Magyar foci

Szalai Ádám bejelentette visszavonulását a válogatottól

Adrian Dennis / AFP
Adrian Dennis / AFP

A soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzés után visszavonul a válogatottságtól Szalai Ádám. A Basel 84-szeres válogatott csatára ezt a szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be.

A sajtóban korábban megjelent, hogy a visszavonulását fogja bejelenteni, ezt pedig kikérte magának, tiszteletlenséget emlegetett. De megerősítette a hírt, hogy az olaszok elleni meccs lesz számára az utolsó a válogatottban. Mindezt határozottan közölte, de aztán elérzékenyült és elcsuklott a hangja, miután arról beszélt, hogy szeretné átadni a helyét még az Európa-bajnoki selejtező előtt.

Nem szeretnék akkora drámát ebből az egészből, vagy hogy kitüntetés, búcsú legyen ebből. Én itt leszek, csak kevesebbet leszek Telkiben, nem fogok a válogatottal együtt dolgozni. Én is tervezem a jövőt, de ez nem hirtelen döntés volt, hanem átgondolt. Felelősséggel tartozom a csapat iránt, jólesik, hogy saját döntés volt, és hogy nem vagyok rákényszerítve.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, rendkívüli értékekkel és készségekkel rendelkező játékos Szalai Ádám, akit nagyon nehéz lesz pótolni. Nincs pótolhatatlan játékos, de nem lesz egyszerű dolga.

A 34 éves Szalai 2006 óta külföldön játszik, a Stuttgart második csapata és a harmadosztályú Real Madrid Castilla után 2010-ben mutatkozott be az élvonalban a német Mainz csapatában.

2013 és 2019 között a Schalke, majd a Hoffenheim játékosa volt (közben fél évet kölcsönben eltöltött Hannoverben is). 2019 nyarán tért vissza Mainzba, idén februárban szerződött jelenlegi csapatához, a svájci FC Baselhez.

A válogatottban 2009. február 11-én az Izrael elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be, eddigi 84 mérkőzésén 25 alkalommal volt eredményes. Többször is szerepelhetett volna, de 2011-12-ben sérülés miatt közel egy évet ki kellett hagynia, míg 2014 őszén egy hónapig visszavonult a válogatottságtól (azt mondta, amíg Pintér Attila a szövetségi kapitány, nem szeretne pályára lépni).

2016-ban játszott a franciaországi Európa-bajnokságon, ahol az osztrákok elleni 2-0-s győzelem során betalált: Kű Lajos 1972-es gólja óta ez volt az első magyar Eb-találat. Pályára lépett a tavalyi Eb-n is.

A hidegrázós beszéde az Izland elleni Eb-pótselejtező előtt:

Szalai Ádám – portré

Születési hely és idő: Budapest, 1987. december 9.

Magasság/testsúly: 193 cm/93 kg

Klubjai: VfB Stuttgart II. (német), RM Castilla (spanyol), FSV Mainz (német), Schalke 04 (német), TSG Hoffenheim (német), Hannover (német), FC Basel (svájci)

válogatottság/gól: 84/25

első válogatott mérkőzése: 2009.02.11., Izrael ellen

első gól a válogatottban: 2010.10.08., San Marino ellen

legjobb eredményei: Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2016), Európa-bajnoki résztvevő (2021), Magyar aranylabdás (2012)

Olvasói sztorik