Futballtörténelem

Az Aranycsapat épphogy benne van a top tízben

A Leicestertől a nagy Ajaxig: a FourFourTwo listáján minden idők ötven legjobb együttese.
 
 

Futballtörténelem

Az Aranycsapat épphogy benne van a top tízben

A Leicestertől a nagy Ajaxig: a FourFourTwo listáján minden idők ötven legjobb együttese.
 
 
 

Futballtörténelem

Az Aranycsapat épphogy benne van a top tízben

A Leicestertől a nagy Ajaxig: a FourFourTwo listáján minden idők ötven legjobb együttese.

Minden idők 50 legjobb csapata címmel állított össze egy rangsort a világ egyik legismertebb labdarúgó szaklapja, az angol FourFourTwo. Az ilyen listák mindig érdekesek, gyakran épp a szubjektivitásuk miatt, hiszen aligha lenne két egyforma sorrend, ha minden szurkoló összeállítaná a sajátját. Az angol lap szerkesztői elsősorban a futball fejlődésének szempontjából meghatározó, revelatív együtteseket listázták, de akad olyan is, amelyikhez érzelmi szempontokból kötődhetnek sokan. Ilyen a lista ötvenedik helyén álló Leicester City, amely ugyan nem helyezte új alapokra a futballt Angliában és a világon, de idei bajnoki címe a sportág történtének egyik legnagyobb csodája.

Az ötvenes listára végül harmincöt európai és hat dél-amerikai klubcsapat, illetve kilenc válogatott került fel. Több klub is duplázott, vagyis története két-két kiemelkedő alakulata is a legjobbak közé került. Az Arsenal, a Manchester United, a Juventus, a Barcelona a Real Madrid és az Ajax is két garnitúrával büszkélkedhet a listán – de e tekintetben mi, magyarok is büszkék lehetünk, olvasva a válogatást. A kelet-európai térségből a Steaua és a Dinamo Kijev egykori szupercsapatán kívül csak két együttes került a legnagyobb ötven közé. A Budapesti Honvéd ötvenes években káprázatos futballt bemutató, Puskás Ferenc vezette csapata és természetesen az Aranycsapat – a róluk szóló szócikkekben is megemlítik persze az átfedéseket. Ráadásul az Aranycsapat – angolosan: Mighty Magyars – a tizedik helyen van, a legszűkebb elitben, más kérdés, hogy itthon sokan alighanem ennél is előrébb raknák őket.

Sebes Gusztáv együttese a Bukovi Márton lerakta alapokra építkezve forradalmasította a modern futballt, tele volt zsenikkel és megmutatta a „tanítómester” Angliának, mi a korszerű játék – ezt odaát sosem felejtik el. A cikkben persze a hosszas veretlenségről és a berni vb-döntő döbbenetes elvesztéséről is szó esik… Ami a többi nemzeti csapatot illeti: Franciaország és Brazília is két-két korszakos csapattal vonul fel a listán. A Platini, illetve Zidane-féle bajnok gallok, és minden idők két leglátványosabban futballozó brazil válogatottja: az 1982-es vb-n szereplő, Zico vezette, valamint a 70-es világbajnok csodacsapat, Pelével és társaival. Utóbbi gárda a második legjobb futballcsapat a történelemben, vélik a lista készítői.

A dobogón a Sacchi-féle csoda-Milan áll a brazilok mögött – előttük pedig az 1965 és 73 között új futballt teremtő, három BEK-et nyerő és Johann Cruyffot a világnak adó Ajax Amsterdam, amely Rinus Michelsszel a kispadon (később a magyar Kovács Istvánnal is eredményesen szerepelve) tulajdonképpen a mai értelemben vett modern játékot alkotta meg és vitte diadalra. A listán számtalan, ma már szinte egzotikusnak számító, a maga korában legyőzhetetlennek tűnő, vagy taktikailag újat hozó klub szerepel, a 19. század végén fellépő Prestontól a Grande Torinón át (sokak szerint a 13. helyre rakott, tragikus sorsú olasz klub minden idők máig legjobb itáliai csapata) a Pelé-féle Santosig.

Apropó, Pelé: ő az egyik világklasszis, akinek két, legjobb tízben szereplő csapathoz is köthető a neve (Santos és a 70-es Brazília), ilyen még a Xavi-Iniesta-Puyol-Piqué tandem a Barcelonával (5.) és a kétszeres Európa-bajnok, világbajnok Spanyolországgal (7.) a listán – és Puskás Ferenc, aki az Aranycsapat mellett az ötszörös BEK-győztes Real Madridban (4.) is játszott.

Persze, nyilván lesznek, akik hiányolnak neveket a listáról, hiszen nincs ott a Capello-féle Milan, a Ronaldóval, Ronaldinhóval százszázalékosan vb-t nyert brazil válogatott, vagy a Van Basten, Gullit-fémjelezte Európa-bajnok Hollandia, de így is a világ futballkultúrájának gyönyörű áttekintése ez az ötvenes lista. Érdemes csemegézni belőle.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.