Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Irgalmatlan pénzért száll harcba a Videoton a BL-ben

Az UEFA nyilvánosságra hozta a Bajnokok Ligája 2018–2019-es szezonjának díjazását.

Ahogy az elmúlt években, úgy most is óriási pénzt oszt szét az európai szövetség (UEFA) a kontinens két nemzetközi klubsorozatában, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában induló együttesek között.

Rögtön óriási igazolást bízott a Barca Abidalra
Ha „behúzza”, az eddigieknél is jobban fogják imádni a szurkolók.

Mint ismert, a BL első selejtezőkörében kezd a magyar bajnok Videoton, míg az EL-ben a Ferencváros, az Újpest és a Honvéd állhat rajthoz – szintén az első selejtezőkörben. Az már ismert, milyen mértékben díjazza az UEFA a BL-indulókat:

A BL-ben már a főtáblát megelőző utolsó körben, a rájátszásban is komoly pénzek találnak gazdára: amelyik klub itt pályára lép (a Videotonnak ehhez három párharcot kell megnyernie), az már biztosan gazdagabb lesz ötmillió euróval (több mint 1.5 milliárd forint) – ezt csak a kiesők kapják meg, aki megnyeri a rájátszásbeli párharcát is, és bejut a 32 csapatos csoportkörbe, az az ottani szerepléséért részesül díjakban.

A csoportkör már brutálisan fizet

Ami igen jól fizet: a 32 csapat egyenként 15.25 millió eurót (4.8 milliárd forint) kap a főtáblán való indulásért; további 2.7 millió (862 millió forint) jár minden egyes győzelemért, és 900 ezer euró (287 millió forint) jár a döntetlenekért.

A legjobb 16 közé jutás 9.5 millió eurót ér, a negyeddöntőért már 10.5, az elődöntőért 12 milliót fizet az UEFA. A két döntősnek további 15-15 millió euró jár, a győztes pedig még kap 4 milliót, sőt mivel kvalifikálja magát az UEFA Szuperkupa-meccsre, azért is fizetnek 3.5 milliót – az ottani győztes pedig további 1 millióval lehet gazdagabb.

Igen jól kereshet a Videoton, ha sokáig jut. Fotó: vidi.hu

Ráadásul a tv-s díjak mellett még az UEFA-koefficiensek alapján is díjazzák a 32 főtáblást: a legalacsonyabban rangsorolt csapat 1.108 millió euróval lesz gazdagabb, majd minden egyes következő együttes plusz ennyivel gazdagodik, így a legmagasabban jegyzett klub – amely jelenleg a Real Madrid – 35.46 milliót kap még pluszban.

A Videoton számára hosszú út vezet a csoportkörig, azonban az UEFA már a selejtezőkben is szétoszt 107.5 millió eurót (34.3 milliárd forint) az indulók között.

A selejtezőkért is jár pénz

Azok a bajnoki ágon szereplő együttesek, melyek a selejtezőkből nem jutnak tovább a BL- vagy az EL-csoportkörbe, függetlenül a lejátszott selejtezők számától, kapnak 260 ezer eurót (83 millió forint). Ezen felül azon csapatok között, akiknek nem sikerül eljutni a BL-rájátszásig, a következő pénzdíjak lesznek kifizetve: az első selejtezőkörért – itt kezd a Vidi – 280 ezer euró (89.4 millió forint), a másodikért 380 ezer (121.4 millió), a harmadikért 480 ezer (153.3 millió) jár.

Címlapkép: AFP/John Macdougall

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik