Hírek

Elhunyt Csernai Pál

Vasárnap este, 80 éves korában elhunyt Csernai Pál, a Bayern München egykori edzője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csernai Pál 1932. október 21-én született Pilisen. Karrierjét a Csepeli Vasas középpályásaként kezdte. A felnőttek között 1952-ben mutatkozott be, és hamarosan a csapat egyik alapemberévé vált. Magyarországi pályája csúcsát 1955-ben érte el, amikor két alkalommal is felléphetett a magyar válogatottban.

Az 1956-os forradalom után a Német Szövetségi Köztársaságba emigrált és az akkori bajnoki második helyezett Karlsruher SC játékosa lett, ahol 28 mérkőzésen lépett pályára és hat gólt szerzett. Az 1958–1959-es szezont Svájcban töltötte, majd a Stuttgarter Kickers játékosa lett. Hat évet töltött ott, és 113 mérkőzés alatt 11 gólt szerzett. Ezalatt Stuttgartban éttermet nyitott. Levezetésként megint Svájcba szerződött. 1966-ban fejezte be játékos-pályafutását.

Edzői szakképesítését Svájcban szerezte, majd 1968-ban a másodosztályú Wacker Berlin edzője lett. Két évre rá a szintén másodosztályú SSV Reutlingent edzette. 1971-ben a belga Royal Antwerp együttesét vette át, de korán távoznia kellett a csapattól.

1973-ban visszatért az NSZK-ba és a badeni labdarúgó-szövetséghez került, ahol a helyi amatőr-válogatott edzője lett. 1977-ben Lóránt Gyula segítőjeként az Eintracht Frankfurt pályaedzője lett, majd egy szokatlan edzőcsere után Lóránttal együtt az FC Bayern Münchenhez került. Nem sokkal később menesztették Lórántot, és Csernai vette át a bajorok vezetőedzői posztját, először csak ideiglenes jelleggel.

Wilhelm Neudecker, a Bayern akkori elnöke eredetileg az osztrák Max Merkelt kívánta leszerződtetni, de a játékosok sztrájkfenyegetése miatt végül Csernai maradt a vezetőedző, viszont Neudecker lemondott.

Hat év után, 1980-ban német bajnoki címet szerzett a csapattal, majd egy évre rá sikerült megvédenie azt. Sikeresen alkalmazta az újdonságnak számító területi védekezést alkalmazó, az úgynevezett Pál-rendszert. 1982-ben megnyerte a Német Kupát. Ezek után elmaradtak a sikerek, és 1983-ban távoznia kellett Münchenből.

1983-ban átvette a görög PAOK Szaloniki csapatát, de egy év után távozott onnan, és a portugál Benficához szerződött, ahol korábban Guttmann Béla és Baróti Lajos is edzősködött. Bár megnyerte a portugál kupát, a bajnokságban csak harmadik lett, ezért elment a klubtól.

Utána rövid ideig a Borussia Dortmund és a török Fenerbahce csapatának vezetőedzője volt. 1988-ban korábbi csapata, az Eintracht Frankfurt kispadjára ült, de abban a szezonban a csapat több edzőt is foglalkoztatott, Csernait a karácsonyi ünnepség alkalmával menesztették. Egy év szünet után fél évig a svájci Young Boys-nál dolgozott. Nem sokkal később visszatért Németországba, ahol a kiesés ellen küzdő Hertha BSC Berlin edzéseit vezette, de itt sem dolgozhatott sokáig.

Hosszabb szünet után az észak-koreai válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki, de nem tudott a csapattal kijutni az 1994-es világbajnokságra, emiatt menesztették. Edzői pályafutásának végén hazatért Magyarországra és az EMDSZ Soproni LC vezetőedzője lett, de nem tudta a csapatot megmenteni a kieséstől. Ezután visszavonult az edzőségtől.

Jellegzetessége volt a selyemkendő, amelyeket szenvedélyesen gyűjtött. Világ életében agglegény volt.

Csernai Pált a Bayern München is gyászolja.

Supka Attila néhány nappal ezelőtt így nyilatkozott mesteréről: „Amit szakmai pályafutásom alatt elértem, az mind Csernai Pál nevéhez köthető. Óriási ember, sokat tanultam tőle.”

– Mindent elmond róla, hogy Németországban egy elfogadott szakember volt – mondta hétfő délután Supka Attila a Rangadó.hu érdeklődésére. – Azok a nagy játékosok, akik világbajnokok voltak, mind a mai napig nagyon szívesen emlékeztek rá, találkoztak vele. Ő a labdarúgásban nagyot alkotott, ezért mindeni elfogadta. Hatalmas veszteség az elvesztése. Én személy szerint nagyon sokat tanultam tőle abból a szempontból, hogy hogyan, miként kell a játékosokkal foglalkozni. Azt vallotta, hogy a szakmai részben mindig egyenesnek kell lenni. Mindig a játékos az első, de meg kell követelni tőle azt, ami elvárható. Nekem nagyon jó volt vele a kapcsolatom. A kilencvenes években kezdtünk el együtt dolgozni. Nagyon sokat találkoztunk, legutóbb pont akkor tudtam vele beszélgetni, amikor megvolt a hasműtétje, és bíztunk abban, hogy minden rendbe jön. De sajnos nem jött rendbe. Egyedül azt sajnáltam a pályafutásával kapcsolatban, hogy Magyarországon nem kapott komolyabb feladatot, pedig Nyugat-Európában az egyik legelismertebb szakember volt.

Egyik utolsó interjúját az előző szezonban triplázó Bayern München remeklésének apropóján a Rangadó.hu megkeresésére adta.

Ide kattintva olvasható egy 2011-es interjú Csernai Pállal.

Olvasói sztorik