Ukrajna-Észak-Írország

Nagyot húzott az északír kapitány

A torna egyik legnagyobb meglepetése, hogy a "magyar" selejtezőcsoportból induló északírek 2-0-ra legyőzték Ukrajnát.
 
 

Ukrajna-Észak-Írország

Nagyot húzott az északír kapitány

A torna egyik legnagyobb meglepetése, hogy a "magyar" selejtezőcsoportból induló északírek 2-0-ra legyőzték Ukrajnát.
 
 
 

Ukrajna-Észak-Írország

Nagyot húzott az északír kapitány

A torna egyik legnagyobb meglepetése, hogy a "magyar" selejtezőcsoportból induló északírek 2-0-ra legyőzték Ukrajnát.

Michael O'Neill, Észak-Írország labdarúgócsapatának szövetségi kapitánya nem szívbajos, lecserélte a fél együttest az ukránok elleni találkozóra. Tény, hogy a lengyelek elleni, 1-0-ra elvesztett nyitómeccsen nem mutatott túlságosan sokat az együttes, de mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy az északír nemzeti csapatot nehéz összekeverni a spanyollal, a némettel, vagy a belgával.

A legnagyobb meglepetés, hogy - Conor McLaughlin, Shane Ferguson, Chris Baird és Paddy McNair mellett – kimaradt a csapat gólgyárosa, a selejtezőben a mieink életét is igencsak megkeserítő Kyle Lafferty is.

Győzelemre kellett játszania Ukrajnának is, amely az első körben csak megnehezíteni tudta a német válogatott dolgát, ám végül 2-0-ra kikapott.

Túlzás lenne azt állítani, hogy fergeteges első félidőt láthattunk. A északírek hozták a szokásos, rakkolós focijukat, amellyel semmit sem tudott kezdeni a jóval kombinatívabbnak tartott ukrán alakulat. Tíz perccel a játékrész vége előtt a középhátvéd Cathcart szerezhetett volna gólt, ám a fejese kevéssel elkerülte a kaput. Sokat elárul Észak-Írország lelkesedéséről, hogy amíg a lengyelek ellen az egész mérkőzés alatt kétszer lőttek kapura, addig ebben a 45 percben nyolcig jutottak.

A 49. percben aztán a gól is összejött. A jó öreg McAuley, a West Bromwich Albion védője szerzett tipikus „brit” gólt: az ukránok védőjét, Hacseridit megelőzve fejelt a jobb sarokba. Nem sokkal később véget ért a meccs – de csak átmenetileg. Tisztességes jégeső zúdult a lyoni stadionra, ezért Královec játékvezető jobbnak látta leküldeni a csapatokat. Hamarosan jöttek vissza, ám az ukránok által remélt fordulat csak nem következett be.

Fomenko kapitány együttese javult ugyan valamelyest (volt honnan…), ám ez nem volt elég a gólhoz.

Mi több, a slusszpoén az északíreké volt, McGinn is betalált, bebiztosítva ezzel válogatottja történelmi győzelmét.

A mérkőzésről Kereki Zoltán, a Rangadó.hu szakértője, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője mondta el a véleményét:

- Nagyon nagy meglepetés számomra a végeredmény, hiszen biztosra vettem, hogy Ukrajna legyőzi az Észak-íreket. A németek ellen nagyon jól teljesítettek az ukránok, és ez alapján sokkal többet vártam ma tőlük. A zöldek pedig egy nagyon unalmas meccset játszottak a lengyelekkel, meglepett a teljesítményük. Öt helyen változtatott az észak-ír kapitány az első találkozóhoz képest, és úgy tűnik, hogy neki lett igaza, bejött a húzása. Az első félidőre a mezőnymunka, küzdelem, gyenge játék, sok hiba volt a jellemző, és helyzet nélkül mentek a csapatok pihenőre. A második játékrész jól kezdődött, szép volt a fejes gól, de nagyon nagyon hibázott Hacseridi, ilyet ekkora szinten nem szabad. Az észak-ír szurkolók nagyon sokat tettek hozzá a győzelemhez, a 12. játékosként voltak a csapat mögött. Összességében mind a két csapatból hiányzott a kreativitás, előre borítékolható volt az összes megoldásuk. Önmagában már az csoda volt, hogy Laffertyék kikerültek az Eb-re, viszont most méltó választ adtak a kritikusainak ezzel a győzelemmel, hogy nem véletlen az ittlétük. Nincsen igazi sztár az együttesükben, ezt azonban nagyon egységes csapatjátékkal pótolják. Az ukrán csapatnál szerintem valami belső gond lehet, mert ebben a csapatban sokkal több van, mint amit ma produkáltak, nagyon jó egyéni játékosok alkotják őket. Összességében teljesen megérdemelten nyertek az észak-írek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.