Nemzetközi foci

Válogatott labdarúgó ment neki a Hertha vezetőségének Dárdai menesztése miatt

Hrutka János szerint a berliniek sportigazgatója hálátlan lett egykori csapattársával szemben.

A múlt héten jelentették be, hogy az idény végén, négy és fél szezon után távozik posztjáról a Hertha BSC magyar vezetőedzője, Dárdai Pál. Ahogyan az lenni szokott, sorra érkeztek a reakciók a döntésre, egyik játékosa például elmondta, miben hibázott a magyar szakember.

De a szurkolók is egyértelmű véleményt mondtak:

A korábbi 24-szeres magyar válogatott labdarúgó, a jelenleg menedzserként és tévés szakkommentátorként dolgozó Hrutka János is posztol egyet a döntés hátteréről a Facebookon. Szerinte Michael Preetz, a Hertha sportigazgatója hálátlan lett egykori, sikereiért irigyelt csapattársával szemben.

Kiemeli, hogy Dárdai „1997 óta áll a kék-fehérek szolgálatában, a számtalan siker mellett az elmúlt négy évben a 7., majd a 6., a 10. és a jelenlegi 11. helyig vezette a fővárosiakat. A német kupában is maradandót alkottak, kétszer a más éttermekbe járó Dortmund (egyszer 11-esekkel), egyszer az ugyancsak nem a sarki büfében fogyasztó Bayern (hosszabbítás után) és a FC Köln búcsúztatta csapatát.”

A négy év alatt mindvégig az elvárásokon, a realitáson, a statisztikákon és a számokon felül teljesítő szakvezetővel az első alkalommal, amikor egy picit is kezdtek közelíteni a valósághoz, a hátterük, a befektetett pénzek szerinti helyzetükhöz, helyezésükhöz, szerződést bontottak, bontanak a nyáron. Pedig…

  1.  Amikor Dárdai átvette a Hertha csapatát, a keretének az összértéke 73 millió euró volt. A mai napon ez a keret már 203,5 millió eurót ér, így a kilencedik legerősebb egylet a Bundesligában. Tavaly a 10., tavaly előtt a 11., a 2015-16-os szezonban pedig a 12. legértékesebb kerettel rendelkeztek Berlinben. Ehhez mérten a szereplésük kimagasló volt!
  2. Azért ez a közel 3-szoros emelkedés, mert rengeteget invesztáltak a kék-fehéreknél, a vezetés mindent megadott a háttérben, hogy ennél is jobban szerepeljenek? Hát, a számok nem ezt mutatják:
    – a 2018-19-es szezonban 12 milliót költött a Hertha, ezzel a német bajnokságban a 14. helyet foglalják el a költések, igazolások listáján.
    – a 2017-18-as évadban a 17. helyen álltak a kiadások terén, a 2016-17-es bajnokságban a 16., a 2015-16-és szezonban pedig a 15. pozíció jutott a főváros legjobbjainak. Ha megnézzük ehhez mérten a pontvadászatban elért helyezéseket, akkor mi is a helyzet?
  3. A Hertha Dárdai négy éve alatt összesen 40 milliót költött igazolásokra, az utolsó 2 évben már jóval többért értékesített, mint vásárolt, vagyis pluszban zárta az átigazolási időszakokat. Ezzel a 40 millióval, 10 millió/év, a Bundesliga csapatai közül kieső helyen lennének. Csak az érdekesség kedvéért a Bayern 285,5 milliót, a Dortmund 341,5 milliót, a Hoffenheim 94,5 milliót, a Schalke 191,4 milliót, a Lipcse 207 milliót, a Mainz 89,61 milliót költött – minden csapat a többszörösét.

Hrutka kiemeli, hogy „Dárdai viszont nevelt, felhozott, megnézett, támaszkodott a megfigyelői hálózatra, és abból főzött, ami van, ami volt. Az ételei pedig Michelin-csillagot érdemeltek volna. Ilyen háttérrel mindenképp.”

Bárhogy is alakul a magyar szakvezető sorsa, mindenki csak a kalapját emelheti előtte. Itthon és Németországban egyaránt. Lehet, hogy el is fáradt, de ő fáradtan is hozta az átlagot, a realitást. Ezt elfelejteni, ezt nem észrevenni, a berlini vezetők saját felelősségét és „segítségnyújtását” a szőnyeg alá söpörni nem a legszebb elintézési mód! Még a „preetzíz” Németországban sem!

"Egykor… de mi közöm mostA múlthoz énnekem?Nem, nem leszek hálátlanIrántad, jelenem." (Petőfi Sándor)Az lett, nem…

Közzétette: Hrutka János Official – 2019. április 24., szerda

Címlapkép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik