Nemzetközi foci

Mbappé már az első percben rekordot dönthet

Bombaerős kerettel mutatkoznak be a franciák.

Szombaton, az ausztrálok ellen mutatkozik be az oroszországi világbajnokságon a C-csoportban szereplő francia válogatott, amelynek keretében az európai futball legnagyobb fiatal sztárjai szerepelnek.

Didier Deschamps szövetségi kapitány – aki játékosként 1998-ban világbajnok lett hazai környezetben – többek között két „százmilliós” támadót is bármikor bevethet: Kylian Mbappé helye megkérdőjelezhetetlen a kezdőben, de Ousmane Dembélé pályára küldése sem lenne meglepetés.

Őket ráadásul a 27 évével és 54 válogatottságával már bőven tapasztaltnak nevezhető Antoine Griezmann segíti majd a támadósorban – az Atlético Madridnál maradó csatár az elmúlt szezonban a világ egyik legjobbja volt a posztján.

Rekorddöntés az első percben

A 19 éves Mbappé minden idők legfiatalabb francia vb-résztvevője lesz, a rekordot most még Bruno Bellone tartja, aki 20 évesen és 118 naposan lépett pályára 1982-ben.

A franciák és az ausztrálok eddigi négy egymás elleni összecsapásából kétszer az európaiak nyertek, egy döntetlen és egy szigetországi siker mellett. Legutóbb 2013. október 11-én, a párizsi Parc des Princes-ben találkoztak, akkor fölényes, 6-0-s győzelmet arattak a vendéglátók.

A statisztikák alapján (is) a franciák az esélyesek, ugyanis vébén még soha nem kaptak ki az ázsiai zónából érkezett riválistól, míg az ausztrálok nyolcból hat olyan mérkőzésüket elveszítették, amikor európai csapat volt az ellenfél.

Átok az Európa-bajnoki ezüst

A kivétel a horvátok elleni 2006-os 2-2, illetve a szerbek felett aratott 2010-es 2-1-es győzelem. A francia válogatott legutóbbi 14 nagy tornáján csak egyszer, a 2002-es vébén kapott ki a nyitómérkőzésén, akkor címvédőként hatalmas meglepetésre Szenegál győzte le 1-0-ra.

A franciák két évvel ezelőtt hazai környezetben elveszítették a portugálokkal szemben az Európa-bajnokság döntőjét – érdekesség, hogy kontinensviadalok aktuális második helyezettje még soha nem nyert világbajnokságot.

A történetük ötödik vébéje előtt álló ausztrálok – akik a selejtezősorozat legeredményesebbjei voltak 51 találattal – csak a 2006-os tornán jutottak tovább a csoportjukból, s csakis abban az évben nyerték meg a nyitómeccsüket: Kaiserslauternben Japánt győzték le 3-1-re.

Jó előjel a magyarok legyőzése

A szigetországiak a felkészülésük során mindkét mérkőzésüket megnyerték, június 1-én Csehországot 4-0-ra, míg múlt szombaton a Groupama Arénában Magyarországot 2-1-re győzték le. Amennyiben sikerülne a bravúr a franciák ellen, akkor 1997 óta először nyernének sorozatban három mérkőzést UEFA-tagország csapatával szemben – akkor Norvégia, Macedónia és ugyancsak Magyarország volt az „áldozat”.

Az ausztráloknál Tim Cahill és Mark Milligan is a negyedik vébéjére készül, igaz, csak előbbi lépett pályára 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben, ráadásul Pelé, Uwe Seeler és Miroslav Klose mellé csatlakozhat azzal, ha gólt szerez, ugyanis mindhárom korábbi tornán megtette ezt. Hozzá hasonlóan Oroszországban a mexikói Rafael Márquez csatlakozhat ehhez az elitklubhoz, a portugál Cristiano Ronaldo pedig már péntek este megtette.

A francia‒ausztrál összecsapás szombaton 12 órakor kezdődik Kazanyban.

nyitókép: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Olvasói sztorik