Nemzetközi foci bajnokok ligája

Szoboszlaiék játsszák az első rangadót – indul a megújult Bajnokok Ligája

Nick Potts/PA Images via Getty Images
Nick Potts/PA Images via Getty Images
Rögtön az első játéknapon pályára lép a sorozat rekordbajnoka, a címvédő Real Madrid is. Mutatjuk, hol tudja nézni a mérkőzéseket.

Szoboszlai Dominik csapata játssza a labdarúgó Bajnokok Ligája új rendszerű alapszakaszának első rangadóját: a Liverpool az AC Milan vendége lesz kedden este.

A BL új formátuma szerint nem csoportkörrel indul a főtábla, hanem január végéig ligarendszerű alapszakaszt rendeznek, melyben a 36 csapat egy tabellán szerepel, és valamennyi klub nyolc mérkőzést játszik, különböző ellenfelekkel. Mivel eltűntek a csoportok, és egy 36 csapatos tabellát látunk majd minden forduló után, az UEFA az újítástól azt reméli, hogy minden meccsnek tétje lesz – ugyanis csak az első nyolc jut be automatikusan a legjobb 16 közé, a 9-24. helyezettek keresztbe játszanak majd a nyolcaddöntőért.

Ilyen lesz a megújult Bajnokok Ligája:

Ami a Milant és a Liverpoolt illeti, mind a két csapat edzőt váltott a nyáron, azonban teljesen más formában kezdte meg a 2024/25-ös szezont. Az olaszok bukdácsoltak Paulo Fonseca irányításával, az angolok pedig sorban nyerték a bajnoki meccseiket. A válogatott szünet aztán kisebb fordulatot hozott: a Milan a hétvégén remekül játszott, és a Venezia elleni 4-0-ás sikerrel megszerezte első győzelmét az idényben, a Liverpool viszont nagy meglepetésre hazai pályán kikapott a Nottingham Foresttől, ami Arne Slot első veresége a kispadon.

Ennek ellenére mégis a Liverpool tűnik a keddi meccs esélyesének. A két csapat mindössze négyszer találkozott eddig egymással. Az első két alkalommal a BL fináléjában csaptak össze: 2005-ben a sorozat történetének egyik legemlékezetesebb döntőjét a Liverpool nyerte 3-3 után 11-es párbajban, 2007-ben pedig a Milan győzött 2-1-re. Azt követően 2021/22-es szezon csoportkörében kerültek össze és mindkétszer a szigetországi együttes diadalmaskodott.

Az első játéknapon a sorozat 15-szörös bajnoka, a címvédő Real Madrid is pályára lép. Carlo Ancelotti csapata Kylian Mbappéval erősített a nyáron, augusztusban megnyerte az európai Szuperkupát, ugyanakkor a spanyol bajnokságot kicsit rozsdásan kezdte, az első három fordulóban két döntetlent is játszott. Az utóbbi két körben viszont magabiztos győzelmet aratott, a BL-ben pedig az első ellenfele az előző Bundesliga-szezon ezüstérmese, a Stuttgart lesz, amely három forduló után mindössze négy ponttal áll a német bajnokságban.

A BL-reform természetesen nagy pénzeket is generál. A 96 csoportmérkőzést felváltó 144 ligatalálkozó, valamint a rájátszás bevezetése a nyolcaddöntőbe jutásért plusz bevételt is jelent,

a BL pénzdíja így legalább 25 százalékkal emelkedik, azaz eléri a 2,5 milliárd eurót.

A 36 főtáblás csapat mindegyike 18,6 millió eurót kap, majd győzelmenként 2,1 millióval, döntetlenenként pedig 700 ezerrel gazdagodnak. A tabellán az első helyezettnek 9,9 millió euró lesz a jutalma és helyezésenként 275 ezerrel csökken az összeg.

A mérkőzéseket itthon az RTL-en és streamingszolgáltatásán (ahol minden meccs elérhető), valamint a Sport TV-n lehet majd követni. Feltüntettük a keddi mérkőzések után, mely csatornán lesznek elérhetőek.

Bajnokok Ligája, a keddi program

Young Boys (svájci)-Aston Villa (angol) 18.45 (Tv: Sport2)

Juventus (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 18.45 (Tv: Sport1)

AC Milan (olasz)-Liverpool (angol) 21.00 (Tv: RTL Három)

Bayern München (német)-Dinamo Zagreb (horvát) 21.00 (Tv: Sport2)

Real Madrid (spanyol)-VfB Stuttgart (német) 21.00 Tv: (Sport1)

Sporting (portugál)-Lille (francia) 21.00 (RTL+ streaming)

Kapcsolódó
Nagyobb BL, több meccs, svájci rendszer – de mi szükség volt erre?
Csütörtökön kisorsolják a megreformált Bajnokok Ligája főtáblájának mérkőzéseit. Csoportkör helyett a futballban tradíció nélküli svájci rendszer, több csapat, több meccs.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik