Nemzetközi foci

Komolytalanná válhat a FIFA 2025-ös új klubvilágbajnoksága

Jose Breton / NurPhoto / AFP
Kyle Walker a győztes Manchester City játékosa a 2024-es klub-vb trófeával.
Jose Breton / NurPhoto / AFP
Kyle Walker a győztes Manchester City játékosa a 2024-es klub-vb trófeával.
A FIFA elöljárói pedig közröhej tárgyává válnak, mert a labdarúgás szerződési gyakorlatát alighanem elfelejtették figyelembe venni a torna időpontjának kijelölésnél.

Az újragombolt, 32 csapatos klubvilágbajnokságot 2025. június 15. és július 13. között tervezi lebonyolítani a FIFA az Egyesült Államokban. Ám akad itt egy kis probléma, amit alighanem elfelejtettek figyelembe venni az ötletgazdák és a FIFA sportvezetői az esemény időpontjának kijelölésnél.

Mégpedig azt, hogy a labdarúgás gyakorlata szerint

a futballisták szerződéseinek a zömét június 30-ig kötik klubjaikkal, mint munkáltatókkal, és mivel számos helyen július 1-én nyílik meg az átigazolási piac, az új megállapodásokat általában ezzel a dátummal írják alá.

A bild.de ennek kapcsán azt veti fel joggal, hogy a Bayern München keretében, amelyik természetesen résztvevője a tornának (akárcsak a Dortmund német részről), hét játékosnak is lejár a szerződése 2025. június 30-án, azaz a torna alatt. Ez nagyon úgy tűnik, hogy jogi és egyéb problémákat, kérdéseket vet fel.

Ilyeneket biztosan:

  • lehet-e a 2025. június 30-ig szóló szerződésű Thomas Müllert, Joshua Kimmichet, Manuel Neuer, Leroy Sané, Alphonso Daviest, Eric Diert vagy éppen Sven Ulreichet csak a klubvilágbajnokság első felére nevezni, hovatovább a munkáltatója részéről június 30-ig játékra kötelezni akkor, ha nem hosszabbítanak szerződést a Bayern Münchennel?
  • Játszhat-e az az új Bayern-labdarúgó a klubvilágbajnokság második felében, azaz 2025.  július 1-től, akit biztosan nem nevezhettek be a tornára, mivel a nevezés zárásakor még nem volt a rekordbajnok játékosa, de július 1-i dátummal már azzá vált?
  • Játszhat-e a klubvilágbajnokságon egyszerre két klub színeiben is az a játékos, aki például június 30-ig a Dortmundot erősítette, de július 1-el már a Bayern játékosa – csakhogy Németországon belüli példát mondjunk, ami persze bármely résztvevő csapatok közti transzferre igaz.

És ez csak egy klub, a Bayern München példája a 32-ből. Pontos számítást nem láttunk, de simán elképzelhető, hogy klubonként nagyjából ugyanígy 6-8 labdarúgót, összesen 160-200 potenciális klub-vb résztvevő játékost érint a probléma.

Azaz főhet a FIFA tisztviselők és a szervezők feje, mert

ezekre a kérdésekre mindenképpen válaszolniuk kell, már ha nem akarják, hogy közröhejjé, komolytalanná váljon a nagy dérrel-durral megújított torna.

A klubvilágbajnokságról egyelőre annyit lehet tudni, hogy

  • Európa, az UEFA 12 résztvevőt biztosít (a legutóbbi négy Bajnokok Ligája-győztes és az elmúlt négy év nyolc legjobb koefficiensű csapata),
  • Dél-Amerikából 6 csapat vesz részt (a legutóbbi négy Libertadores Kupa győztese, továbbá a térség két legmagasabb együtthatóval rendelkező klubja),
  • Észak- és Közép-Amerika, Ázsia a legutóbbi négy Bajnokok Ligája győztesét delegálhatja,
  • Afrikából az elmúlt négy év BL-győztesei (az egyiptomi al-Ahli háromszor is nyert), valamint két legjobb koefficienssel rendelkező klubja,
  • A óceániai régióból 1, a négy éves ranglistán a legjobb BL-győztes vesz részt a tornán, illetve
  • Észak- és Közép-Amerika házigazdaként még egy csapatot nevezhet.

Mást nem tudni, csak azt, hogy a játékosok egyébként is sztrájkkal fenyegetőznek a túlterhelés miatt.

Kapcsolódó
Sztrájkkal fenyegetnek a futballvilág túlterhelt sztárjai, de van-e ennek realitása?
A Manchester City spanyol középpályása, Rodri szerint a túlterhelt játékosok közel vannak ahhoz, hogy sztrájkba lépjenek. Reális fenyegetés ez? Egy meccslimit talán elképzelhető, de a teljes munkabeszüntetés aligha.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik