Nemzetközi foci bajnokok ligája

Titkolja a Puskás Aréna, mennyi bérleti díjat fizet az RB Leipzig és a Borussia Mönchengladbach

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Érthetetlen az állami cég üzemeltetésében lévő stadion szemérmessége.

Az RB Leipzig és a Borussia Mönchengladbach is Budapesten fogadja következő Bajnokok Ligája-ellenfelét, mivel a szigorú járványintézkedés miatt Angliából nem lehet belépni Németországba. A Liverpool február 16-án, kedden, míg a Manchester City február 24-én, szerdán, este 21 órakor lép pályára a Puskás Arénában.

Kérdés, hogy ezek a nagy jelentőséggel bíró, ugyanakkor zárt kapus mérkőzések mekkora üzletet jelentenek, milyen hasznot hoznak az állam tulajdonában lévő, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) üzemeltetésben álló Puskás Aréna, áttételesen Magyarország számára.

Portálunk ezért arról érdeklődött az üzemeltetőnél: a két német csapat fizet-e bérleti díjat, és ha igen, mérkőzésenként mennyit?

Papp Gábor, a Puskás Aréna marketing- és kommunikációs igazgatója válaszlevelében először egy kitérő, majd további érdeklődésünkre egy bővebb, de a pontos összeg tekintetében még mindig szemérmes választ adott, amikor arról tájékoztatott: „a pontos összegek üzleti okokból nem nyilvánosak”. Azt azonban elárulta:

  • a pályaválasztó klubok a Puskás Aréna használatáért bérleti díjat fizetnek, és a rendezéssel kapcsolatos valamennyi költség őket terheli.
  • Az árak megegyeznek a zárt kapus válogatott meccsek rendezési bevételeivel.

(Ugyanezzel a kérdéssel fordultunk az RB Leipzig sajtóosztályához is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett reakció a Bundesliga második helyezettjétől. Természetesen amint válaszolnak, frissítjük írásunkat.)

Az amúgy is közérdekű adatigénylés útján hónapok alatt kikényszeríthető információ eltitkolását egyedül az magyarázná, ha az MLSZ a magyar labdarúgó-válogatott őszi, nézők jelenléte nélkül lebonyolított mérkőzéseire nem fizetett volna bérleti díjat. Ha a részben budapesti rendezésű labdarúgó Eb-re való kijutás, mint mindennél fontosabb cél, valamint a járvány miatti kárenyhítés következtében grátisz kapta volna meg a létesítményt, és csak az amúgy szintén tetemes rendezési költségek terhelték volna a szövetséget.

Információnk szerint azonban az MLSZ eddig minden tavalyi rendezvényére fizetett bérleti díjat, függetlenül attól, hogy nézők előtt vagy nézők nélkül tartották azt.

A bérleti díj és a rendezési költség még a zárt kapus mérkőzésen is több tízmillió forintra rúg. Úgy tudjuk, nagyjából száz-százezer eurót, 35-35 millió forint bérleti díjat fizet mindkét német klub, ezen felül pedig az igény szerint megrendelt további szolgáltatásokat is megtéríti.

A Puskás Aréna egy meglehetősen összetett szerződést kínál a bérlőknek, amely figyelembe veszi az adott mérkőzés fontosságát, nagyságát, a várható nézőszámát, azt, hogy felnőtt vagy korosztályos a meccsről van szó, satöbbi. Ennek függvényében határozza meg a bérleti díj nagyságát, és/vagy a jegyeladásból való részesedésének a mértékét, az igénybe vett szolgáltatások – büfétől kezdve a takarításig – tételes költségét.

Járulékos haszon

Az NSK szemérmessége azért is érthetetlen, mert egy-egy ilyen rendezvény a rendkívül szigorú szabályozás, a „buborék” miatt kockázatot szinte egyáltalán nem jelent, ellenben számos járulékos hasznot hoz.

 

Adóbevétel: A Budapestre érkező négy labdarúgó klub szállodai és egyéb szolgáltatásokat vesz igénybe, ezzel bevételhez juttatva a lezárásokat alaposan megszenvedő szállodaipart, adóbevételhez Budapestet, az országot.

 

Sportdiplomáciai érték: A két BL-meccs további referencia, amelyek az MLSZ számára kifejezett előnyt jelent további rangos nemzetközi labdarúgó események rendezésének megpályázásánál, Magyarországra hozatalánál. Mindez áttételesen a Puskás Aréna számára is hasznot generál.

 

Országimázs: A Puskás Arénáról, Budapestről és Magyarországról készülő felvételek a televízión, újságokon keresztül világszerte százmilliókhoz jutnak el, amely a turizmus újra indulását követően hozhat nemzetgazdasági bevételt.

Olvasói sztorik