üzleti érdekeltsége.
Szajki Bálint / 24.hu Szombathelyi Haladás – FC Ajka labdarúgó mérkőzés 2024. május 19-én

Mivel az F.C. Ajka Kft. tulajdonában jelentős értékű, az önkormányzat által apportált vagyonelemek is vannak, és azok közvetett értékesítését nem tervezi az önkormányzat, a testület arról is határozott, hogy az értékesítés előtt egy új, saját tulajdonú vagyonhasznosító cégbe vinné át az ingatlan és ingóvagyont.

Így a futballcsapat új tulajdonosa

csak az NB II-ben való részvételhez kapcsolódó jogokat, azaz a licencet, illetve a labdarúgók játékjogát vásárolja majd meg.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere a „folyamat jelenlegi állására” hivatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta a teljes információnkat. Nem árulta el például az adás-vétel összegét, válaszlevelében annyit írt, hogy „reméljük, minél piacképesebb lesz a vételi ár”. Viszont készséggel válaszolt a tranzakcióval kapcsolatos további kérdéseinkre. Például arra, hogy az MLSZ által biztosított forrás, illetve a taotámogatás mértékének ismeretében egyáltalán miért van szükség az NB II-es csapat értékesítésére?

„Azok a folyamatok, amelyek jelenleg zajlanak a magyar gazdaságban, valamint azok a törvényjavaslatok, amelyek az önkormányzatoktól a jövőben további anyagi forrásokat vonnak el, megköveteli a következő évekre való tudatos felkészülést. Az önkormányzat elérte teljesítőképessége határát, a jövő évben a csapat működtetéséhez pénzügyi forrásokat biztosítani nem tud,

így a biztonságos és eredményes szereplés megkívánja egy tőkeerős tulajdonos bevonását. A kft. megvásárlása iránt Magyarországról és külföldről is vannak érdeklődök, így kézenfekvő, hogy a sokak által kívánt piaci szegmens irányába mozduljon el a klub. Nagyon pozitív folyamatként értékeljük, hogy felépítésre került egy olyan klub, amely eljutott oda, hogy felmerülhet az értékesítése, mert van iránta érdeklődés

– felelte a polgármester.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyibe került a klub éves működtetése az önkormányzatnak, a politikus konkrét összeget nem mondott, de az kiderült, hogy „Ajka Város Önkormányzata az elmúlt kilenc évben biztosította mind a működéshez, mind pedig a beruházásokhoz szükséges fedezetet. Mindig akkora összeget bocsájtott rendelkezésre, amellyel a csapat a sikeres és biztonságos működését biztosítani tudta.

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt kilenc évben egyetlen játékosunkkal vagy szakemberünkkel szemben sem volt tartozásunk egyetlen napig sem.

– írta válaszában a polgármester.

Mohos Márton / 24.hu

A polgármester válaszlevele szerint az új tulajdonosnak számolnia kell a stadion bérleti költségeivel és az üzemeltetési költségekkel is, mert ez szerepel a pályázati tervezetben, ahogy az is, hogy az „önkormányzat nem tervez a jövőben támogatást biztosítani”.

Ugyanakkor a képviselő-testület nem engedné el teljes mértékben a város nevét viselő klub kezét. Többféle elképzelése is van az ellenőrzési jog gyakorlására, mert

nem tervezzük a társaság száz százalékos üzletrészének értékesítését. A pályázati kiírásban lehetőséget biztosítunk a befektetőnek arra, hogy egy új perspektívát állítson a klub elé.

Nyolc forduló után az Ajka 11 pontjával a 9. helyen áll az NB II-ben.

Olvasói sztorik