Külföld

Wenger szerint ez már túl van az ésszerűség határain

Az Arsenal menedzsere irracionálisnak tartja Neymar vételárát.
 
 

Külföld

Wenger szerint ez már túl van az ésszerűség határain

Az Arsenal menedzsere irracionálisnak tartja Neymar vételárát.
 
 
 

Külföld

Wenger szerint ez már túl van az ésszerűség határain

Az Arsenal menedzsere irracionálisnak tartja Neymar vételárát.

Arséne Wenger élesen bírálta Neymar átigazolását, és mint mondta, irracionálisnak tartja a brazil labdarúgóért fizetett rekordösszeget. A játékost öt évre szerezte meg a Paris Saint-Germain (PSG) csütörtökön 222 millió euróért.

Az Arsenal francia vezetőedzője úgy véli, pusztán sportszempontokkal nem igazolható az egyezség, amely brit lapok szerint összességében csaknem 500 millió eurójába kerül a PSG-nek. A szakember szerint sokkal inkább a francia együttes katari tulajdonosainak érdekei diktálták az ügyletet.

„Minden lehetséges, ha egy ország a tulajdonosa egy klubnak” ‒ idézte őt a The Times című lap pénteken. Wenger hozzátette, így rendkívül nehéz tiszteletben tartani a pénzügyi fair play (FFP) elveit. Egy országnak különféle érdekei fűződhetnek ahhoz, hogy egy játékos képviselje őt, és ezt különféle utakon el is tudja érni – mondta az Arsenal vezetőedzője, aki szerint azonban ez nem igazolhat ilyen léptékű befektetéseket, és nem is illik a sporthoz.

Szerinte a tulajdonosi viszonyok megváltoztatták a futball egészét az elmúlt 15 évben, és a maga részéről ezért támogatja, hogy a labdarúgás csak a saját forrásaira támaszkodva működjön.

Emellett számára úgy tűnik, gyorsul az infláció – fogalmazott. „Tavaly léptük át a százmilliós határt, és mindössze egy évvel később már a kétszázmilliósat” ‒ fejtette ki. 2016 augusztusában Paul Pogba 105 millió euróért igazolt a Juventusból a Manchester Unitedhez.

Mint Wenger mondta, az Arsenal – és a klubok 99 százaléka – nem tud lépést tartani ezzel. Figyelmeztetett arra is, hogy Neymar átigazolásának meglesznek a következményei. Ha például az FC Barcelona, amelyben a 25 éves támadó játszott, új játékost akar venni a Neymarért kapott tetemes összegből, bizonyára nehézségekre számíthat. „Ami eddig 15 millióba került nekik, az most százmillióba fog” ‒ vélekedett.

Hozzátette, aggasztja, hogy nem lehet ellenőrzés alatt tartani az átigazolási piacot. A gyakorlat pedig, amellyel meghatározzák a játékosok értékét, „túl van az ésszerűség határain”.

Az Arsenalnál múlt hónapban dőlt meg az átigazolási rekord, amikor a londoni együttes a hírek szerint 46,1 millió fontért szerezte meg Alexandre Lacazette francia támadót.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.