Edzősors

László Csaba nem román, hanem európai állampolgár

Az erdélyi trénerrel, akit Ugandában is tárt karokkal várnak, szlovák portál készített hosszú interjút.
 
 

Edzősors

László Csaba nem román, hanem európai állampolgár

Az erdélyi trénerrel, akit Ugandában is tárt karokkal várnak, szlovák portál készített hosszú interjút.
 
 
 

Edzősors

László Csaba nem román, hanem európai állampolgár

Az erdélyi trénerrel, akit Ugandában is tárt karokkal várnak, szlovák portál készített hosszú interjút.

Néhány héttel ezelőtt nevezte ki vezetőedzőjévé László Csabát a szlovák élvonalbeli bajnokságban egyelőre pocsékul álló felvidéki csapat, a DAC. A Vida Krisztofert és a sérült Kocsis Gergőt is soraiban tudó együttes azóta kikapott a Spartak Trnavától, majd idegenben győzte le a Spartak Myjavát, így egy hellyel feljebb lépett. Az erdélyi szakembert most a profutball.sk című szlovák portál hosszan kérdezte.

– Románnak vagy magyarnak érzi magát inkább? – indította az interjút kényes témával a weboldal.

– Engedje meg, hogy elmondjam, ki vagyok valójában! Romániai magyar kisebbségből származom, ott is nőttem fel. Van német állampolgárságom, de magyar nincs. A gyermekeim Németországban születtek, én mindig is inkább európai állampolgárnak tekintettem magam – vágta ki magát László, aki hozzátette: otthonának Skóciát tekinti, hiszen családja Edinburgh-ben él.

– Amikor Romániába telefonálok, azt mondják, menjek haza; a feleségem pedig budapesti, így ott is otthon vagyok. Ha Ugandába megyek, azt mondják, „az edző visszatért” – mesélt életéről László.

Ezt követően jelenlegi csapatáról, a DAC-ról beszélt.

– A minap újságírók arról kérdeztek, miért nem játszatom a csapat sztárját. Én viszont úgy vélem, egyetlen sztárunk sincs, játékosaink vannak, akikből összeáll az együttes. Ez a munkám – mondta keményen a korábban az MTK-t edző tréner.

László kapuscserét is eszközölt a gárdánál.

– Tofiloski helyére Slávika került be, mert azt gondolom, új játékosok új lendületet adhatnak a csapatnak. Előbbi rendkívül tapasztalt kapus, rengeteg meccs van a lábában és komoly reputációja van Szlovákiában, de a Zilina elleni 0-6-ot követően változtatni kellett. Nem ellene szól, de a munkám, hogy döntéseket hozzak – nyilatkozta határozottan László, aki eddigi két meccséről mesélt.

– A Trnava ellen könnyedén nyerhettünk volna. Irányítottuk a második félidőt, de mindent kihagytunk. A második találkozón aztán fordult a kocka és elhoztuk a három pontot. A kezdéssel azonban ekkor sem voltam elégedett – mondta.

– A szlovák fociról már érkezésem előtt sokat tudtam. Televíziós szakértőként spanyol, angol, német és holland átigazolásokról is beszélgetünk, edzőként pedig körbeutazom Európát. Korábbi csapataimnál is próbáltam szlovákokat szerződtetni. Teljes mértékben ismerem a Fortuna Ligát – fogalmazott László, aki az év végéig írt alá Dunaszerdahelyen.

– Az első benyomások pozitívak, nemcsak nyolc hónapra tervezek – nyilatkozta erről az edző.

László Csaba színes karrierje során sokfelé járt már és sokakkal is dolgozott.

– A magyar válogatott mellé Lothar Matthaus vitt. Büszke vagyok rá, hogy a világ egyik legjobb futballistájával dolgozhattam együtt. Még mindig tartjuk a kapcsolatot. Később Ugandában is jól éreztem magam. 40 év után először sikerült legyőznünk Nigériát. Sok barátot szereztem ott, Hearts-hoz való távozásomkor nem is voltak boldogok, hiszen elégedettek voltak a munkámmal – zárta szavait László.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.