Nemzetközi foci bajnokok ligája

Messi zsenialitása kellett a Barcának, Lewandowski kivégezte a Chelsea-t

Az idegenben elért döntetlen után a Barcelona egy félidő alatt lerendezte a továbbjutást a Napoli elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján. A Bayern München már az első meccsen, Londonban megalapozta a továbbjutást a Chelsea ellen, de a nagyot játszó Robert Lewandowski vezérletével otthon is kitömte a Chelsea-t. A Barcelona és a Bayern egymás ellen játszik az egyfelvonásos negyeddöntős párharcban.

Barcelona – Napoli

A Barca hiába kezdte kétpontos előnnyel a spanyol bajnokság hajráját, az újraindítást követően értékes pontokat szórt el, így a Real meg tudta előzni. Mivel a katalánok korábban a Király Kupából is kiestek, így utolsó mentsvárként a BL maradt, ha trófeát akar nyerni a csapat.

A Napoli a járvány miatti kényszerszünet után kezdésnek megnyerte az olasz kupát, a bajnokságban viszont elég rapszodikusan teljesített, és végül hetedikként zárt.

A Nou Campban a Napoli kezdett jobban, nyolc perc alatt három lehetőségük is volt a vendégeknek, Mertens még a jobb kapufát is eltalálta, pedig eléggé eltörte a labdát.

A Barca viszont az első helyzetéből egyből gólt szerzett, igaz, Lenglet a szöglet utáni fejese előtt rálökte az egyik Napoli-játékost, Demme-et Koulibalyra, de a videobíró ebben nem látott semmi kivetnivalót.

A 23. percben Messi varázsolt, három védő közé vitte be a labdát, ami szerencsésen visszapattant elé, ő pedig a földről felpattanva úgy lőtte el takarásból a labdát, hogy a Napoli kapusát, Ospinát is meglepte vele.

A Napoli lett Messi 35. áldozata a BL-ben, ezzel ő a csúcstartó a sorozatban.

De Jong egészen pazar külsős beadása után Messi egy finom bokamozdulattal megszerezte a második gólját is a meccsen, de hosszú videózás után ezt kezezés miatt végül nem adta meg Cakir bíró.

A Napoli viszont így sem úszta meg három gól alatt az első félidőt, és természetesen megint Messi volt a főkolompos: letámadta a hezitáló Koulibalyt, aki indítani akart, de nem észlelte, hogy Messi érkezik, és a labda helyett végül az argentin bokáját rúgta telibe. Mivel Messit hosszasan ápolták, így Suárez lőtte be a büntetőt.

Nagyon halvány reménysugár azért felcsillant még a szünet előtt a Napoli számára, Rakitic ugyanis összehozott egy büntetőt, amit Insigne értékesített.

A második félidőben a Barca levette a lábát a gázpedálról, a Napolinak pedig csak egy lesgól jött össze a csereként beállt Milik révén, de a katalánoknak nem kellett izgulniuk a továbbjutás miatt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

FC Barcelona (spanyol) – Napoli (olasz) 3-1 (3-1)
gól: Lenglet (10.), Messi (23.), Suárez (45+2., 11-esből), illetve Insigne (45+5., 11-esből)
továbbjutott: a Barcelona, 4-2-es összesítéssel.

Bayern München – Chelsea

A Bayern a bajnokságot és a német kupát megnyerve melegített a BL-végjátékra, vagyis még a triplázásra is van esélyük a bajoroknak. A Chelsea a Premier League-ben elérte a célját, befért az első négybe, így ősszel is érdekelt a BL-ben, Lampard viszont nem tudta megnyerni első trófeáját edzőként, mert az FA Kupa-döntőben az Arsenal volt a jobb.

A Bayern már Londonban eldöntötte a párharcot, hiszen 3-0-ra nyert, de gyorsan tett róla, hogy az angolok ne bízzanak a csodában, a tizedik percben Lewandowski lőtt be egy tizenegyest a rá jellemző magabiztossággal.

Ez volt a lengyel támadó 12. gólja az idei BL-sorozatban, így nehéz elképzelni, hogy ne ő legyen a gólkirály, mert a még versenyben lévő riválisok közül Gabriel Jesus (Manchester City), Memphis Depay (Lyon) és a szintén bayernes Serge Gnabry van hozzá a legközelebb, de mindannyian hat góllal kevesebbet szereztek.

Lewandowski a második Bayern-gólból is kivette a részét, Müller labdaszerzése után ő tette le a labdát az akciót befejező Perisicnek.

Összesítésben már 5-0 volt a Bayern javára, de a Chelsea kozmetikázott némileg az eredményen, Neuer úgy ejtette ki a labdát, mintha forró lenne, Abraham pedig a legjobb helyen állt.

A Barcával ellentétben a Bayern a második félidőben sem állt le, Lewandowski a harmadik gólnál balszélsőként tündökölt, a középcsatár helyén pedig Tolisso érkezett.

A müncheni csapat még tartogatott egy gólt a végére, Odriozola beadását Lewandowski bólintotta be, megszerezve ezzel idénybeli 53. gólját a 44. meccsén. Brutális! A Bayern mind a nyolc meccsét megnyerte a mostani BL-kiírásban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

Bayern München (német) – Chelsea (angol) 4-1 (2-1)
gól: Lewandowski (10., 84., az elsőt 11-esből), Perisic (24.), Tolisso (76.), illetve Abraham (44.)
továbbjutott: a Bayern München, kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel.

 

A nyolccsapatos torna (Lisszabon) negyeddöntőjének sorsolása:
augusztus 12. (helyszín: Estádio da Luz):
Atalanta (olasz) – Paris Saint-Germain (francia)

 

augusztus 13. (Estádio José Alvalade):
RB Leipzig (német) – Atlético Madrid (spanyol)

 

augusztus 14. (Estádio da Luz):
FC Barcelona (spanyol) – Bayern München (német)

 

augusztus 15. (Estádio José Alvalade):
Manchester City (angol)-Olympique Lyon (francia)

Kiemelt kép: LLUIS GENE / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik