Élő Magyar foci

Nemzetek Ligája: a debütáló Könyves góljával nyertünk Szerbiában

1961 óta először győzött Belgrádban a magyar labdarúgó-válogatott. A biztató első félidőben a csapatban most bemutatkozó Könyves Norbert révén szereztünk vezetést, a második félidőben pedig hiába volt több veszélyes lehetősége a kapufát is lövő szerb válogatottnak, nem sikerült egyenlítenie. A második helyen állunk a csoportban. A csoport másik meccsén 1-1-es döntetlent játszott Oroszország és Törökország.

Marco Rossi hat helyen változtatott a kezdőcsapaton a Bulgária elleni 3-1-es győzelmet követően, a kezdőbe rakta a nemzeti csapatban korábban egyszer sem játszó Könyves Norbertet is. Ez azonban egyáltalán nem látszott meg a játékon, bár magasabban jegyzett a szerb csapat, de nem tudtak nagy helyzeteket kidolgozni az első félidőben, miközben a topolyai születésű Könyves harciassága gólt ért a 20. percben.

Könyves Norbert gólja:

A biztató első félidő után már egy másik arcát mutatta Szerbia a fordulás után, egyre nagyobb nyomás alá helyezte Gulácsi Péter kapuját. A 61. percben a csereként beállt Holender valószínűleg lezárhatta volna a meccset, de nagy helyzetben a kapu mellé lőtt.

Így izgulni kellett a végéig, a szerbek még kapufát is lőttek az utolsó negyedóra kezdete előtt. Hiába kapott észbe azonban Szerbia, a jelek szerint későn fújtak riadót, nem sikerült begyömöszölni az egyenlítő gólt.

A győzelemmel a magyar válogatott a második helyen áll a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában.

Az első helyen az oroszok állnak, akik 1-1-es döntetlent játszottak a törökökkel. Orosz-magyar mérkőzés következik majd szerdán.

A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es katari vb-re.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 3. forduló

Szerbia – Magyarország 0-1 (0-1)

 

Szerbia: Predrag Rajkovic – Stefan Mitrovic, Nikola Milenkovic, Strahinja Pavlovic – Mijat Gacinovic (Dusan Vlahovic, 66.), Nemanja Gudelj, Dusan Tadic, Luka Milivojevic (Sasa Lukic, a szünetben), Filip Mladenovic – Luka Jovic, Adem Ljajic (Nemanja Radonjic, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovic.

Magyarország: Gulácsi Péter – Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila – Bese Barnabás (Willi Orbán, 56.), Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Gazdag Dániel (Schäfer András, 77.), Hangya Szilveszter (Holender Filip, a szünetben) – Nikolics Nemanja (Loic Nego, 76.), Könyves Norbert (Szalai Ádám, 64.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

 

Gólszerző: Könyves (20.)

Sárga lap: Pavlovic (48.), Lukic (81.), illetve Gazdag (36.), Nagy Á. (69.) Szalai A. (73.), Kalmár (76.)

Piros lap:

 

A csoport másik mérkőzésén:

 

Oroszország – Törökország 1-1 (1-0)
gól: Mirancsuk (28.), illetve Karaman (62.)

 

A csoport állása:
1. Oroszország   3  2 1 –  7-4 7 pont
2. Magyarország  3  2 – 1  4-3 6
3. Törökország   3  – 2 1  1-2 2
4. Szerbia       3  – 1 2  1-4 1

Kiemelt kép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Ott az újabb bravúr, a debütáló Könyves góljával vertük a szerbeket

Második győzelmét aratta csoportjában a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában: Szerbia ellen Könyves Norbert szerezte a győztes gólt, a támadónak ez volt a első meccse a nemzeti csapatban. Ugyan a második félidőben a szerbeknek voltak veszélyes helyzeteik, kapufát is lőttek, de végül 1961 óta először nyertünk Belgrádban.

A győztes gól:

Gulácsi első bakija

Tadic piszkált bele egy középre lőtt labdába, ami kipattant a magyra kapusról, de a védők kisegítik.

Mintha rendeztük volna a sorokat

Nego elég agilisan szállt be a játékba, Schäfernek is megvoltak már az első labdaérintései, a jelek szerint pedig átvészeltük a szerb rohamokat. Tíz percet azért még ki kell bírni a végéig. Legalább.

Mit úsztunk meg...

Atyaég, centikre volt a szerb egyenlítés. Egy centerezés után Vlahovic érkezett tökéletes ütemben a kapu elé, bevetődve lőtt, a kapufa tövéről pattant ki a labda. A levegőben lóg egy szerb gól.

Óóóóó, Holender...

Kalmár zseniálisan ugratta ki Nikolicsot, aki tökéletes megoldást választott, ugyanis átemelte a védőket és az üresen álló Holenderhez passzolt, aki még le is vette a labdát, de nem találta el a kaput. Sokkal több volt ebben. Pörgős most a meccs egyébként, az első félidő azért kevésbé volt izgalmas.

Megint mit hagytak ki a szerbek

Lukic emelt tökéletes ütemben a magyar védelem mögé, Gacinovic pedig teljesen üresen lőhetett a tizenhatosunkon belülről, de borzalmasan találta el a labdát, méterekkel a kapu fölé célzott. Halkan jegyezzük meg, hogy még át is vehette volna, ideje lett volna rá…

Fú, mik maradtak ki...

Szerb oldalon ráadásul, kicsit felpörögtek, a jelek szerint nem törődnek bele a vereségbe. Két szöglet után veszélyeztettek, előbb Gacinovic próbálkozása pattant mellé a blokkról, majd egy újabb lövés vágódott szögletre egy magyar védőről. Be is áll Orbán Willi.

Az első igazán veszélyes szerb támadás

Most először tudak úgy a védelmünk mögé kerülni, ami veszélyesebb lehetőséggel kecsegtetett, a csereként beküldött Radonjic beadása azonban rossz. Tadic még megmentette a labdát a hosszú oldalon, de az ő löbbölése is pontatlan.

Vége az első félidőnek

Ez eddig teljesen rendben volt. A szerbek nem igazán jelentettek veszélyt a magyar kapura, egy-két kósza távoli lövésüket Gulácsi magabiztosan védte. A magyar letámadás nem annyira ízlik a házigazdának, Könyves Norbert harciassága pedig gólt és vezetést ért – álomdebütálás. 1-0 ide, most pihennek egyet a csapatok.

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Hopp, a szerb kapusnak kell nyújtóznia

De nem addig, amíg a takarója ér, hanem Kalmár lövése után, a kapuf amellől tolta ki oldalra a labdár, ami még nem is ment ki, nálunk maradt, de a beadás után fel tudott szabadítani a hazai védelem. Rendben van ez eddig.

Vezetünk, Könyves góllal debütált!

Az első szerb szöglet után kontrázhattunk volna, de egy előrevágott labdát a szerb védők levettek. Volna, de kettejük között pattogott a labda, egy röviden hazatett labdára lecsapott becsúszva Könyves, eltolta a kapus mellett majd az üresen maradt hálóba gurított. 0-1!

Aprítjuk a szerbeket

Alig telt el negyedóra a mérkőzésből, de már elkövettünk hat szabálytalanságot. Lapot még szerencsére nem osztott ki a svájci Schrarer.

Gulácsi-védés

A magyar kapus adott rizikós passzt középre, Gudelj így le is csapott a labdára, pár lépés után pedig kapura is tűzte a labdát, de Gulácsi vetődve magabiztosan védett.

Ajj, ebben több volt

Kalmár szerzett labdát a szerb térfélen, megjátszott nikolicsot, aki Könyvest ugratta ki, a debütáló csatár azonban körülményesen vette át a labdát, szerelték is. Talán, ha egyből próbálkozik a tizenhatos vonalától, mert nem volt közte és a kapus közt senki…

Egyelőre meddő mezőnyfölényben

Eddig különösebb izgalmak nélkül megy a mérkőzés, többnyire a magyaroknál a labda, de ez még csak passzolgatásban mutatkozik meg. Fegyelmezett falat húznak fel a térfelükön a szerbek.

Nagy nevek a túloldalon

A csatár Jovic a Real Madrid játékosa, míg Gudelj például játszott a budapesti Szuperkupa-meccsen a Bayern München ellen, a Sevilla játékosaként. És a legnagyobb sztár, a norvégok ellen győztes gólt szerző Milinkovic-Savic most nem is játszik.

Megy a meccs!

EL-KEZ-DŐ-DÖTT! Kissé megvariált Himnusszal akartak már az első percekben zavart kelteni a hazaiak, de nem jártak sikerrel. Mind a két kapitány 3-5-2-es hadrendben küldi pályára a csapatát – papíron legalábbis, aztán majd meglátjuk, hogyan módosul mindez a későbbiekben. Mi kezdtünk.

Ebben a mezben játszunk:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hungarian Football Federation (@mlsztv) által megosztott bejegyzés, Okt 11., 2020, időpont: 5:28 (PDT időzóna szerint)

Olvasói sztorik