Kötelező győzelem San Marinóban

A magyar csapat közepes játékkal is begyűjtötte a három pontot.
 
 

Kötelező győzelem San Marinóban

A magyar csapat közepes játékkal is begyűjtötte a három pontot.
 
 
 

Kötelező győzelem San Marinóban

A magyar csapat közepes játékkal is begyűjtötte a három pontot.

A pont és rúgott gól nélkül álló San Marino fogadta a magyar válogatottat az Euerópa-bajnoki selejtező E-csoportjának hetedik játéknapján. A mieink számára a cél egyértelműen a győzelem volt, hiszen a budapesti találkozón Dzsudzsákék nyolc góllal terhelték meg a miniállam hálóját.

Lelkes és nagyszámú magyar szurkolótábor előtt vonultak ki a csapatok a pályára, amelynek talaja az egész napos eső miatt eléggé felázott, nem éppen kedvezve így a kombinatív játéknak. Az összeállításból kiderült, hogy Egervári Sándor két csatárral, a Luxemburgban gólt szerző Szabics Imrével és a Görögországban játszó Németh Krisztiánnal a soraiban küldi pályára a magyar csapatot. A középpályán három támadószellemű középpályás mögött szűrőként egyedül Elek Ákos szerepelt. Sérülés miatt Gera Zoltán és Vadócz Krisztián, betegség miatt pedig Lázár Pál került ki a csapatból, noha utóbbi a kispadon azért helyet foglalhatott.

Már a mérkőzés elején támadólag lépett fel a magyar csapat. Az első akcióból Koman beadása elsuhant Németh feje előtt, a kilencedik percben pedig a fiatal csatár a saját védőjéről lepattanó labdával bombázott a bal kapufára. Öt perccel később Dzsudzsák gólját les miatt – jogosan – érvénytelenítette a montenegrói játékvezető. Az azonban már negyed óra elteltével is jól látható volt, hogy az első gól megszerzéséig nagy türelemre lesz szükségük a magyar támadóknak. A 18. percben Juhász Roland kapott sárga lapot, a belső védő így kénytelen lesz kihagyni a következő svédek elleni összecsapást. A 21. percben a leshatáron mozgó Németh lépett ki, de nagy helyzetben a kapusba lőtt, míg a kipattanó labda Dzsudzsák mellkasáról az alapvonalon túlra jutott. Három perccel később az amúgy igen agilisan játszó Németh fordult le a védőjéről, de élesen középre lőtt labdája a hazai kapusról szögletre pattant. A félidő végére aztán megtört a jég! Szabics jól helyezett lövését Simoncini kapus még kivédte, a szögletből azonban gól született. Dzsudzsák kanyarított a bal oldalról, a labda az üresen álló Lipták elé került, aki laposan a hosszú sarokba vágta a játékszert (0-1). A Videoton védőjének ez volt az első gólja a nemzeti együttesben.

A második félidő szakadó esőben kezdődött, ennek ellenére gyorsan növelték az előnyt a mieink. A 49. perc elején Dzsudzsák ívelt mesterien középre, a jól érkező Szabics pedig hat méterről a bal sarokba fejelte a labdát (0-2). A többnyire amatőr labdarúgókból álló hazaiak ereje szép lassan elfogyni látszott. Az 50. percben Németh lépett ki, de hosszan vette át a labdát és a hazai kapusba vezette azt. A 68. percben a magyar védelem hathatós segítségével helyzetbe került San Marino. Vanczák és Elek hibáját kihasználva Vitaioli fejelt kevéssel a bal kapufa mellé. A 83. percben Koman Vladimir szánta magát lövésre, és a mintegy 25 méteres bombája megpattant Della Valle karján és a kapu bal oldalába vágódott (0-3). Két perccel később megint a san marinói védő volt főszerepben. Hibájából Németh Krisztián lőtt az oldalhálóba. A hosszabbításban még Dzsudzsáknak volt egy villanása. Középre tartó lövését azonban a hazaiak legjobbja, Simoncini magabiztosan hárította.

A magyar válogatott közepes játékkal hozta a kötelezőt, San Marinoban nyert 3-0-ra. Mivel a svédek 5-0-ra kiütötték a finneket, így válogatottunk maradt a 3. helyen a csoportban.

Játékosok értékelése

Király Gábor: Egyetlen védést kellett bemutatnia még az első félidőben. Ezen kívül semmi dolga nem volt. (0)

Vanczák Vilmos: Védelmi feladata nem igen volt, de láthatóan keveset ment fel a támadási akciókkal. Azzal, hogy ő nem futott fel a jobb szélen, nagyon egyoldalasak voltak a támadásaink. (5)

Lipták Zoltán: Neki sem kellett sokat a védekezéssel foglalkoznia, az egyetlen san marinói támadásnál azonban könnyen zavarba jött. A góljánál remekül helyezte a hosszú sarokba a labdát, ezen a meccsen most ő volt veszélyesebb a belső védőink közül. (8)

Juhász Roland: Az első félidőben többször elkésett a becsúszásaival, de a második félidőben már kiválóan semlegesítette az ellenfél legjobb játékosát. Támadásban most nem volt annyira aktív, bár volt néhány veszélyes helyzete, és a második félidőben kis szerencsével gólt is szerezhetett volna. (7)

Laczkó Zsolt: A két szélső védő közül egyértelműen ő volt az aktívabb, bár támadásban ő is sokkal többet léphetett volna fel. A második félidőben már aktívabbnak tűnt, de sokkal több beadást és felfutást vártam volna tőle. (6)

Elek Ákos: Remekül látta el a feladatát, a san marinóiak több támadása rajta akadt el. A támadásokban nem igen vett részt, de összességében a saját feladatát megoldotta. (7)

Koman Vladimir: Vanczák felfutásai hiányában neki kellett volna bejátszania a jobboldalt, de nem igazán sikerült neki az első félidőben. A második periódusban többet volt játékban, de sok helyzetben érződött rajta a játékhiány. A góljánál kis szerencse is kellett ahhoz, hogy a labda utat találjon a kapuba. (8)

Hajnal Tamás: Elekkel párban jól bejátszották a középpálya közepét. Hajnal teljesítménye is inkább a második félidőre javult, bár az első részben is voltak kiváló labdái. Támadásban remekül összefogta a csapatot, és a pontrúgásaiból rendre veszélyhelyzet alakult ki. (7)

Dzsudzsák Balázs: Egyértelműen a legaktívabb játékosunk volt. Pengés megoldásaival kitűnt a mezőnyből, bár sokszor indokolatlanul cipelte a labdát és többször egyénieskedett. A második félidőre az ő játéka is javult, amit mutat remek gólpassza is. Az idő előrehaladtával egyre jobban játékba jött, és egyre veszélyesebben szolgálta ki a támadókat. (9)

Szabics Imre: Remekül játszott, jól tartotta meg a felívelt labdákat és kiválóan tette le azt a középpályásoknak. Ha kicsivel nagyobb szerencséje van, akkor több gólt is szerezhetett volna, ennek ellenére gyönyörű fejesgólt szerzett és kiváló teljesítményt nyújtott. (8)

Németh Krisztián: Nagyon aktív volt ő is mindkét félidőben, de a helyzetkihasználásán még lehetne javítani. Ha higgadtabb, több gólt is szerezhetett volna. (7)

Czvitkovics Péter: Beállása után nem sokat volt játékban. Egy-két szép akcióban részt vett, de látszik rajta, hogy lassúsága és körülményessége miatt nem tud egész meccsen a válogatott hasznára lenni. (5)

Koltai Tamás: A kevés játékidő miatt nem mutatott semmi értékelhetőt. (0)

Pintér Ádám: A kevés játékidő miatt nem mutatott semmi értékelhetőt. (0)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.